O ... M

Če hočeš spremeniti svet, začni pri samem sebi

28. 11. 2002

Vzhodnjaška filozofija, že dodobra udomačena v (t. i.) civiliziranem svetu je vse bolj priljubljena spremljevalka v novodobnem, predvsem pa prehitrem tempu življenja. Prehitrem v smislu, da se ljudje ne znamo ustaviti in si vzeti časa zase.

Vzgoja telesa, uma, duha

Joga je življenjski slog, povezan sistem vzgoje telesa, uma in duha. Joga ni religija, temveč praktični pripomoček, njene tehnike pa lahko izvajajo ljudje vseh ver. “Hindujsko gledano je joga lahko vse, kar v življenju počnemo, vsaka tehnika, ki jo vztrajno gojimo, njen končni cilj pa je višja stopnja zavesti. Tako lahko govorimo o jogi umetnosti, jogi znanosti, jogi ljubezni,” razlaga Nevenka Jacqueline Du Swami BSYA, ki je tokrat naša učiteljica joge.

Začetki joge segajo 5000 let nazaj. Začeli so jo razvijati prebivalci gozda v Indiji – Rishiji, ki so želeli ohraniti večno mladost. Raziskovali so sami sebe v sozvočju z naravo, pri tem pa so razvili telesne drže in dihalne vaje, ki so jim pomagale najti notranje ravnovesje.

V tisočletni zgodovini so se razvile štiri poti joge: bakhti joga – pot posvečenja, gijana joga – filozofska pot, karma joga – dejavna pot, in radža joga – znanstvena pot. Hatha joga, o kateri bo tekla beseda, je oblika radža joge. “Hatha joga je nedvomno najbolj praktična, najučinkovitejša in zahtevam sodobnega človeka najbolj prilagojena disciplina. Sestavljena je iz telesnega in duhovnega dela.

Njen namen je ustvariti zdrav duh v zdravem telesu. Pri vadbi hatha joge lahko prepoznamo marsikatere gibe, elemente, ki smo jih že srečali pri drugih športnih ali plesnih disciplinah. Joge ni treba izvajati same, temveč jo lahko povežemo s katero koli disciplino,” pripoveduje Nevenka Jacqueline, ki se z jogo ukvarja že 18 let.

Dihati pomeni živeti

V sanskrtu pomeni ha sonce, tha luna, joga pa združitev v skladno celoto. Hatha joga je sestavljena iz tako imenovanih asan (mirne drže), pranajam (pravilnega dihanja) in sprostitve. Z asanami, ki vračajo hrbtenici prožnost, umirjajo razdražene živce, sproščajo mišice, poživljajo organe in živčne centre, daje joga zdravje in dolgo življenje. Sprostitev ohranja celostnost živčnega sistema, varuje pred nevrozo in rešuje pred nespečnostjo.

Pranajama (obvladano dihanje) prinaša kisik in energijo vsaki celici, čisti organizem in izganja toksine. Ljudje dihanju ne posvečamo dovolj velike pozornosti, saj se premalo zavedamo, da so vsi življenjski pojavi vezani na proces oksidacije in redukcije.

Slabo dihanje in vse bolj vprašljiva kakovost vdihanega zraka sta v veliki meri razlog pomanjkanja odpornosti proti boleznim in utrujenosti, odpora do telesnih naporov, nervoze in razdražljivosti. Živeti pomeni dihati, dihati pa pomeni živeti in jogiji merijo dolžino človeškega življenja s številom dihljajev.

Jogo je priporočljivo začeti z učiteljem, saj se boste z dobrimi osnovami nato asan lažje lotevale same. Nevenka Jacqueline, ki je za vas izbrala in prikazala asane, pravi: “Že samo z redno vadbo dihanja si boste zagotovili veliko več energije, kot je imate sedaj. Zato se naučite dihati s polnimi pljuči. Če pa boste v vadbo vključili še ostale asane, bo vaše telo kmalu v odlični kondiciji in življenje boste veliko lažje obvladovali.”

Globoko dihanje

Stojimo vzravnano, dlani sklenemo pod brado; dvigujemo komolce do vodoravnega položaja in zraven vdihujemo skozi nos, štejemo do osem, glavo spuščamo nazaj, izdihujemo skozi usta, štejemo do osem; zadržimo vdih, sklenemo komolce, nato dvigujemo glavo in vdihujemo, dokler se z rokami ne dotaknemo telesa, štejemo do osem ter izdihujemo do začetnega položaja. Asano ponovimo od 4 do 6-krat.

  • Pomirja čustva, sprošča stres in napetost ter povečuje pljučno kapaciteto.

Trs

Roki stegnemo, združimo dlani in dvignemo glavo. Razteg telesa čutimo od pasu do konic prstov na roki, dihamo enakomerno, zavedamo se svojega telesa. Med izdihom se najprej nagnemo na desno, roki sta iztegnjeni, položaj zadržimo 15 do 20 sekund in se med vdihom vrnemo v osnovni položaj. Nagib ponovimo še v levo stran.

Med izdihom se nagnemo nazaj, tako da boke porinemo nekoliko naprej, položaj zadržimo 15 do 20 sekund in se vrnemo v osnovni položaj. Nato se spustimo v predklon in (če gre) položimo dlani pod stopala ter položaj zadržimo (15 do 20 sekund) in se ponovno vrnemo v prvotni položaj. Kadar smo v nagibu, dihamo enakomerno, osredotočamo se na lastno telo in asano ponovimo 2-krat.

  • Poživlja in razteguje zgornji del telesa, razgiba hrbtenico, krepi mišice hrbta in trebuha, zožuje pas, poživlja organe v trebušnem predelu, poživlja krvni obtok ter ustvarja energijo in vitalnost.

Orel

Stojimo pokonci, ravnotežje držimo na levi nogi. Desno nogo položimo čez levo, v levem kolenu se spustimo rahlo navzdol, z desno nogo se ovijemo okoli leve tako, da bodo prsti desnega stopala na notranji strani levega gležnja. Desna roka gre pod levo, roki prepletemo, dlani sklenemo, palci gledajo proti obrazu, osredotočimo se na vrh prstov. Položaj zadržimo 20-30 sekund in ponovimo še na drugo stran.

  • Krepi in izboljšuje gibljivost nog in jih tudi lepo oblikuje, uravnava delovanje mišic zgornjega dela hrbta, razgibava ramena, kolke in sklepe gležnjev. Pospešuje pretok krvi v rokah in nogah, razvija ravnotežje in zbranost.

Kobra

Ležimo na trebuhu, z dlanmi se opremo na tla tako, da so pod rameni. Vdihujemo, dvignemo zgornji del telesa, glavo spustimo nazaj, komolci ostanejo rahlo pokrčeni. Položaj zadržimo 20 sekund, dihamo enakomerno.

  • Gradi moč, krepi hrbtenico, vzpodbuja delovanje trebušnih organov, pomaga odpraviti bolečine pri menstruaciji.

Obvladovanje

Kot pripomoček vzamemo pas, ki sega od levega ramena do konca desne iztegnjene roke. Pas zataknemo za stopala, uležemo se na hrbet, dihamo enakomerno, osredotočamo se na prste na nogah. Položaj zadržimo 30 sekund.

Med izdihom dvignemo zgornji in spodnji del telesa, ulovimo ravnotežje na zadnjici, roke so iztegnjene, zadržimo 15 sekund. Roki pokrčimo in nogi vedno bolj približujemo zgornjemu delu telesa, spodnji del hrbta potiskamo navznoter, položaj zadržimo 15 sekund, nato se vrnemo v prvotni položaj. Asano ponovimo od 2 do 3-krat.

  • Povečuje prožnost hrbtenice, krepi mišice hrbta in nog, krepi vezi in kite na nogah, masira notranje organe trebuha, pospešuje prebavo in umirja duha.

Notranji mir

Usedemo se, opašemo se okoli stopal in okoli lopatic, noge so pri tem pokrčene. Ko se namestimo, se osredotočimo na telo in iztegnemo nogi, roki nekoliko dvignemo od tal. Naj vas ne skrbi, če imate občutek, da je pas prekratek; omenjena dolžina (pas naj sega od levega ramena do konca desne iztegnjene roke) je prava. Asano zadržimo od 1 do 5 minut.

  • Razgibava hrbtne in nožne mišice, ureja naše hormone in tako poskrbi za boljše razpoloženje. Zelo pa je primerna za odpravljanje predmenstrualnih težav in težav žensk v meni.

Polželva

Sedimo na petah, roki sklenemo na prsih in ju iztegnemo ob ušesih, dlani se dotikajo. Dihamo enakomerno 30 sekund. Vdihnemo in se ob izdihu počasi nagnemo naprej. Zadnjico zadržimo na petah. Iztegnemo se naprej tako, da je čelo na tleh in se z rokami dotaknemo tal. Hrbet je iztegnjen, dihamo enakomerno. Položaj zadržimo 20 do 30 sekund. Nato roki položimo ob telo, dlani obrnemo navzgor in se malo sprostimo. Asano ponovimo 2-krat.

  • Veča gibljivost mišic vratu, razgibava hrbet, ramena, kolke in kolena. Spodbuja dotok krvi v možgane in obraz ter uravnava presnovo.

Asana dihanja

Sedemo na pete, hrbet imamo zravnan, kolena so skupaj na tleh. Najprej dihamo enakomerno, počasi, umirimo svoje telo. Nato se osredotočimo na trebušni del in dihamo s trebuhom. Vdihnemo skozi nos, trebuh porinemo ven, ga napihnemo, sledi izdih skozi usta, trebuh potegnemo noter. Ponovimo 10-krat.

Nadaljujemo s polnim vdihom. Vdihnemo skozi nos, trebuh porinemo ven, trebuh potegnemo noter, zrak potegnemo v pljuča, izdihnemo skozi usta. Ponovimo 5-krat. Dihamo normalno, počasi skozi nos (1 minuto). Nato potegnemo jezik na nebo in hitro dihamo skozi nos 15 sekund, na koncu izdihnemo skozi usta, ponovimo 3-krat. Pri hitrem dihanju premikamo trebuh; tresenje zaznamo vse do vratu.

  • Očisti in poživi telo, izboljša delovanje krvnega obtoka, sprošča notranjo napetost, pomaga nam obvladati stres, očisti duha in izboljša zbranost.

Ulla Hamberger