Odženite moteč zadah

Kateri so najpogostejši krivci, zaradi katerih si kljub temeljiti ustni higieni še vedno zakrivate usta pred sogovorniki?

16. 11. 2006

Hrana, ki vsebuje žveplo

Neprijeten vonj iz ust povzročajo hlapljive žveplove spojine, ki nastanejo pri razpadu beljakovin z žveplom s pomočjo bakterij. Naravni vir beljakovin z žveplom so meso, ribe, jajca in fižol, vir žvepla pa so čebula, česen, zelje, brokoli in redkvice.

Kajenje

Tobak zmanjša izločanje sline v ustih, katere najpomembnejša vloga je odstranjevanje bakterij ter redčenje in spiranje ostankov hrane ter kislih bakterijskih proizvodov, ki povzročajo slab zadah.

Hujšanje

Če izpuščate obroke oziroma dlje časa ne zaužijete hrane ter povrhu popijte premalo tekočine, je močan ustni zadah povsem normalen pojav. Redno se prehranjujte, pijte dovolj vode in nesladkanih čajev, pa boste ugnale dah in odvečne kilograme.

Alkohol in kofein ...

… pošteno izsušita celoten organizem, zato se ju izogibajte. Kadar telo izgubi 8 odstotkov vode, se preneha izločati slina, v suhih ustih pa se bakterije, ki so krive za slab dih, odlično počutijo.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri