"Med spolnim odnosom me je neznosno BOLELO, a nič me ni moglo pripraviti na TO diagnozo" (resnična zgodba)

Nepojasnjena bolečina med spolnim odnosom je lahko tudi posledica tega 👇. Nikar ne spreglej simptomov in pazi nase. ❤️

"Med spolnim odnosom me je neznosno BOLELO, a nič me ni moglo pripraviti na TO diagnozo" (resnična zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2023

Osupljivo. Zasvojljivo. Nepozabno. Tako sem pričakovala, da se bom počutila med seksom.

Krvavo. Bodeče. Topo. Pekoče. Nepredvidljivo. Ni ga pridevnika, ki bi lahko opisal celoten občutek.

Kljub temu, da sem se s partnerjem počutila popolnoma sproščeno in varno, sem čutila, kot bi mi nekdo nož zarival v notranjost, to pa sta spremljala pekoč občutek in ... veliko krvi.

V svojih zgodnjih dvajsetih pa res nisem imela razloga, da bi doživljala takšno bolečino, sem si mislila. A ta je postajala stalnica. Še bolj pa me je bolela psihična bolečina. Nezadostnost. Krivda. Frustracija. Brezup.

Nisem vedela, kaj mi sporoča moje telo. Z vsakim neuspelim poskusom intimnosti sem čutila, da se s partnerjem oddaljujeva.

Seks se je navadno končal tako, da sem v solzah pristala v njegovem objemu, njegova pozorna, ljubeča tolažba in potrpežljivost pa sta le delno pomirili mojo samokritiko in padajočo samozavest.

Čutila sem takšno jezo in obup, ker nisem mogla uživati v dejavnosti, ki povzroča toliko užitka. Prijateljem tega nikoli nisem povedala, saj me je bilo preprosto preveč sram.

Simptomi so vztrajali še naprej, jaz pa sem se čutila vse bolj oddaljeno od svojega telesa. Takrat sem si končno priznala, da takšne bolečine niso normalne. Ko sem pobrskala po spletu, me je zajela panika, saj mi je brskalnik ponudil vse od raka materničnega vratu in sindroma policističnih jajčnikov do spolno prenosljivih okužb in drugih bolezni. Zato sem se naročila na pregled pri svoji ginekologinji.

Spomnim se njenega začudenega izraza na obrazu, ko je pregledovala moje ultrazvočne posnetke.

Naročila me je naprej na pregled k terapevtki za medenično dno, ki je pregledala moje šibke vaginalne mišice in pripomnila: "ubožica", nato pa mi razložila, da je disfunkcija medeničnega dna kriva za moje bolečine in krvavitve.

Zmedeno sem pogledala, hkrati pa sem bila ogorčena nad svojim sramotnim nepoznavanjem diagnoze, a vendar sem si na nek način oddahnila. Terapevtka mi je zagotovila, da se moje bolečine ujemajo s tistimi, ki jih čutijo tudi njene druge pacientke, in priznala, da gre za težavo, o kateri ne govorimo pogosto.

Po hitri psihološki oceni je bilo ugotovljeno, da k moji napetosti med drugim prispevata moja naravna nagnjenost k pretiranemu razmišljanju in obsedenost s kulturo hitenja, zaradi česar so v mojih kolkih in medenici verjetno ostale sledi travme.

Nato sem dobila nekaj vaj, namenjenih krepitvi sprožilnih točk v mojih šibkih mišicah medeničnega dna, seznam položajev joge, ki bi ublažili bolečino, in navodilo, naj meditiram dvakrat na dan. Po tem celostnem terapevtskem pristopu so se bolečine bistveno umirile.

In še zdaleč nisem edina, ki to doživlja.

Vsaka tretja ženska se bo v svojem življenju srečala s težavami z medeničnim dnom. V raziskavi organizacije RCOG, v kateri je sodelovalo 2000 žensk iz Združenega kraljestva, jih polovica ni nikoli poiskala strokovne pomoči; 39 % jih je menilo, da je to normalno, 21 % pa se jih je pomoči izogibalo zaradi sramu.

"Disfunkcija medeničnega dna je posplošen izraz za vse vrste težav, ki se pojavljajo v tej skupini mišic," pojasnjuje Stephanie Rutherford, licencirana fizioterapevtka, specializirana za zdravje medenice. Opozarja, da so pekoč občutek, ostrina, topa bolečina in krvavitev kot posledica trenja tkiv občutki med spolnostjo, ki kažejo na disfunkcijo medeničnega dna.

Večina spletnih virov, ki sem jih pozneje raziskala v zvezi s to težavo, se je nanašala le na ženske po porodu ali v menopavzi, kar pa ni veljalo zame.

Maria Elliott, ustanoviteljica ene vodilnih klinik za zdravje medenice v Združenem kraljestvu, pa pojasnjuje, da obstaja več možnih vzrokov za disfunkcijo medeničnega dna – od družinske travme med odraščanjem do padca na trtico.

Ključnega pomena je obravnavanje škodljivih učinkov, ki jih ima lahko pomanjkanje spolnega odnosa znotraj partnertva na duševno zdravje. Elliottova pravi, da ko oseba preneha z dejavnostjo, ki ji nudi užitek in nagrado, njeno telo proizvaja manj dopamina in adrenalina, kar povzroči tesnobo, ki še bolj 'podžiga' vnetja nizke stopnje – vse to, kar sem sama že predobro poznala.

Preden sem dobila diagnozo, se nisem zavedala, da je ta v resnici povezana z mojim duševnim zdravjem.

Elliottova na tem mestu svetuje načrtno okrevanje s pomočjo strokovnjakov in poudarja, da ima meditacija ključno vlogo pri sproščanju napetosti medeničnega dna: "Regulacija in umirjanje avtonomnega živčnega sistema z dihanjem, sproščanje čeljusti, prepone in medeničnega dna so izredno koristni."

Za bolečine v medeničnem dnu ni zgolj ene same rešitve ali vzroka. Pri 23 letih še vedno raziskujem, kako moj um in telo v sozvočju vplivata na moje medenično dno – kar je okrepilo tudi moj odnos s partnerjem, saj dajeva prednost komunikaciji bolj kot kadarkoli prej.

Boleč spolni odnos za ženske, zlasti mlajše, ki niso v menopavzi ali po porodu, je tiha bitka za boljše razumevanje ne le naših teles, temveč tudi naše psihe.

Po Evi Ferguson prevedla in priredila N. Š.

Preberi še: Kako, prosim?! TOLIKO moških v resnici HLINI vrhunec (+ KAKO to izvedejo)

Priporočamo tudi: "Odstranitev maternice je bila najboljša stvar, kar sem jih naredila za boljše spolno življenje" (iskrena izpoved ženske)