Ne odlašaj z obiskom ginekologa

Ali veš, kaj se na ginekološkem pregledu dogaja? Cosmo ti razkriva, zakaj moraš hoditi na redne preglede.

26. 5. 2009

O RMV

Rak materničnega vratu (RMV) je bolezen, ki se največkrat razvija več let. Spremembe, ki so nezdravljene, se lahko razvijejo do RMV. Značilnost RMV je, da ga na začetku ne opazimo. S testom PAP in zdravljenjem morebitnih predrakavih sprememb je RMV večinoma mogoče preprečiti.

Kaj je odvzem brisa in test PAP?

Odvzem brisa je del preventivnega ginekološkega pregleda. Ginekolog z lesenim loparčkom podrsa po površini vhoda v maternično ustje, da dobi vzorec celic. Odvzete celice nanese na objektnostekelce in jih pripravi za kasnejši pregled v laboratoriju. Odvzem se imenuje po grškem zdravniku Georgu Papanicolaouu ali kratko test PAP.

Kaj pomeni izvid PAP?

Glede na spremembe v celicah, ki jih ugotovijo pod mikroskopom, razvrščajo zdravniki izvide testov PAP v pet razredov, zato je izvid testa označen s PAP I, PA P II do PAP V. Pri večini žensk (95 %), ki jim odvzamejo bris, so celice povsem normalne - PAP I. Na ponovni pregled prideš, če citološki bris v laboratoriju ocenijo kot PAP II in več.

Poskrbi zase!

Reci raku stop

Za raka materničnega vratu si bolj ogrožena, če:

  • si imela več kot enega spolnega partnerja
  • je imel tvoj partner več kot eno partnerico
  • si bila spolno aktivna pred 18. letom
  • si kdaj imela okužbe nožnice ali genitalne bradavice
  • si imela prvega otroka pred 20. letom
  • kadiš
  • nekateri ginekologi odsvetujejo tudi redno uporabo tamponov.

Če kaj od navedenega velja zate, še ne pomeni, da boš dobila RMV. To pomeni le, da obstaja več možnosti in bi morala toliko bolj poskrbeti, da redno opraviš ginekološke preglede. Raziskave kažejo, da je načeloma dovolj, da prideš na pregled vsako tretje leto. Mi ti vseeno svetujemo, da greš med temi tremi leti vsaj še na en samoplačniški pregled.

“Slišala sem, da obstaja cepivo proti RMV, je to res?”

Pri nastanku raka materničnega vratu ima pomembno vlogo okužba z nekaterimi vrstami humanega papiloma virusa (HPV), ki se prenaša(jo) s spolnimi odnosi.

Cepivo proti HPV res obstaja, je pa v prvi vrsti namenjeno deklicam in ženskam pred prvim spolnim stikom, ki še niso bile izpostavljene možnosti okužbe. Pri nas so začeli uporabljati štirivalentno cepivo proti štirim genotipom HPV (6, 11, 16 in 18), učinkovitost cepljenja pa bo vidna šele čez 15 do 20 let.

Cepljenje je bilo doslej bolj ali manj še samoplačniško, cena treh odmerkov je bila približno 350 evrov. Z nedavno odločitvijo Ministrstva za zdravje, da se cepljenje proti okužbi s HPV uvrsti v nacionalni program cepljenj, pa se bo to počasi le spremenilo. S to odločitvijo so se uresničilatriletna prizadevanja tako društva Kala kot tudi volje skupno več kot 57.000 podpisnikov peticije v podporo uvedbi brezplačnega prostovoljnega cepljenja. Nikoli prej ni bila kakšna peticija deležna tako močne javne podpore.

Če te zanima še kaj v zvezi z RMV ali HPV, lahko vsak torek od 14. do 16. ure pokličeš na brezplačno modro številko 080 18 16, ki jo je uvedlo društvo Kala – društvo za boj proti okužbam s HPV in RMV.