Nevarne kombinacije

Verjetno še nikoli nisi pomislila, da grenivka lahko škoduje tvojemu zdravju. A kombinacije določenih vrst hrane in alkohola s tabletko ali drugimi zdravili lahko povzročijo grozljive odzive.

28. 3. 2011

Grenivka + zdravila proti anksioznosti, antidepresivi ali tablete za spanje na recept

Sok iz grenivke vrste Citrus paradisi vsebuje kemične sestavine (encim citokrom P-450 3A4), ki blokirajo encime v prebavnem predelu in jetrih ter tako zmotijo presnovo nekaterih zdravil, ki jih predpisujejo proti zaskrbljenosti (valiumin xanax, helex), depresiji (asentra, zoloft, anafranil) in za spanje (lunestsa), celo pri zdravilih z estrogenom – torej kontracepcijskih tabletkah! “Grenivkin sok ima številne interakcije še s celo množico zdravil, zato vedno vprašaj farmacevta v lekarni, ali ga lahko piješ ob zdravilih, ki ti jih je predpisal,” svetuje Andreja Movh, magistra farmacije. In ne – nikar ga ne nehaj piti 'za vsak primer', saj je sicer še kako zdravilen!

Posledica? Stranski učinki zdravil so okrepljeni, npr. slabost, vrtoglavica, zmedenost, driska, zaprtost. “Učinek nastopi hitro (v pol ure) in lahko traja do 72 ur,” pravi Movhova in opozarja: “Vsaj za tri dni pred uvedbo zgoraj naštetih zdravil nehanj piti grenivkin sok, tisti, ki redno pijejo sok grenivke, pa naj se mu odrečejo od 10 do 14 dni pred začetkom jemanja zgoraj naštetih zdravil.”

Če slučajno popiješ grenivkin sok (količina je odvisna od tvoje teže in hitrosti presnove), potem ko vzameš eno od zgoraj navedenih zdravil in močno začutiš posledice zaužitja kombinacije, počakaj, da bo tvoje telo prebavilo sok.

Šentjanževka + kontracepcijske tabletke

Z raziskavami nenehno potrjujejo trditve, da šentjanževka, ki jo prodajajo v kapsulah, kapljicah ali čajnih pripravkih, lahko olajša depresivno razpoloženje. Toda če uporabljaš hormonsko kontracepcijo (tabletke, obliž, injekcijo ali obroček s hormoni), ti lahko uporaba šentjanževke povzroči večjo življenjsko spremembo, kot si sprva predvidevala – lahko namreč zanosiš. Kemična sestava zelišča spremeni način, na kakršnega tvoje telo predeluje hormonsko kontracepcijo, in tako zmanjša količino hormonov v tvoji krvi do te mere, da ovulacija morda ne bo preprečena. Če rada uporabljaš pripravke iz šentjanževke, uporabljaj kontracepcijsko metodo, ki ne deluje prek hormonov, ali pa prosi zdravnika, da ti predpiše antidepresive na recept.

Alkohol + množica zdravil

Redno uživanje treh ali več pijač na dan (kar že samo po sebi ni dobra stvar) in obenem jemanje nekaterih zdravil, ki jih lahko dobiš na recept in brez njega, ima lahko zastrupljujoč učinek za tvoja jetra. Težko je natančno določiti, v kaj lahko pelje ta zastrupljujoči učinek, toda prevelika doza kombinacije alkohola in spodaj naštetih zdravil lahko preobremeni jetra in uniči celice v jetrih.
Interakcija spodnjega seznama zdravil in alkohola ti lahko močno škoduje:

“Proti strahu, zaskrbljenosti (helex, xanax, ansilan, praxiten, loram, lorsilan, cerson, oksazepam, apaurin), proti strjevanju krvi (marevan), proti prehladu, kašlju, gripi, alergijam (letizen, letizen S, zyrtec, cetirizin), antidepresivi (amyzol, anafranil, ladiomil, sinequan),  antidiabetiki (aglurab, glucophage), proti zgagi in prebavnim motnjam (ranital, ranital S, reglan), ob okužbah (efloran, primotren, isozid, rifater, rifinah), proti nespečnosti (sanval, zolsana, zonadin, fluzepam, cerson, dormicum, distraneurin). Tudi med naravnimi zdravili in alkoholom lahko pride do neželene interakcije, takšen je npr. baldrijan, ki ga dobiš v lekarnah kot baldrijanove kapljice, baldrimed, persen, persen forte,” opozarja Movhova.

Tablete proti okužbi z glivicami + zdravila proti zaskrbljenosti

S tableto, znano pod imenom diflucan in diflazon, se hitro znebimo nadležnega srbenja v vagini, pazi pa, da ne boš jemala kakršnegakoli zdravila proti zaskrbljenosti najmanj en teden po tem, ko si zaužila tabletko proti glivicam. Ta namreč lahko spremeni način, na katerega jetra in encimi razkrajajo pomirjevala, in če boš vzela le en valium, xanax ali helex, te bo to lahko popeljalo v izredno globok spanec za dolge ure.

Kava in energetske pijače

Ko moraš ostati pozno pokonci, ti lahko da skodelica kave ali energijska pijača sunek energije. Če popiješ oboje v obdobju dveh do treh ur, pa lahko preideš od budnosti do razdraženosti, sprožiš lahko tresenje, hiter srčni utrip, razdražen želodec, slabost in bruhanje. Ne le da energijske pijače vsebujejo isto količino ali še več kofeina kot kava, pogosto so tudi polne sladkorja in zelišč, kot je gvarana, oba pa na tvoj sistem delujeta zelo spodbudno.

Če pomotoma zaužiješ oboje in se ti pojavijo stranski učinki, pij veliko vode in pojej nekaj zdravega (kot so beljakovine ali polnozrnata žita). V eni do dveh urah se boš počutila veliko manj razdražena.

Kontracepcijske tabletke + antibiotiki

Pred dvema desetletjema so z raziskavami ugotovili, da široko uporabljan antibiotik tetracyeline (antibiotik pod imenom doxy, ki ga med drugim uporabljamo za vnetja sečnega predela in kot tretma proti aknam) povzroča mehanizem znotraj tvojega telesa, ki naredi tablete proti nosečnosti manj učinkovite, kar lahko pelje v nosečnost.

Strokovnjaki svetujejo, da bodi previdna. Če jemlješ hormonske tabletke in ti zdravnik predpiše katerikoli antibiotik, v katerem je tetracyeline, uporabljaj rezervno kontracepcijo, medtem ko jemlješ zdravila in še sedem dni za tem. Antibiotike predpisujejo pod različnimi imeni in znamkami; zdravnik naj ti vedno pojasni, kakšne ti je predpisal.

Oralni metronidazole + alkohol

Različico tega zdravila v tableti ali v kapsulah (ki ga prodajajo kot blagovno znamko efloran) predpisujejo, da bi pozdravila spolno prenosljivo bolezen trihomoniazo in bakterijsko vnetje nožnice, ki ga povzroča preveliko število bakterij v nožnici. Če jemlješ zdravilo, v katerem je metronidazole, se izogibaj kakršnemu koli alkoholu. Celo najmanjši količini, ki je lahko v zdravilih proti kašlju ali propolisu. Ta kombinacija lahko sproži takšne nenadne čudaške simptome, kot so razbijanje srca, rdeča koža, mravljinci, slabost, bruhanje. Ko končaš z omenjenim antibiotikom, se zadrži pred zaužitjem kakršnega koli alkohola še najmanj tri dni.

P.S. Opozorilo

Ni nujno, da so na nalepkah prehranskih dopolnil naštete možne interakcije, zato se posvetuj z zdravnikom, ko ti bo predpisal zdravilo, in mu natančno povej, kaj jemlješ, najbolje je, da škatlico s prehranskim dopolnilom prineseš s seboj, da bo videl njegove sestavine.

Vedno preberi deklaracije na zdravilih, saj so na njih navedene interakcije z drugimi sestavinami, ki jih upoštevaj v celoti!

Za strokovno pomoč pri pripravi članka in pregled članka se zahvaljujemo Andreji Movh, magistri farmacije.

Petra Arula, foto: Jose Picayo, shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri