Briješ sramne dlake? Strokovnjaki razkrivajo, zakaj tega NIKAR ne počni

Intimno zdravje naj na začetku vročega dela leta postane tvoja prioriteta!

Briješ sramne dlake? Strokovnjaki razkrivajo, zakaj tega NIKAR ne počni (foto: Allie Holloway Allie Holloway) Allie Holloway Allie Holloway
30. 4. 2020

Na Cosmu smo v vroč del dela želele vstopiti z zaobljubami, ki se tičejo tvoje vagine in njenega zdravja - lahko jim rečeš novoletne, a mi ti polagamo na srce, naj bodo življenjske

Vaginalno zdravje je namreč nadvse pomembno.

V sodelovanju z Dr Vanesso Mackay, ki je strokovnjakinja s področja porodničarstva in ginekologije na fakulteti v Londonu, smo zate pripravili nasvete za intimno nego in zdravje.

Cara Delevigne Vaginas GIF

1) TELOVADBA ZA TVOJO VAGINO

Prepričane smo, da si že kdaj slišala za Keglove vaje. Gre za krepitev mišic medeničnega dna - ti dve krožni mišici namreč nadzorujeta pretok urina in krčenje vagine. Te vaje pa niso namenjene le ženskam, ki jim uhaja urin zaradi poroda ali starosti, ampak so odlične tudi za vse, ki bi rade povečale užitek med seksom. 

Izzivamo te, da do konca tega članka izvajaš Keglove vaje, nato pa jih vključiš v svojo vsakodnevno rutino. Dobra stran teh vaj je, da jih lahko delaš kjerkoli, saj so povsem preproste in neopazne. 

Kako izvajati Keglove vaje?

Izvajaš jih lahko sicer tudi stoje, a predlagamo ti, da udobno sedeš na stol ali kavč, s koleni nekoliko narazen. Predstavljaj si, da želiš zaustaviti curek urina - kot da bi želela stisniti in privzdigniti področje nožnice in sečnice. Zadrži približno 10 sekund in ponovi 10x. Vajo naj bi izvajale trikrat dnevno.

2) NE PRETIRAVAJ Z UMIVANJEM

Nožnica ima svoj pH in izloček z dobrimi bakterijami, namenjenimi lastnemu čiščenju. Izogibaj se pretiranemu izpostavljanju nožnice parfumiranim milom in čistilnim gelom, saj lahko povzročijo vnetja in okužbe.

Uporabljaj produkte, namenjene intimni negi, ki se ne bodo vmešavali v pH ravnovesje tvojih intimnih predelov in umivaj le vulvo, ne pa notranjosti vagine. 

3) DLAKE NAM RASTEJO Z RAZLOGOM

Ne glede na to, če si dlačice voskaš, briješ ali pa prirezuješ, se splača prisluhniti strokovnjakom, ki priporočajo, da sramne dlake obdržimo. Podobno kot delujejo obrvi in trepalnice, so dlake na naših intimnih predelih tam zato, da zaščitijo pred zunanjimi dejavniki. 

👉 Poglej si trende za urejanje frizur "tam spodaj" ...

Sramne dlačice varujejo pred bakterijami in vnetji ter uravnavaj vlago, da ne pride do okužb, hkrati pa te lahko (vsaj delno - vseeno ti priporočamo zaščito med spolnimi odnosi *glej točko 6*) zaščitijo pred spolno prenosljivimi bolezni, saj preprečujejo direkten stik s kožo. 

Poleg tega pa je samo odstranjevanje dlačic za marsikoga nadvse neprijetno - od bolečine in vraščenih dlak do razdražene kože in srbečice. Seveda se pri oblikovanju ali odstranjevanju dlačic osredotočaj nase in to, kar je všeč tebi, vseeno pa ne pozabi, da ima vsaka stvar na našem telesu svoj namen. 

4) BOLEČE MENSTRUACIJE NISO NEDOLŽNE

Več kot polovica žensk, ki ima redno menstruacijo, se približno dva dni na mesec sooča tudi z menstrualnimi bolečinami. Za nekatere pa so krči in bolečine hude in trajajo celotno menstruacijo.

Če si med njimi tudi ti, ti priporočamo, da se s svojim ginekologom posvetuješ o možnih ukrepih za zmanjšanje bolečine, še prej pa preberi tole 👉 Ginekologinja razkriva, kako ZARES ublažiš menstrualne bolečine.

5) REDNO MENJAJ DAMSKE PRODUKTE

Ne glede na to, če uporabljaš vložke, tampone ali menstrualno skodelico, redno menjavaj (ali prazni in očisti) svoje izbrane izdelke. 

Najbolj rizični so tamponi, ki jih znanstveniki povezujejo s sindromom toksičnega šoka, ki se lahko pojavi zaradi tampona, ki je v telesu več kot osem ur, kar pa lahko v skrajnem primeru vodi celo v smrt. 

Uporabljaj telesu in predvsem intimnim predelom prijazne produkte, po možnosti iz naravnih materialov in brez umetnih snovi, hkrati pa jih prilagajaj glede na moč tvojega toka.

ROZA davek: Že veš, da ženske za stvari plačujemo VEČ od moških?

6) UPORABI ZAŠČITO!

Če si v resni zvezi ali imaš rednega spolnega partnerja, ki mu zaupaš, je kontracepcijska zaščita pred nosečnostjo navadno dovolj, medtem ko za tiste, ki bolj redno menjate spolne partnerje, ste v sveži zvezi ali bi rade bile 99,99% zaščitene (saj veš, nič ni 100%), poudarjamo, da pred spolno prenosljivimi boleznimi (SPB) zanesljivo zaščitijo le kondomi. 

SPB se prenašajo z oralnim, analnim in vaginalnim seksom, mnogi ljudje pa niti ne kažejo znakov okužbe, zato je redno testiranje ob nezaščitenih odnosih priporočeno. 

7) IMEJ JO RADA

Ko ti naslednjič nekdo reče, da se imej rada, ne pozabi niti na svojo vagino. 

Dejstvo, da se vse več deklet in žensk odloča za labioplastiko (korekcijo sramnih ustnic) je zaskrbljujoče. Medtem ko so zdravstveni razlogi (bodisi zaradi kakršnekoli bolečine ali oviranja pri vsakodnevnem življenju) popolnoma razumljivi, pa se mnoge zanjo odločajo zgolj z lepotnega vidika in za marsikaj lahko okrivimo filme za odrasle. 

👉"Je normalno, da me moti, ker mi notranje sramne ustnice segajo prek zunanjih?"

Tako kot smo si ženske povsem različne, se razlikujejo tudi naše vagine. Po velikosti, barvi in obliki so si skoraj tako drugačne kot naši prstni odtisi - nobena si ni enaka. A vse so čudovite.

Vaginas Smelling GIF

Fotografije: Profimedia, GIPHY

Preberi še: Strokovnjaki razkrivajo: s partnerjem bi morala pogosteje "seksati NA SUHO" (TO je razlog!)
Priporočamo tudi: Imaš težave z vnetji intimnega predela? TAKO jih boš preprečila