Ne bodi no tak Francoz!

Nek francoski zdravnik povsem resno poziva svoje rojake, da v imenu zdravja do svojega telesa in njegovih ‘funkcij’ vzpostavijo bolj sproščen odnos ...

5. 5. 2008

Dr. Frederic Saldmann pravi, da bi si morali očitno ‘pretirano uglajeni’ Francozi vsaj tu in tam kdaj dovoliti tudi, da prdnejo, rignejo in se preznojijo. Vse to v imenu zdravja, so še zapisali v Daily Tegraph.

Najprej zdravje, potem kultura

V svoji knjigi (v originalu: Le Grand Menage) dr. Saldmann poziva rojake, da si dovolijo postati to, kar jim Britanci od nekdaj stereotipno pripisujejo.

“Dovolite si vendarle,” pravi Saldmann, “... prdeti! Telo tako na povsem naraven način izloči tudi do dva litra plinov, ki jih proizvede v ene dnevu. Zadrževanje plinov dokazano škoduje zdravju prebavil.”

Če dojenčki lahko, zakaj ne ...

Podobno mnenje ima tudi o spahovanju. Prepričan je, da bi si morali Francozi večkrat dovoliti rigniti, še posebno po vsakem obroku. Prepričan je, da bi tako v dobršni meri zmanjšali tveganje za t.i. dvigovanje želodca (oz. hiatal hernio) - tegobo, ki pesti skoraj tretjino Francozov.

Z zadrževanjem zraka v želodcu se povečuje tudi neprijetna bolečina zaradi dvigovanja želodčnih kislin, ki jo bolje poznamo pod imenom zgaga, ta pa na dolgi rok - prav tako dokazno - povečuje tveganje za raka na požiralniku.

Dr. Saldmann je prepričan, da je “... porast raka na požiralniku jasna posledica tega, da Francozi skorajda ne rigajo več!”

Nezdrava poplava umetnih vonjav

Zdravnik, ki več kot očitno postavlja zdravje pred oliko, se je v svoji knjigi razpisal tudi na račun deodorantov:

“Ti zaviralci znojenja ne počnejo drugega, kot to, da preprečujejo izločanje strupov iz telesa. Pa ne le to! Pretirana uporaba deodorantov preprečujejo tudi, da bi se z znojem izločile snovi (subtilne informacije telesa), ki so potencialno nadvse privlačne nasprotnemu spolu!”

A to še ni vse ...

No, dr. Saldmann ni navdušen niti nad žvečilnimi gumiji, šumečimi pijačami in nad tem, da ljudje jedo medtem, ko hodijo ...