Novi načini, kako ohraniti zdravje svoje kože

Znanstveniki odkrivajo, da majhne življenjske spremembe lahko zmanjšajo možnost razvoja gubic, madežev in celo raka. To moraš res vedeti.

26. 6. 2008

Ko gre za obrambo pred škodljivimi učinki sonca, je sporočilo že leta isto: Vsak dan uporabljaj zaščitna sredstva proti sončnim žarkom. Nikoli ne ponarejaj zagorelosti, tako da se cvreš v solarijih. In če se kakšno znamenje na tvoji koži spremeni, naj ga takoj preveri dermatolog.

Medtem ko so to še vedno dobri nasveti, je na tem področju še nekaj novih odkritij. Predstavili ti bomo najbolj zanimive raziskave in hitre nasvete, ki bodo tvojo kožo ščitili pred rakom (vključno z melanomom, ki je drugi najpogostejši rak pri ženskah v dvajsetih). Ne gre za prav nič pretiranega – le preprosti ukrepi, ki tvoji koži pomagajo, da bo še naprej čudovito žarela.

<>>

Odkritje za varno sončenje 1:

Tvoje telo ima še eno za rak tvegano področje kože

Tvoje noge so za napad melanoma področje število ena. Toda nove raziskave so pokazale, da obstaja tudi veliko večja možnost za razvoj melanoma na oprsju, trebuhu in hrbtu, kot je bila le generacijo prej. Zaradi kavbojk, nizkega pasu in majh­nih topov je srednji del telesa izpostavljen sončnim žarkom kot nikoli prej.

Prav tako kot roke in noge namažeš s kremo z zaščitnim faktorjem vsaj 15, namaži tudi srednji del telesa, ko se odpraviš na vroče pohajkovanje. Če si svetlopolta ali rdečelaska, bodi še posebno pozorna, saj je tvoja koža še bolj občutljiva na sonce – razmisli tudi o zamenjavi kopalk, kaj praviš na enodelne namesto bikink?

Odkritje za varno sončenje 2:

Na kaj bodi pozorna

Katerakoli sprememba znamenja lahko opozarja na raka. Če postaja večje, vendar je še vedno manjšega premera kot svinčnik, srbi, krvavi, če nastane ranica, ki se ne zaceli v štirih tednih, ali opaziš zatrdlino, to takoj sporoči dermatologu. “Ker za kožnega raka ni značilnih simptomov – ne boli ali srbi, pa tudi znamenja ne moremo na prvi pogled oceniti, ali je rakavo ali ne – je rak kože še posebno zahrbten, zato se moramo začeti redno pregledovati in biti pozorni na spremembe,’’ opozarja Borut Žgavec, dr. med.

Odkritje za varno sončenje 3:

Si tudi ti nagnjena h kožnemu raku?

“Če so za njim zboleli tvoji starši ali bližnji sorodniki, je po tvojem telesu posejano večje število pigmentnih znamenj in te je že večkrat opeklo sonce, imaš več možnosti, da zboliš za kožnim rakom, zato še posebno poskrbi za zaščito pred soncem in se redno pregleduj,’’ svetuje dermatolog Borut Žgavec, dr. med., ter opozarja: “Vpliv sončnih žarkov se sešteva, prodirajo v globino in spreminjajo naše molekule. Porjavimo le zato, ker se je naša koža branila pred poškodbami UV-žarkov – ko je prišlo do poškodbe, je koža porja­vela. Ta stalni ponavljajoči vpliv pa privede do staranja kože in tvorbe rakastih celic.’’

Odkritje za varno sončenje 4:

Ne odstranjuj znamenj brez vzroka

Znamenje: Če te ne srbi, peče, boli, se ne veča in ne spreminja barve ter ga ne drgneš in dražiš nenehno z modrčkom, hlačami … ga ni treba odstranjevati. Če te moti, ti je ‘grdo’, ga pojdi najprej pokazat dermatologu, ta bo ocenil, kako ga bo najbolje odstraniti.

Dermatologi opozarjajo, da nestrokovno odstranjevanje znamenj lahko naredi nepopisno škodo, saj je melanom na začetku težko ločiti, in če delček melanoma ostane v globini, se njegove metastaze razširijo pod kožo, ko se razširijo do površja, pa je po navadi že prepozno.

Dermatolog Borut Žgavec, dr. med., opozarja: “Nikoli naj ti ne odstranjujejo pigmentnih znamenj z dušikom, laserjem, električnimi napravami, saj v globini znamenje ostane. Vedno ko boš odstranila znamenje – to naj ti naredijo le izkušeni dermatologi, usposobljeni zdravnik ali kirurgi v bolnišnici, nikakor pa ne kozmetičarka –, se pozanimaj, ali ga bodo tudi pregledali.’’

Odkritje za varno sončenje 5:

Ne pozabi na sredstva za zaščito

Poišči zaščitni faktor vsaj 15 Številka zaščitnega faktorja ti pove, koliko časa te bo zaščitno sredstvo varovalo v primerjavi s časom, med katerim bi te sonce ožgalo brez zaščitnega sredstva.

(Na primer, če tvoja koža postane rdeča po 20 minutah, te bo zaščitni faktor 15 ščitil, da ne boš barve jastoga, 15-krat dlje oziroma pet ur.) “Vseeno te nobeno sredstvo ne bo varovalo pet ur. Zaščitna sredstva nanašaj vsaki dve uri ali uporabljaj višje zaščitne faktorje: 30, 50 ali več,’’ opozarja Žgavec.

Preveri, ali ščiti tako pred UVA- kot pred UVB-žarki Preveri seznam vsebine sredstva: ali vsebuje cinkov oksid ali titanov dioksid;oba fizično ščitita pred UVA- in UVB-žarki. Najbolje je, da se po kremo za zaščito pred soncem odpraviš kar v lekarno, kjer ti bo strokovno podkovano osebje resnično znalo svetovati, že ko bo videlo tvoj tip kože.

Iztisni iz tube za poln kozarček za žganje Namaži kožo v tankem in enakomernem sloju. Če je možno, se namaži gola, da ne boš zgrešila kakšne točke.

Ponovno nanašaj vsaki dve uri … medtem ko si zunaj, tudi če uporabljaš vodoodporna zaščitna sredstva. Ta po navadi izginejo s kože prav tako hitro kot navadna sredstva.

Odkritje za varno sončenje 6:

Kofein naj bi popravljal poškodovano kožo.

Ženske, ki vsak dan popijejo več kot tri skodelice kave, imajo 30 odstotkov manj možnosti, da razvijejo določene vrste raka kože, kažejo raziskave. Vendar zdravniki opozarjajo, da dolgoročne študije tega še niso potrdile. “Takim nasvetom se zdravniki raje izogibamo, saj mnogo pacientom s tem dajemo potuho in lažen občutek varnosti,’’ opozarja dermatolog Žgavec.

Nalivanje s kavo naj torej ne bo izgovor za praženje na soncu, in tudi ko greš s prijateljicami na kavo, se vedno zaščiti pred soncem.

Laži iz solarijev

O varnosti umetno potemnjene kože kroži ogromno napačnih informacij. Ločimo dejstva od neresnice.

Laž: Če v solariju dobiš podlago kot osnovo za sončenje, te bo to zaščitilo pred škodo, ki jo povzroči sonce.

Dejstvo: Tudi rahla porjavelost nakazuje, da so UV-žarki poškodovali celice tvoje kože in jih tako izpostavili večji verjetnosti, da bodo mutirali v rakotvorno tkivo nekoč v prihodnosti.

Laž: UVB-žarki povzročajo raka. Solariji oddajajo predvsem UVA-žarke in so zato varni.

Dejstvo: UVA-žarki sprožajo nastanek raka osnovnih in luskavih celic, ki sta dve najpogostejši obliki raka, žal pa so ugotovili tudi povezavo med uporabo solarijev in smrtonosnim melanomom. In še nekaj – v solariju dobiš v 15 minutah toliko UVA-žarkov, kot bi jih dobila v celem dnevu na soncu.

Laž: UV-svetloba, ki jo oddajajo solariji, nam zagotovi vitamin D, ki ga zelo potrebujemo.

Dejstvo: Veliko vitamina D dobiš, če se samo sprehajaš zunaj trikrat tedensko (ali greš peš v službo/šolo/po nakupih), celo če si namazana z zaščitno kremo. Za tvorbo vitamina D naj bi pri mladih ženskah zadostovalo že pet minut sonca dnevno, trdijo zdravniki.

Pregleduj svojega moškega

Raziskave so pokazale, da je veliko bolj verjetno, da bodo ljudje pregledovali svojo kožo, če to počnejo s partnerjem, morda zato, ker to pou­dari pomembnost tega dejanja. Zato si enkrat mesečno vzemi deset minut in preglej svojega moškega, ko je že slečen – recimo po tuširanju. Sledi naslednjim korakom, ki lahko rešijo življenje.

Naj se tvoj moški pos­tavi gol pod dobro svetlobo. Preglej mu celo telo spredaj in zadaj od glave do nožnih palcev.

Bodi pozorna na lasišče in ušesa – najbolj nevarna področja za moške – ter podplate, oglej si spremembe tudi pod dlakami na prsnem košu.

Poišči kakeršnekoli rdeče pike ali znamenja, ki ustrezajo opisu ‘RAK BO’: ima nepravilen Rob, Asimetrično je, Krog je širši od svinčnika, več kot ene Barve je, Odkar ga pregleduješ, se je spremenilo ali zraslo.

Zamenjajta mesti, sleci se in naj on pregleda tebe – pozoren naj bo predvsem na tvoj trup in zadnji del nog, ki so mesta, kjer rak po navadi napade ženske.

Če kateri od vaju opazi karkoli sumljivega, pojdita takoj na pregled k dermatologu, da ne bi bilo čez mesec ali dva prepozno.

Nevarno zdravju, povzroča raka

V Avstriji in Nemčiji je na solarijih nalepljeno že podobno opozorilo kot na škatlici cigaret, pri nas kmalu pričakujemo enak zakon. In kruta resnica: v Sloveniji je registriranih okrog 60 aktivnih dermatologov, solarijev pa je toliko verjetno samo v glavnem mestu, in le okrog 10 dermatologov je ožje usposobljenih prav za odkrivanje in zdravljenje kožnega raka. V Sloveniji zdravijo za njim okrog 100 pacientov dnevno.

Petra Kocjančič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri