Neprijetno napenjanje

Vsi ljudje spuščamo vetrove, zato naj ti ob branju te novice ne bo nerodno.

1. 10. 2008

Napenjanje občutiš kot napihnjenost v trebuhu zaradi povečane količine plinov v prebavilih.

Ne jej zraka!

Dejstvo: Zrak, ki ga pogoltneš med hitrim zaužitjem obroka ali pijače, je lahko povzročitelj napenjanja.

Rešitev: Za uživanje obroka si vzemi čas, hrano jej počasi in s tem prepreči požiranje zraka. Hkrati na dan pojej več manjših obrokov, med njimi pa naj bo dovolj razmaka. Če je treba, 'podri kupček', kajti sicer bo zrak čez določen čas ušel iz telesa skozi 'zadnja vrata'.

Napol prebavljeno

Dejstvo: Zaradi pomanjkanja želodčnih sokov se bo nezadostno prebavljena hrana naprej prebavljala v črevesju, zaradi tega pa lahko nastanejo plini.

Rešitev: Vsak grižljaj dobro prežveči, kajti tako boš olajšala nadaljnjo prebavo v želodcu in preprečila prehod napol prebavljene hrane v tanko črevesje.

Izbiraj sebi primerno hrano

Dejstvo: V prebavnem sistemu med prebavljanjem različne hrane nastajajo različni plini, njihova pogostost pa je odvisna od vrste hrane.

Rešitev: Da bi se izognila nastajanju plinov, opazuj, po zaužitju katere hrane se pojavijo plini. Takšne hrane nikar ne izloči, ampak le omeji na manjšo količino. Velja opozoriti, da hrana, ki vsebuje več žvepla, povzroča vetrove, ki močno zaudarjajo – natančneje, za smrad je kriv plin vodikov sulfid.

Za hitro pomoč

Kamilični čaji blažijo krče v prebavilih ter preprečujejo napenjanje, omenjene težave pa lahko omiliš tudi s semeni kumine.

Na daljši rok

Zato, da bo tvoja prebava urejena, moraš poskrbeti za zadosten vnos vlaknin (prevelik vnos ima lahko negativne posledice na prebavo!), ki preprečujejo zaprtje in s tem omogočajo normalno delovanje črevesja. Pri tem je treba opozoriti, da moraš vsakodnevno v telo vnesti dovolj tekočine, ne pozabi pa tudi na uživanje porbiotičnih živil, ki vsebujejo bakterije – te se nastanijo v debelem črevesju in pomagajo ohranjati zdravo okolje za presnovo.