Nevidni dejavniki, ki povzročajo debelost

Starost, stresen način življenja in pomanjkanje časa so trije dejavniki, ki vplivajo na tvojo telesno težo.

Foto: profimedia (foto: profimedia) profimedia
16. 7. 2013

Ljudje s staranjem postajamo bolj podvrženi debelosti, ker:

1. Veliko več sedimo – pomanjkanje rekreacije povzroča manjšo porabo kalorij.

2. Mišice postajajo ohlapne – če se ne gibamo, mišice izgubljajo svojo moč in čvrstost.

3. Metabolizem se upočasni – zaradi tega telo postane bolj varčno in vsak grižljaj spravi v zaloge.

4. Z leti imamo več obveznosti – zaradi katerih imamo manj časa za gibanje in sproščanje.

Tudi hujšanje

Zaradi stresa lahko shujšaš ali pa se zelo zrediš, odvisno je od tega, kako tvoje telo reagira nanj, in kakšne vrste stresu si izpostavljena. Znanstveniki ugotavljajo, da občasni stres zmanjša apetit, kronični pa ga povečuje. A kljub temu imamo ljudje tri različne reakcije na stres in njegovo odpravljanje:

  • Prvi se na stres odzivajo z vadbo in sproščanjem.
  • Drugi v stresnih obdobjih izgubijo apetit.
  • Tretji pa se najedajo s hrano in posledično redijo.

Hormonsko dogajanje

Telo med stresnim obdobjem proizvaja dva hormona: adrenalin in kortizol. Ta dva hormona te naredita pozorno na dogajanje okrog sebe in popolnoma zbrano, zaradi njiju se zviša srčni utrip in krvni pritisk, mišice pa postanejo bolj napete in pripravljene za akcijo.

Po čem bi posegla?

Ko situacija ni več tako stresna, se adrenalin na hitro odstrani iz telesa, medtem ko kortizol v njemu ostane dalj časa, ker pa je kortizol hormon, ki spodbuja apetit, postaneš lačna. Ker je mastna in z ogljikovimi hidrati bogata hrana hiter vir energije, ljudje posegamo po njej v stresnih trenutkih. Ljudje s hrano iščemo rešitve problemov ali pa poskušamo nadomestiti pomanjkanje počitka in spanca, ki je tudi neke vrste stres za telo. Ogljikovi hidrati spodbujajo izločanje serotonina – substance, ki nastaja v možganih in uravnava razpoloženje, zato v stresnih trenutkih takšna hrana pomirja.

Nimam časa

Razlog, da si zaradi stresa lahko nakoplješ dodatne kilograme, pa je tudi pomanjkanje časa za uživanje zdrave hrane. Ljudje, ki so pod stresom, imajo vedno premalo časa ter nemalokrat zagrabijo sendvič in ga pojedo med delom. Ravno takšna na hitro zaužita hrana pa je pogosto razlog za debelost.