Neumna, toda učinkovita dieta

Dekle pod pravim imenom Geraldine Estelle Halliwell je nekdanja članica skupine Spice Girls, v kateri so jo ljubkovalno poimenovali Ginger Spice.

25. 10. 2001

Za ime Geri Halliwell se je odločila, ko je zapustila skupino in začela kariero kot samostojna pop pevka. V enem letu po “osamosvojitvi” je dosegla popoln uspeh, saj jo mladi in tudi starejši ljubitelji pop glasbe preprosto obožujejo. Oder je postal njeno prebivališče, saj še vedno nima lastnega stanovanja. Njena volja je močna in odločna, saj se strmo približuje vrhu pop zvezd in pri tem se ne ozira na preteklost.

Če bi primerjali Ginger Spice in Geri Halliwell, bi lahko rekli, da gre za drugo osebo, saj je razlika resnično velika. Geri v zdajšnji podobi je trden dokaz za to, da se da z voljo in trmo doseči vse, tudi če se zdi še tako nemogoče. Samo poglejte jo! Kakor da bi se v trenutku prelevila iz punce, ki je bila še nedavno videti prej polna kot popolna, v popolnoma novo “preobleko”.

S tem mislim predvsem na njeno popolno telo, izoblikovane mišice in njihovo razkazovanje v miniaturnih cunjicah, v katere si marsikatero dekle lepe postave ne bi upalo skočiti. Meni pa se je pravkar zataknil košček čokolade, ki sem ga pravkar odgriznila!

Kako ji je uspelo?

In kar je še pomembneje, ali lahko uspe vsaki? Seveda ni dovolj samo to, da se iz rdečelaske spremenite v platinasto blondinko, ki se še vedno počuti kot šestletna punčka in je naveličana vprašanj o svojih bivših in sedanjih partnerjih, predvsem vprašanj, kaj se dogaja z njo in Robbiejem Williamsom. Potrebno je marsikaj drugega.

Na žalost gre za stradanje in vitaminske injekcije, s katerimi je Geri pod nadzorom zasebne medicinske sestre topila odvečne kilograme, ob tem pa ni prigriznila niti drobtinice. Seveda se ni ozirala na pripombe in opozorila strokovnjakov, ki prepovedujejo takšen način izgorevanja maščob. Njihovo mnenje je, da taka metoda hujšanja lahko pusti celo dolgotrajne in nevarne posledice.

Vendar Geri ni bilo mogoče odvrniti od zastavljenega cilja, tudi takrat ne, ko so jo njeni bližnji prijatelji, z Robbiejem Williamsom vred, prosili, naj vendar že odneha z vbrizgavanjem vitaminskega goriva. To je v njej samo še spodbudilo željo, da se splača, in je še bolj vztrajala.

Pa se res splača?

Po pogovoru s strokovnjakom sem dobila občutek, da se za kaj takega lahko odloči samo nekdo, ki mu je vseeno za njegovo telo, ker so posledice, ki jih lahko sproži tovrstna “terapija”, več kot nevarne.

Medtem ko je ideja, da v procesu hranjenja zaradi pomanjkanja vitaminov poiščemo ustrezen nadomestek, na primer vitaminske tablete, dobra, je po drugi strani vbrizgavanje vitaminske injekcije v mišico prava norost, saj lahko čezmernemu vnosu vitaminov sledijo hipervitaminoza, odpoved metabolizma, okvara ledvic in jeter. Prevelike količine vitaminov v telesu imajo negativen učinek in so strupene.

Zakaj bi postavile na kocko zdravje?

Odgovor je seveda preprost. Če nadomestite hrano z vitamini, izgubite v zelo kratkem času velike količine odvečnih kilogramov. Seveda gre za kratkoročno rešitev, kajti obdržati nizko telesno težo, pomeni novo dolgo dobo stradanja, hkrati pa še temu primerne posledice, kar je nevaren poseg v zdravje.

Vsi vemo, da resnično delujejo le tiste diete, na katere telo prilagajamo, se pravi, da postopoma jemo manj in se zraven še ustrezno gibamo. Verjetno se Geri s tem ni strinjala, ali pa so ji bolj všeč bližnjice, čeprav so polne pasti in nevarnosti. Med obsedenostjo s hujšanjem je pozabila na to, kaj so slastne čokoladke, in njen odnos do hrane je postal odklonilen.

Večino časa preživi na turnejah, za kar porabi ogromno energije, vendar je njen edini obrok obilen zajtrk, sestavljen iz ovsenih kosmičev in sadja. Zopet nič konkretnega ali nasičenega z maščobami, ker kosmičev ne zmeša z mlekom, temveč z vodo. Moram priznati, da občudujem njeno voljo in vztrajnost, čeprav si nikoli ne bi omislila takega načina hujšanja. Nič čudnega, da uboga Geri večino časa – predvsem zvečer – prejoka. Počuti se namreč osamljeno in zapuščeno.

Podobno kot otrok, ki se je izgubil v veleblagovnici in ne najde mame, okoli njega pa mrgolijo številni tujci, na katere se ne more zanesti. Slovita “začimbica” rešuje problem osamljenosti s prijateljicama, ki ju večkrat povabi na turneje. Zagotavlja, da ji pomagata v težkih trenutkih in da se takrat odlično počuti. Kakorkoli že, tudi jaz bi se dobro počutila, če bi zjutraj na sebi ugledala taka stegna, kakršna ima popularna Angležinja.

Ob pogledu nanje bi se verjetno z lahkoto odločila napovedati vojno hrani, a predobro vem, da je cena, ki jo je plačala Geri, zame previsoka. Verjamem, da je narobe, če se za popolno postavo igraš s smrtonosnim orožjem, pa naj bo volja še tako močna.

Nekaj je shujšati in se potem zopet normalno prehranjevati, nekaj povsem drugega pa je biti tako suh, da lahko odideš od doma skozi ključavnico. Upam, da ni veliko žensk, ki bi se v svojo škodo odločile za tako drastično metodo. Vsaj jaz ne sodim mednje, ker sem pravkar začela pogrešati tisto čokoladko, ki se mi je prej zataknila v grlu.

Še nekaj neumnih diet slavnih oseb

Manj ogljikovih hidratov: Diete, ki so naklonjene beljakovinam, sestavljenim izključno iz aminokislin, ki naj bi jih zaužile po minimalni količini ogljikovih hidratov, so priljubljene med filmskimi zvezdami, ki želijo imeti poudarjene mišice. Vendar prevelik vnos beljakovin lahko povzroči prevelik pritisk na delovanje ledvičnega sistema. Telo ne more shranjevati proteinov, zato proces razkroja poteka skozi ledvice, kar lahko povzroči trajno okvaro.

Kombinirana dieta: Na prvi pogled se zdi uživanje beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob v ločenih obrokih sprejemljiva ideja za enega od možnih načinov hujšanja, vendar so strokovnjaki za prehrano drugačnega mnenja. V resnici izgubite težo zato, ker vas tak način hranjenja prisili, da pojeste manj določene sestavine, ker je “neokusno” jesti samo eno od naštetih sestavin. Tako preprosto zaužijete manj hrane, kar telo razume kot začetek obdobja stradanja in kalorije hitreje izgorevajo.

Krvna skupina: Dieta temelji na ideji, da lahko različni ljudje uživajo različno hrano in različne krvne skupine naj bi bile dokaz, da je res tako. Krvna skupina 0, ki jo ima več kot polovica ljudi, naj bi se prvič pojavila, ko je pračlovek začel loviti divjad.

Krvna skupina A naj bi se pojavila pozneje ob razvoju poljedelstva in ljudje, ki jo imajo, naj bi bili bolj nagnjeni k vegetarijanstvu, medtem ko naj bi bili skupini B in AB povezani z razvojem dinamične družbe in nestalnega načina prehranjevanja ter različno in široko ponudbo hrane. Ni znano, zakaj bi tak način hujšanja deloval, saj vsi potrebujemo raznovrstno hrano, da zaužijemo dovolj potrebnih snovi za zdravo življenje.

Kako je z vitaminskimi injekcijami v Sloveniji?

Pri nas je tovrstna metoda hujšanja strogo prepovedana.

Po mnenju strokovnjakov za prehrano ima preveč negativnih posledic. Čezmerna uporaba vitaminov – če je pri tem izključena normalna oblika hranjenja – je za telo smrtno nevarna, saj lahko povzroči okvaro ledvic in jeter ter motnje biokemičnih procesov, pri katerih nastaja energija, potrebna za življenje.

Kakršnakoli oblika vitaminov v praških, tabletah in raznovrstnih napitkih je priporočljiva samo v normalnih količinah, nikakor pa ne z vbrizgavanjem kot edinim virom prehrane za ohranjanje energije. V svetu, kjer te metode uporabljajo, svarijo pred lahkomiselnostjo uporabnikov, ki ne poznajo sestavin teh injekcij.

»Ženska se ne zredi čez noč«

Za mnenje o tem, kako do lepe postave, smo vprašali Andrejo Semolič, priznano osebno trenerko in profesorico telesne vzgoje. Pomaga marsikateri slavni in neslavni ženski do čvrste zadnjice in lepega trebuščka tako doma kot v tujini.

Kaj menite o novem telesu Geri Halliwell in o načinu, ki ga je ubrala, da ga je dosegla?

Bila sem aktivna v tekmovalnem bodibildingu, podvržena marsikateri dieti in posledično stradanju ter peklenskim mišičnim bolečinam. Vendar je bil proces pridobivanja mišične mase dolgotrajen, vključeval je prilagojeno hranjenje, ker se mora telo na vsako spremembo in novo obliko navaditi.

Poleg prehrane, ki je ključnega pomena, je treba trenirati po točno določenem programu. Nisem zagovornica tistih, ki želijo čudeže v kratkem času in na nepravilen način, na primer z vbrizgavanjem vitaminskih injekcij. Verjetno se ne zavedajo, da je marsikatera pot do cilja veliko daljša, kot se zdi in kot jo je nekdo pripravljen prehoditi.

Ali lahko telo shaja samo z vitamini brez hrane? Če lahko, koliko časa?

Tako imenovane šokdiete, pri katerih se posameznik odloči samo za en vir hrane, druge pa zanemarja, pridejo v poštev samo, če jih posameznik izvaja ciklično, ne pa pogosto ali kot edini način hujšanja. Ženske se ne zavedajo, da se niso zredile čez noč, temveč so se odvečni kilogrami nabirali postopoma, zato mora tudi hujšanje potekati počasi in postopoma, če želijo doseči trajne spremembe v kakovosti telesne mase.

Stradanje in vitamini lahko povzročijo povratni učinek. Ko začne ženska spet normalno jesti, kar seveda mora, dobi hitro nazaj vse izgubljene kilograme in pogosto še kakšnega več. Vsak nov poskus hujšanja pa je vse težji.

Kakšne poti sami ubirate za ohranjanje lepe postave in kaj svetujete svojim strankam?

Zdaj, ko ne tekmujem več, ohranjam postavo tako, da telovadim vsak dan. To je na srečo del mojega poklica, sicer pa jem uravnoteženo pestro hrano v pravih količinah. Svojim strankam pripravim individualne programe, saj je težko imeti univerzalen recept, ki bi ustrezal vsem.

Ženske najprej ocenim, upoštevam njihove individualne telesne lastnosti, fiziološke sposobnosti, temperament, način življenja in nato izberem ustrezno metodiko treniranja. Priznam, da moram marsikatero žensko najprej psihično pripraviti na program in jo spodbuditi k razmišljanju, da se lepota skriva v notranjosti.

Poleg uravnotežene prehrane in ustrezne fizične vadbe je enako pomemben umski trening. Šele ko se naučijo zavedati, da so lahko resnično lepe tudi s preveliko zadnjico, so dejansko pripravljene na to, da jo zmanjšajo.

Zakaj so ženske pripravljene narediti marsikaj, samo da bi bile videti popolne?

Ženske smo prevečkrat zelo samokritične in imamo v glavi preveč predsodkov glede lastnega telesa. Večkrat se marsikatera zgleduje po modelih iz revij, ne da bi pri tem opazila lastne kakovosti, kaj šele, da bi se jih zavedala. Svoje sta naredila tudi vzgoja in zgodovinsko prepričanje, da je ženska lahko samo lepa, moški pa mora biti pameten.

Zato so pogosto sredstva, po katerih segajo ženske, včasih neprimerna in nevarna. V čim krajšem času, čim več in čim bolje, čeprav bo cena za to previsoka, ni dobra odločitev. Mislim, da je najbolje, da vsaka ženska ne sledi samo cilju po lepi postavi (kakšno pa je sploh merilo lepe postave?), ampak da spremeni miselnost, način življenja, počne stvari, ki jo veselijo, in nezadovoljstva zaradi genetsko dane telesne konstitucije bo manj.

Predvsem pa naj poskusi dojeti, kaj je lepota, kaj dela žensko lepo in fatalno. Telo naj napolni z energijo in jo žarči navzven. Res pa je, da dosežejo večji uspeh pri izgubljanju odvečne maščobne mase tiste ženske, ki imajo jasen pogled na to, kaj v življenju sploh hočejo, so že uveljavljene in imajo jasno vizijo prihodnosti, tako imenovane cosmopolitanske ženske.

Milena Kalacun

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri