Največje zablode pri naši prehrani, ki nam zelo škodujejo

Se tudi ti (pre)pogosto zalotiš, da že ves teden nisi pojedla enega zdravega obroka, ker se ti skozi življenje preveč mudi? 

Največje zablode pri naši prehrani, ki nam zelo škodujejo (foto: Profimedia, Shutterstock, promocijsko gradivo) Profimedia, Shutterstock, promocijsko gradivo
24. 6. 2015

Nutricionistka Mojca Cepuš svetuje, kako lahko preskočiš pasti preskakovanja obrokov in hitre hrane.

Bližnjice so le pasti

Zapomni si: tvoje telo si zapomni vse! Vsako pregreho, vsak zgrešen obrok in vsak hamburger. Ali kot pravi Mojca:mojca

"Mislimo, da z bližnjicami lahko prelisičimo telo. Toda če si ne boš vzela časa za pripravo hrane in kuhanje, boš težko vzdrževala zdravo in vitko telo."

Prehranska strokovnjakinja obenem opozarja, da je največja napaka glede prehrane pri mladih ženskah ta, da pri hrani nimajo reda, in opozarja, da si s tem izključno škodujemo.

Pravi obrok zate

Kakšen pa je resnično zdrav obrok? Mojca pravi, da je najpomembneje, da je uravnotežen, in dodaja:

"Kaj to pomeni, je odvisno od posameznika: za pisarniškega uslužbenca je zdrav obrok nekaj drugega kot za maratonca. Na splošno pa lahko rečemo, da naj bo polovica krožnika iz zelenjave, na drugo polovico krožnika pa ra­zdelimo hrano, ki vsebuje beljakovine, kot je riba, in hrano, ki vsebuje ogljikove hidrate, kot so kaše ali krompir."

Za raven trebušček

Po besedah Mojce je recept za vitko telo povsem preprost:

"Ne uživaj belih rafiniranih izdelkov, ne pij sladkanih pijač. Meso omeji na 100 gramov na dan, ne uživaj preveč sladkarij, sploh pa ne tistih s hidrogenizirano maščobo – margarinami, in imej redne obroke.

Lahko imaš samo tri obroke čez dan, a naj bodo ti vedno ob isti uri in primerno veliki, okoli 500 do 1000 kilokalorij. Zelo pomembno je tudi, da poješ dovolj zelenjave v vseh oblikah: surovo, kuhano, pečeno, solate.

Tako boš telesu zagotovila vitamine, minerale in vlaknine, zadnje pa so zlasti pomembne za zdravo prebavo in posledično raven trebušček."

Potrebuješ le 25 minut

Če boš obroke načrtovala vnaprej, boš za pripravo kosila porabila le 20 minut – manj, kot potrebuješ, da se pripelješ do McDriva.

"Zelenjavna juha je lahko narejena v 15 minutah, če uporabiš zmrznjeno zelenjavo. To sicer ni najboljša izbira, a je boljša, kot da juhe ne poješ. Solata je prav tako oprana in pripravljena v 15 minutah. Prav tako je večina kaš, če jih prej namočimo, kuhana v 20 minutah. Zdravo kosilo je lahko pripravljeno v pol ure, tudi če želiš jesti juho, meso, prilogo in solato," te h kuhanju svojih obrokov spodbuja Mojca Cepuš. "Jaz vso hrano skuham v največ 25 minutah."

Kosilo, ki ga Mojca obožuje: Zelena leča na maslu z lososom 

hrana

Sestavine:

  • 80 g leče 
  • 100 g file lososa Rio Mare v oljčnem olju 
  • zelenjava po želji

Priprava:

Zeleno lečo namočiš čez noč. Kuhaš jo 15 minut, malce posoliš in dodaš žličko masla. File lososa Rio Mare v oljčnem olju popeci na ponvi in dodaj malo narezanega rožmarina. Zraven si privošči neomejeno količino zelenjave. To je vsa umetnost.

Besedilo: Petra Arula
Fotografije: Profimedia, Shutterstock, promocijsko gradivo

Preberi še: Hrana z nizkim GI (glikemičnim indeksom), ki bo pomagala stopiti maščobe