Ne boš verjela, kaj se zgodi s tvojim telesom, če vsak dan poješ ENO KUMARO

Ko boš prebrala tole, boš od danes naprej kumare oboževala!

Ne boš verjela, kaj se zgodi s tvojim telesom, če vsak dan poješ ENO KUMARO (foto: Profimedia) Profimedia
15. 7. 2019

Poletje je čas kumar, zato si jih le privošči. Poleg tega, da so osvežilne in imajo zelo nizko energijsko vrednost (sestavlja jih namreč pretežno voda), je tukaj še nekaj dejstev, zaradi katerih jih boš v hipu vzljubila, četudi si se jim do danes izogibala v velikem loku.

To so razlogi, zakaj bi morala vsak dan pojesti eno kumaro:

1. Zaščita pred nevrološkimi boleznimi in zmanjšano tveganje za razvoj raka

Fisetin (protivnetni flavonoid), ki se nahaja v kumari, ima vlogo pri izboljšanju zdravja možganov, prav tako pa naj bi zniževal tveganje za nastanek določenih vrst raka. Fisetin ima sicer antioksidativno in protivnetno vlogo.

Kumare vsebujejo tudi fosfor, pomanjkanje katerega je povezano s povečanim tveganjem za nastanek kognitivnih bolezni.

2. Izguba odvečnih kilogramov in izboljšana prebava (+ razstrupljanje)

Visoka vsebnost vode (kar 95 %) v kumari daje občutek sitosti in nadzoruje prenajedanje, kar lahko pomaga pri izgubi kilogramov. Prav tako vsebuje vlaknine, ki prispevajo k hitrejši prebavi, vitamini v njej pa pomagajo izboljšati delovanje prebavnega sistema.

Kumare veljajo tudi za naravnega razstrupljevalca, ki iz jeter in črevesja odplaknejo strupe.

3. Hidracija telesa in kože

Kumare prispevajo k hidraciji telesa in posledično tudi kože. Vsebujejo različne vitamine, kot so niacin in riboflavin ter vitamin C, prav tako pa tudi cink (mineral), ki so ključ do lepe, mladostne kože. Vsebujejo kofeinsko kislino, ki se bori proti razdraženosti kože in vnetju.

4. Izboljšanje zdravja srca in nižji krvni sladkor

Kumare vsebujejo kalij, magnezij in vitamin K, ki so pomembni pri pravilnem delovanju srčno-žilnega sistema. Vitamin K deluje kot pomemben dejavnik pri strjevanju krvi in uravnavanju ravni kalcija v njej. Nizke ravni magnezija in kalija so namreč povezane z visokim krvnim pritiskom. Redno uživanje kumare pa naj bi celo znižalo ravni slabega holesterola.

Kumare vsebujejo fenolne spojine, flavonoide in triterpene, ki naj bi pomagali tudi pri uravnavanju visokega krvnega sladkorja.

5. Preprečevanje prehitre izgube las

Vitamin B je koristen za zdravje lasišča in las. Biotin, riboflavin, niacin in vitamini B5, B6 in C imajo pomembno vlogo pri rasti las, prav tako pa preprečujejo prehitro izgubo le-teh in njihovo sivenje.

6. Zdravi zobje in močnejše kosti

Kumare vsebujejo molibden in florid, kombinacijo, ki pomaga pri obnovi zob in odpravi gnilobe. Vsebnost kalcija pripomore k močnejšim zobem, skupaj z vitaminom K pa je ključen za močnejše kosti. Vitamin K prav tako zmanjša tveganje za zlom kosti in ima pomembno vlogo pri absorbciji kalcija v njih.

7. Uravnjavanje hormonov

Fosfor je ključno hranilo, ki prispeva k uravnavanju hormonov v telesu. Deluje v interakciji z endokrinimi žlezami in pomaga pri oblikovanju in sproščanju hormonov.

Pripravila: N. Š.

Preberi še: OMG! Če si pri sebi opazila TOLE, poješ čisto preveč SLADKARIJ (preveri, verjetno si *kriva*)

Priporočamo tudi: RECEPT: Naredile smo jagodni kruh s PINTERESTA in zdaj nikoli več ne bomo spekle nič drugega