Odženite moteč zadah

Kateri so najpogostejši krivci, zaradi katerih si kljub temeljiti ustni higieni še vedno zakrivate usta pred sogovorniki?

16. 11. 2006

Hrana, ki vsebuje žveplo

Neprijeten vonj iz ust povzročajo hlapljive žveplove spojine, ki nastanejo pri razpadu beljakovin z žveplom s pomočjo bakterij. Naravni vir beljakovin z žveplom so meso, ribe, jajca in fižol, vir žvepla pa so čebula, česen, zelje, brokoli in redkvice.

Kajenje

Tobak zmanjša izločanje sline v ustih, katere najpomembnejša vloga je odstranjevanje bakterij ter redčenje in spiranje ostankov hrane ter kislih bakterijskih proizvodov, ki povzročajo slab zadah.

Hujšanje

Če izpuščate obroke oziroma dlje časa ne zaužijete hrane ter povrhu popijte premalo tekočine, je močan ustni zadah povsem normalen pojav. Redno se prehranjujte, pijte dovolj vode in nesladkanih čajev, pa boste ugnale dah in odvečne kilograme.

Alkohol in kofein ...

… pošteno izsušita celoten organizem, zato se ju izogibajte. Kadar telo izgubi 8 odstotkov vode, se preneha izločati slina, v suhih ustih pa se bakterije, ki so krive za slab dih, odlično počutijo.