Nevidni zobni aparat

Narava je vsakemu od nas podarila unikatno postavitev zob in če bi rada imela idealen nasmeh kot iz oglasov, dobra novica zate - odslej ti ne bo treba več nositi kovinskega zobnega aparata.

3. 11. 2008

Nevidni zobni aparat Invisalign je razvilo podjetje iz Sillicon Valley v ZDA – gre namreč za tehniko (skoraj) nevidnega premikanja zob v idealni položaj. Te zanima, kako vse skupaj poteka?

V treh korakih

  • 1. korak – izdelava načrta: Na podlagi natančne diagnostike, načrtovanja in odtisov ti izdelajo računalniško simulacijo premika zob, ki natančno pove tudi, koliko časa bo potrebno za vsak premik in kako se bodo zobje premaknili.
  • 2. korak – izdelava opornic: Ko si z načrtom zadovoljna ti in tvoj zobozdravnik, se začne računalniška izdelava prozornih opornic.
  • 3. korak: nošenje nevidnega aparata: Vsako skoraj nevidno opornico moraš nositi 14 dni in vsaka premakne zob za del milimetra v želeno smer.

Ne bodo ga opazili

Pri tem 'novodobnem' zobnem aparatu je super, da so opornice za večino ljudi neopazne, zato nihče ne bo opazil, da nosiš aparat. Zanimivo je tudi, da opornice ne motijo govora in za razliko od klasične ortodontske terapije z loki omogočajo skoraj brezhibno higieno.

Za koga?

Nevidni ortodontski aparati so primerni za vse, ne glede na starost in druga medicinska stanja. A kljub temu omejitev obstaja - če je ortodontska okvara tako huda, da zahteva drugačen pristop ali vključitev oralnih kirurgov, ti aparat ne bo pomagal … A verjemi, da takšnih primerov ni veliko, zato ti zagotovo ne spadaš mednje.