13 nenavadnih načinov, kako lahko shujšaš (ampak dejansko delujejo!)

Bi rada izgubila nekaj kilogramov? Te trike moraš spoznati!

13 nenavadnih načinov, kako lahko shujšaš (ampak dejansko delujejo!) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 12. 2020

Izguba kilogramov je v teoriji preprosta; jej zdravo in se gibaj ter porabi več joulov, kot jih zaužiješ. V praksi pa je to nekoliko težje. Potrebna je motivacija, znati se moraš samoobvladovati in spremeniti svoje vsakodnevne (nezdrave) navade. 

Naš življenjski stil bi moralo sestavljati vsaj 80% zdravih navad, ostalih 20% ali še manj, pa naj ostane za manjše pregrehe. A vendar živimo v svetu, polnem najrazličnejših skušnjav, med katere spada tudi nezdrava hrana.

Posledično je izguba kilogramov velikokrat bolj mentalen kot fizičen izziv. Ko se v takšni situaciji znajdeš prvič, je dobro, da si narediš načrt.

Kot pravi francoski pisatelj Antoine de Saint-Exupéry: »A goal without a plan is just a wish« (v prevodu: cilj brez načrta je zgolj želja).

Tukaj je nekaj zanimivih nasvetov za lažjo izgubo kilogramov, ki ti bodo pomagali začeti:

1. Mentalno zdravje naj bo tvoja prioriteta številka 1!

Mentalno zdravje je najpomembnejše orodje pri doseganju ciljev, še posebej pri izgubi kilogramov. Kot že rečeno, tukaj ne gre za fizični, ampak mentalni izziv. Pomembno, da skozi celoten proces ostaneš pozitivna, imaš rada samo sebe in si hvaležna za svoje telo in njegove sposobnosti.  

2. Nehaj se primerjati z drugimi.

Kot vsako, je tudi tvoje telo edinstveno. Na noben način ne moreš biti nekdo drug, zakaj torej ne bi bila najboljša verzija sebe? Če se boš primerjala z najljubšo igralko, prijateljico z brezhibno postavo ali punco, ki jo srečuješ v fitnesu, je tvoja misija kako izgubiti kilograme obsojena na propad.

3. Motivacijski lističi.

Na spletu lahko najdeš ogromno najrazličnejših motivacijskih citatov in zapisov. Napiši si jih na samolepilne lističe in jih polepi okoli po sobi ali stanovanju; na rob računalnika, svetilko ali oglasno desko nad mizo, hladilnik, vhodna vrata, kamorkoli, kjer te bodo opominjali na to, da tudi ti zmoreš!

4. Hrano nakupuj z denarjem in ne s kartico.

Na tak način boš zagotovo bolj pozorna, koliko in za kaj boš denar porabila. Posledično boš kupila manj hrane, kamor pa spadajo tudi sladke in slane pregrehe.

5. Sladkarije nadomesti z zdravimi alternativami.

Vsakodnevno je na trgu vedno več zdravih alternativ čokoladam, poleg tega pa na spletu mrgoli (hitrih) receptov za zdrave sladice. Na tak način se boš lahko posladkala brez slabe vesti, če pa rada pečeš, pa boš lahko združila zdravo z zabavnim!

6. Za zajtrk pojej največ.

Navadno za zajtrk pojemo »nekaj malega« in za kosilo »nekaj na hitro«, ko pa pridemo domov, se začne prava gostija. Napaka! Da bi se temu izognila, se za zajtrk dobro najej. To ti bo preprečilo nenačrtovane vmesne (nezdrave) prigrizke in neskončno najedanje zvečer ob prihodu domov, poleg tega pa boš zjutraj spodbudila metabolizem, da bo začel že navsezgodaj delati tako, kot je treba.

7. Naj pitje zadostne količine vode postane tvoja navada.  

Plastenko vode imej vedno s seboj, lahko si jih nastaviš tudi več po različnih mestih. Prednosti pitja vode za izgubo kilogramov verjetno ni potrebno posebej izpostavljati, zato poskrbi, da čez dan spiješ vsaj dva litra vode (ob športni aktivnosti pa seveda več). Vodo si lahko popestriš tudi z okusom (limona, meta, limeta, jagodičevje).

8. Nagradi samo sebe!

Za vsake tri izgubljene kilograme si kupi na primer novo obleko ali pa si privošči masažo (ki je mimogrede dobra tudi za »muskelfiber«). Še ena dobra ideja: vsakič, ko boš telovadila, vrži 1€ v šparovček. Presenečena boš, kako hitro se bo nabralo, saj boš na tak način zagotovo bolj motivirana za vadbo.

9. Lepa športna oblačila.

Ko greš v fitnes, na aerobiko, tečt ali kaj podobnega, se obleči v športna oblačila, v katerih se dobro počutiš in hkrati tudi dobro izgledaš. Tako bo tvoja motivacija še večja, prav tako pa boš bolj samozavestna. Mnoga dekleta si športna oblačila privoščijo tudi kot nagrado (glej točko 8.).

10. Ne kaznuj se!

Če se zgodi, da si pojedla malo več nezdrave hrane (kot je spada v tistih 20%), se ne kaznuj. To bo povzročilo stres, ki pa je za telo še slabši. Nadaljuj s svojimi zdravimi navadami, saj veš; en nezdrav obrok te ne bo naredil debele – ravno tako kot te en zdrav ne bo naredil vitke ;).

11. Zapakirani bomboni.

Seveda si vsaka kdaj privošči kakšen bombon, tri, deset. Nasvet: vzami zapakirane bombone, ki jih je treba odviti in vzeti iz papirčka – na tak način jih boš zagotovo manj pojedla.

12. Spi v hladni sobi.

Hladnejša temperatura v spalnici lahko izboljša tako tvoj spanec kot tudi metabolizem. Z nižjimi temperaturami boš telo prisilila, da bo maščobe kurilo tudi med spanjem, saj se bo trudilo ogreti.

13. »Cheat meal«.

Zadnji in seveda najslajši trik. Občasno si lahko privoščiš t.i. cheat meal – obrok, v katerem lahko poješ to, kar si tvoje srce zaželi. Takšen obrok je lahko dejansko tudi dober, saj boš z njim telo šokirala in spodbudila metabolizem, prav tako pa boš zadovoljila svoje želje po sladki ali slani pregrehi in brez večjega napora nadaljevala pot k cilju.

Življenje je prekratko, da bi se pri vsem omejevali. Vsak si želi v življenju nekaj doseči in se dokazati, a samo realistični cilji pomenijo zagotovljen uspeh.

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: TAKO Anamaria Goltes skrbi za svojo lepo postavo!

Priporočamo tudi: Če se ti ali kdo od tvojih bližnjih med spanjem SLINI, to pomeni ...