Obli boki, okrogla ritka in polna stegna so vir zdravja

Nekaj malega viška ‘mesa’ na bokih, ritki in stegnih naj bi blagodejno vplivalo na tvoje zdravje.

14. 1. 2010

Zaloge na teh delih telesa naj bi varovale pred boleznimi srca in težavami s presnovo, so prepričani britanski eksperti.

... o vsem tem je sicer že včeraj poročal BBC, novico pa so hitro povzeli skoraj vsi slovenski spletni mediji. In čeprav z njeno objavo tako že capljamo med zadnjimi in bi se lahko naredili tudi samo ‘francoze’, češ: nas pa ta raziskava ne zanima, je novica vendarle vredna ‘blamaže’.

Obline so znak zdravja!

Maščobne blazinice okoli bokov naj bi po mnenju raziskovalcev z Oxforda pomagale pomesti s škodljivimi maščobnimi kislinami, bile pa naj bi tudi vir protivnetnih snovi, za katere je znano, da preprečujejo zamašitve arterij.

Raziskovalci so šli v svojih sklepih celo tako daleč, da po novem premalo obložene boke, ritke in stegna odsvetujejo že iz čisto zdravstvenih razlogov. Izsledki raziskave so namreč pokazali, da premalo maščob na teh delih telesa dejansko lahko vodi v resne težave s presnovo (npr. diabetes ali Cushingov sindrom) in povečuje tveganje za kardiovaskularne bolezni.

Postava peščene ure je ideal!

Pri vsem skupaj pa je zanimivo to, da vse to ne velja tudi za maščobe, ki se tako rade nabirajo okoli trebuščka. Cilj resnično zdravja željnih v prihodnosti bo tako postal:

  • kar najbolj plosk trebušček, pa vendar oble in okrogle zadnjice ;)