Naslovi, ob katerih se ti naježijo dlake

Preverili smo, koliko resnice je v treh šokantnih raziskavah ...

30. 9. 2009

“Jemanje antibiotikov veča nevarnost raka dojke."

S to raziskavo so odkrili, da dlje kot ženska jemlje antibiotike, večja je možnost, da zboli za rakom na prsih.

Resnica: Rezultati raziskave ne dokazujejo, da antibiotiki povzročajo raka dojke. Raziskovalci so samo ugotavljali, koliko žensk, ki je zbolelo za rakom na dojki, je jemalo antibiotike. Skušali so torej poiskati možen vzrok.

“Uporaba deodorantov po britju lahko vpliva na nastanek raka.”

Raziskava je pokazala, da so ženske, ki so se brile pod pazduho najmanj trikrat na teden in uporabljale antiperspirant/deodorant dvakrat na teden, dobile raka 15 let prej kot ženske, ki tega niso počele.

Resnica: Ker zdravih žensk niso zajeli v raziskavo, lahko iz rezultatov sklepamo, da se starejše pacientke niso brile, ali pa antiperspirantov/deodorantov niso uporabljale tako pogosto.

“Študija je potrdila povezavo stresa in raka na prsih."

V raziskavi so ugotovili, da so ženske, ki so tožile, da so pod stresom, dvakrat bolj ogrožene za rakom dojke, kakor sproščene ženske.

Resnica: Znano je, da stres in pomanjkanje čustvene podpore razvoj bolezni pospeši, prepričljivih dokazov, da bi čustva imela pomembno vlogo pri dovzetnosti za raka dojke, pa za zdaj ni.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri