Nezdrave navade, ki jih prinese razmerje

Skupno življenje ima nekaj poglavitnih prednosti, na primer redne spolne odnose. Vendar prinaša ustaljeno razmerje tudi manjše težave, ki se jih je dobro zavedati.

29. 6. 2006

Za samske je značilen poseben življenjski slog (na primer uživajo več zelenjave, jogurtov in se pogosteje ukvarjajo s telovadbo), s katerim ohranjajo zunanji videz in počutje v kar najboljšem stanju. Toda pod čudežnim urokom ljubezni se lahko te navade razblinijo tako hitro kot milni mehurček.

Na začetku skupnega življenja, ko vse okoli sebe vidimo rožnato, mimogrede pozabimo na določene navade, da bi se prilagodili partnerjevim, poja­snjujejo strokovnjaki. Težava pa je, da sprememb pogosto ne opazimo, dokler se ne pokažejo posledice na telesu in zdravju. Ohrani svoje zdrave navade in se poskusi izogniti ogrožajočemu seznamu razvad s poznavanjem pasti, v katere se nemalokrat ujamemo v zvezi. Dodali smo tudi napotke, kako določeno razvado opustiš, če se je že zakoreninila v tebi.

Skrita past v razmerju 1

Zdrave prehranjevalne navade potonejo v pozabo

Ena od lepših stvari skupnega življenja je uživanje hrane v dvoje. Toda ker vemo, da moški v povprečju potrebujejo dvakrat več kalorij kot ženske, lahko tvoje porcije nevede postanejo obilnejše ... posledično pa tudi tvoja postava. Prav tako je veliko moških prepričanih, da so z mesom obložena pica in drugi ne preveč polnovredni grižljaji odlična hrana.

Če boš manj kalorične jedi, ki običajno kraljujejo na tvojem jedilniku, zamenjala z mastnimi zalogaji, predvsem v večjih količinah, se ti lahko zgodi, da boš vse pogosteje utrujena in boš imela težave z napi­h­njenostjo.

Rešitev za ohranitev zdravja: skuhajta skupen obrok iz sestavin, ki bodo zadovoljile tvoje potrebe po hranilih, istočasno pa njegov okus in hrepenenje po krepki hrani – na primer sendvič s puranjim mesom ali graham testenine. Če bi te slučajno zaneslo, da bi pojedla enake količine hrane kot on, posledice v tem primeru ne bodo tako hude, kot če bi se preobjedla pečenke, testenin s kislo smetano in gorgonzolo ali smetanove torte.

Pazi na velikost obroka, ne glede na to, ali hrano pripravljaš ti ali jesta zunaj. Raziskave kažejo, da več kot imaš na krožniku različnih jedi, večje so možnosti, da boš z njega pojedla popolnoma vso hrano – četudi boš imela že poln želodec. Namesto da si na krožnik naložiš enake količine hrane kot on, si najprej vzemi le polovico količine njegovega obroka, če boš po njem še vedno lačna, pa si privošči ‘repete’.

In končno, ko bo naredil prostor v omari za stvari, ki jih potrebuješ, kadar prespiš pri njem, ga prosi, da ti izprazni še polico v hladilniku, na kate­ri boš lahko hranila ‘žensko hrano’, na primer jogurte z malo maščobe in kupljene sveže sadne solate. S takšno zalogo boš lažje premagala skušnjavo, da bi posegla po ocvrtem siru in drugi dostavljeni hrani, ki je ostala od večerje. Pa še nekaj si zapomni o hitri hrani: če je ne vidiš, o njej ne razmišljaš, zato po končanem obroku pospravi ostanke pice na tleh dnevne sobe, da ti ne bodo delali skomin.

Skrita past v razmerju 2

Pogosteje se nalezeš prehlada

S partnerjem si deliš več kot le posteljo – deliš si tudi mikrobe. Kadar se nahajamo v neposredni bližini druge ose­be, smo izpostavljeni večjemu številu mikroorganizmov, predvsem virusom prehlada in gripe. Okužba se prej razvije, če imamo imunski sistem oslabljen zaradi neprimerne hrane, preobreme­njenosti z delom ali zaradi stresa.

Rešitev za ohranitev zdravja: ni vama treba nositi zaščitne maske in se izogibati držanja za roke, navadi pa si roke umivati večkrat na dan, na primer kadar prideš domov z dela ali iz trgovine. Temeljito jih namili in dlani približno 30 sekund drgni med seboj, da uničiš viruse prehlada in gripe. Dobro zdrgni tudi hrbtišče rok in predele med prsti, nato speri. Zdaj se ga lahko dotikaš in poljubljaš brez skrbi, da boš širila mikrobe naokoli.

Nekateri zdravniki menijo, da ni nič narobe, če imata celo spolni odnos, kadar je kateri od vaju prehlajen. Virusi prehlada in gripe se večinoma prenašajo prek neposrednega stika s sluznico nosa, oči in s slino okužene osebe. Torej, dokler se z obrazoma ne dotikata drug drugega (za iskanje prime­r­nega položaja uporabita domišljijo) in ne kihata ali kašljata, je malo možnosti za širjenje mikrobov. Če je partner prehlajen, pa vama oralni seks vseeno odsvetujemo, ker bi te v tem primeru lahko okužil.

Skrita past v razmerju 3

Alkoholnih pijač popiješ več kot kdaj koli prej

Kadar piješ skupaj z njim ali v družbi njegovih prijateljev, se ti lahko zgodi, da jih boš začela posnemati, ne da bi se zavedla, kdaj. Toda medtem ko večina moških lahko zvrne od tri do štiri pijače in jim alkohol le razveže jezik, so štiri steklenice piva ali prav toliko kozarcev vina za žensko prevelik zalogaj. Pitje prek meje, ki jo lahko preneseš, prinese manj zabavne posledice za zdravje in varnost: od neznosnega mačka in raznih zadreg do nezgod z nesrečnim koncem.

Rešitev za ohranitev zdravja: kadar piješ v družbi, bodi pozorna na to, kolikokrat napolniš kozarec ali pograbiš steklenico iz rok prijatelja. Raje vsako drugo ‘rundo’ zamenjaj s pijačo, ki vsebuje manj – ali še bolje – nič alkohola. Tako se boš zabavala skupaj z drugimi, ne da bi prekoračila priporočene količine zaužitega alkohola.

Lahko pa si naročiš lahko pivo. Res da se ga drži omalovažujoč sloves, toda nekatere znamke nimajo le nižje vsebnosti alkohola, ampak vsebujejo tudi manj kalorij.

Skrita past v razmerju 4

‘Tam spodaj’ pride do težav

Ne pravijo zaman, da ljubezen boli: zaradi burnega spolnega življenja se lahko ženske ustnice južno od pasu vnamejo. Pri večini zvez na začetku odnosa je nelagoden občutek običajen pojav; razlog zanj so navadno mikroskopsko majhne ranice v nožničnem tkivu, ki so posledica pogostih spolnih odnosov.

Rešitev za ohranitev zdravja: naravno navlaženost nožnice lahko izboljšaš z upo­rabo lubrikanta. Dodatna navlažitev občutljivega nožničnega tkiva ublaži in preprečuje bolečino med spolnim odnosom. Poleg tega se izogibajta uporabi kondoma, prevlečenega s spermicidom, če imaš težave z alergijami, saj vsebuje snov, ki lahko povzroči vnetje in občutljivost.

Če se stanje kljub upoštevanju teh navodil ne izboljša, si vzemita nekaj dni prosto, da bo imel tvoj spodnji trikotnik čas, da se pozdravi. Strinjamo se, da je težko zdržati brez akcije, toda če si ne bosta vzela kratkega oddiha zdaj, bosta kasneje verjetno prisiljena čakati precej dlje, da si bo telo opomoglo.

Tri neprave prijateljice

Nekatera dekleta iz tvoje družbe lahko negativno vplivajo nate – namerno (hudobnice) ali povsem po naključju.

Žurerka.

Dodatni kozarčki alkoholne pijače, s katerimi te je pridržala za točilnim pultom ali na večerni zabavi, imajo lahko večji vpliv nate kot namera, da hočeš ujeti film, ki je nocoj na sporedu. Trpel bo tvoj spanec, delovne sposobnosti in samospoštovanje (“Kaj sem počela včeraj zvečer?!”).

Potrta in pesimistično naravnana kolegica.

Kadar vložiš ogromno truda in se po svojih najboljših močeh potrudiš, da bi pomagala znanki iz stiske, ti ostane zelo malo energije zase. Ko se boš naslednjič znašla v takšni situaciji, spremeni temo pogovora in se pogovarjajta tudi o tvojem življenju.

Dietna kršiteljica.

Zadnja stvar, ki jo potrebuješ, ko se trudiš izgubiti tiste odvečne kilograme, ki so se ti nabrali čez zimo, je ‘prijateljica’, ki te z besedami v slogu: “Ah, daj no, ena tortica ni še nikogar pokopala,” ali “en dan v tednu si lahko privoščiš vse brez slabe vesti,” premami, da se pregrešiš.

Amrak Zalokar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri