Novejša zaščita je bolj naravna

Kadar razmišljamo o kontracepciji, si ponavadi želimo, da je predvsem zanesljiva. Korak naprej naredimo, če si želimo, da je tudi bližje ženskemu telesu.

10. 4. 2010

Danes nam je, za razliko od časov naših babic, na razpolago vedno več metod kontracepcije. Poleg kondoma, ki nas ščiti tudi pred spolnimi boleznimi, se uporabnice kontracepcije raje poslužujemo zanesljivejših (in enostavnejših) oblik zaščite. Metode kontracepcije, ki jim pravimo “naravne”, so precej nezanesljive, saj v enem letu ob prekinjenem spolnem odnosu in naravnem načrtovanju družine zanosi najmanj četrtina deklet. Zares zanesljive so hormonske metode (kontracepcijske tablete, obliži, injekcije ali maternični vložek s hormonom) ali pa sterilizacija.

Telesu lasten estrogen

Kontracepcijske tablete so priljubljena zaščita pred neželeno nosečnostjo. Lani smo dobili tudi prve kombinirane kontracepcijske tablete z estradiolom. Do sedaj ga je v kombiniranih tabletah nadomeščal etinilestradiol, sedaj pa so uporabnicam na voljo tabletke Qlaira, ki vsebujejo telesu lastni hormon, torej estrogen, ki naravno nastaja v ženskih jajčnikih. Kontracepcijske tablete Qlaira so od marca na voljo na zeleni recept.

Za harmonijo s telesom

Naravni estrogen so kot kontracepcijo poskušali uporabljati že pred prihodom tablet Qlaira, a se zaradi pogostih vmesnih krvavitev pri uporabnicah ni izkazal. Estrogen v novih kontracepcijskih tabletah se je obnesel ravno zaradi kombinacije z dienogestom – hormonom, ki omogoča zanesljivo kontracepcijo in šibkejše krvavitve. Ena od prednosti nove kontracepcije je – poleg telesu lastnega hormona – tudi razmerje med estrogenom in dienogestom, ki posnema naravni menstrualni ciklus in je tako še bolj usklajen z žensko naravo. Najverjetneje je to razlog, da so uporabnice tablete Qlaira v kliničnih študijah ocenile kot zelo zadovoljive.