Ne pojej še pesticidov

4. 1. 2010
Ne pojej še pesticidov

Želiš živeti zdravo, pa se bojiš, da s sadjem in zelenjavo poješ preveč strupov?

Če ne kupuješ le ekološko pridelane hrane, se pesticidom v sadju in zelenjavi čim bolj izogni.

Zaradi strupenih premazov na agrumih in bananah moraš pri lupljenju paziti, da se z zastrupljenimi rokami ne dotakneš tudi dela sadeža, ki ga boš pojedla. Agrume pred uživanje dobro umij z vročo vodo, olupi pa jih tako, da se ne dotikaš notranje strani sadeža z roko. Ko sadje olupiš, si umij roke.

Drugo sadje temeljito operi z vročo vodo ali organskimi pralnimi pripravki za čiščenje sadja in zelenjave (npr. Salad Spa), ker voskov in snovi, s katerimi jih zaščitijo, mrzla voda ne odstrani. Še bolje boš naredila, če jih olupiš.

Uporabi sokovnik. Če nisi prepričana o kakovosti sadja in zelenjave, si iz njega iztisni sok – večina pesticidov namreč ne ostane v soku, ker se nimajo na kaj vezati. Sokove popij takoj, ko jih iztisneš,
da boš dobila vse vitamine.

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"