Napočil je čas alergij

Medtem, ko kurenti preganjajo zimo, se marsikdo boji prihoda pomladi - zaradi alergij na cvetni prah, ki prinašajo številne nevšečnosti.

23. 2. 2009

Pojav alergij na cvetni prah v spomladanskem času najpogosteje spremlja alergijski ali seneni nahod, ki nastane zaradi vnetja nosne sluznice, vnetje pa je posledica reakcije na nek določen alergen. Tvoje telo ob tem začne kihati, pojavi se voden izcedek iz nosu, lahko se pojavi solzenje ali vnetje oči, lahko pa tudi astmatični napadi t.i. alergijske astme, ki povzroči oteženo dihanje, piskanje v pljučih in napade suhega kašlja.

Kam po pomoč?

Vrsto alergije lahko odkrije le zdravnik (s posebnimi testi), ki ti predpiše tudi zdravila za lajšanje simptomov alergije, zdravil, ki bi odpravili alergijo, namreč ni. Zato je najbolje, da se izogibaš neposrednemu stiku z alergeni - v nadaljevanju preberi nekaj napotkov.

Nikar v sončno naravo

Zjutraj se zadržuj doma in čim manj odpiraj okna, saj je v jutranjih urah v zraku največ alergenov. Ko je vreme sončno in predvsem vetrovno, prav tako raje ostani doma, v primeru dežja pa le pojdi na zrak - takrat bo okoli tebe zelo malo alergenov.

Temeljito čiščenje

Če moraš nujno ven, se ob povratku domov oprhaj, operi lase in preobleči v sveža oblačila - tako boš iz sebe sprala vse alergene. Tudi oblačila operi pogosteje in pozor - nikar jih ne sušiti na prostem.

Šport in alergije

Pri športnih aktivnostih se v primeru hudih alergij izogibaj športom naravi, raje se rekreiraj v zaprtih prostorih, še najboljša izbira pa je bazen, kjer bo topel in vlažen zrak na tvoja razdražena pljuča deloval kot balzam.

Pobeg v drugo okolje

Če so tvoje alergije hude, je najbolje, da v času najintenzivnejšega cvetenja zamenjaš okolje in se odpraviš na 'prisilni' dopust - na morje ali v gore!

Spremljaj cvetenje

Na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja lahko spremljaš poročila o vsebnosti cvetnega prahu v zraku - preverjaj napovedi in se dobro pripravi na obdobje alergij.