Nesmrtno življenje Henriette Lacks

Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Nesmrtno življenje Henriette Lacks - presunljiva zgodba o veličastnem znanstvenem napredku, medicinski etiki in rasizmu, hkrati pa presunljiva pripoved o človeških usodah, o materi in otrocih, ki matere skorajda niso poznali.

5. 10. 2011 | Promocijsko sporočilo

'Ni mrtve ženske, ki bi več naredila za žive. Osupljiva, pretresljiva, nujna knjiga.' Guardian

Kontroverzno in po resnični zgodbi!

Nesmrtno življenje Henriette Lacks

Ime ji je bilo Henrietta Lacks, toda v znanosti je znana pod šifro HeLa.

Revni temnopolti Američanki, materi petih otrok, so leta 1951 na pregledu v bolnišnici odvzeli nekaj celic in jih poskušali vzdrževati v laboratorijskem okolju, kar dotlej ni uspelo še nikomur.

Henrietta je umrla, a celice so preživele. In postale vroče blago v farmacevtski in biotehnični industriji, saj so omogočile razvoj cepiva za otroško paralizo, kloniranja, genskih raziskav …

Njeni otroci o vsem tem niso vedeli nič, zato jih je pošteno pretreslo, ko so spoznali, da celice njihove matere v velikanskih količinah živijo po vsem svetu. S celicami HeLa se sklepajo milijardne kupčije, Henrietta pa je ostala anonimna in njeni svojci si ne morejo privoščiti osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Prvenec, preveden v več kot 25 jezikov

Gre za prvenec ameriške pisateljice Rebecce Skloot, ki je kar takoj osvojil svet. Do danes so ga prevedli že v več kot 25 jezikov, mreža HBO pa po njem snema film, ki ga producirata Oprah Winfrey in Allan Ball.

Avtorica je za delo osvojila številne nagrade, njene znanstvene članke pa objavljajo v uglednih ameriških revijah in časopisih. Ustanovila je tudi Sklad Henriette Lacks, ki mu namenja del denarja od prodaje knjige. Na voljo je Henriettinim svojcem za kritje zdravstvenih stroškov in šolanje. Rebecca živi v Chicagu in pogosto predava po vsem svetu.

Več o Nesmrtno življenje Henriette Lacks.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri