Nevarnosti ‘šlavhcev’ okoli tvojega pasu

Z novimi raziskavami so dokazali, da je velikost tvojega pasu povezana z resnimi boleznimi, kot so rak in srčno-žilne bolezni, tudi če je tvoja telesna teža v zdravih mejah.

28. 3. 2011

Raziskovalci pravijo, da so ženske, ki v pasu merijo manj kot 76 cm, najmanj izpostavljene tveganju, a že vsako zmanjševanje velikosti pasu ponuja zašito pred boleznimi.

Še nekaj zdravih gurmanskih resnic ...

Spodbuda za presnovo

Zdrav zajtrk

Če ješ še isto uro od takrat, ko si se zbudila, svojemu telesu zagotoviš takojšnjo energijo, ki prižge njegove zmožnosti za presnovo. Ta sposobnost je potem ves dan visoka. Če ti niso všeč tradicionalne kombinacije žit in mleka, bodi ustvarjalna – sir in sadje, pita in humus ter celo dve pesti oreščkov – vse naštete kombinacije imajo razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami, ki najbolje požene tvojo presnovo.

V&O

“Večino obrokov jem zunaj. Ali je to slabo zame?”

Seveda. Zavedati se moraš, da je v jedeh, ki jih ješ v restavracijah, lahko tudi dvakrat več kilokalorij, maščob in soli kot v enakih jedeh, pripravljenih doma, ker jih v restavracijah kuhajo z dodatnimi maščobami v ogromnih porcijah. Če že moraš pogosto jesti zunaj, se odloči za kaj zelenjavnega, drugače pa raje premisli o tem, da bi si večkrat skuhala doma ali si v službo prinesi veliko skledo solate.

Hitro dejstvo

Čaj: Je res tako zdrav?

Nalepke na čajnih napitkih v stekleničkah se hvalijo z visoko vsebnostjo antioksidantov, toda nekatere od teh pijač vsebujejo tako malo antioksidantov, da bi morala popiti kar 20 steklenic čaja, da bi dobila enako količino antioksidantov, kot je v eni skodelici sveže skuhanega zelenega čaja.