Naj vsaj pri zdravniku molk ne bo zlato!

Običajno se celo večnost odpravljamo k zdravniku ali pa čakamo, da bo imel čas za nas. Ko smo končno v ordinaciji, gre vse tako zelo hitro in čez nekaj trenutkov smo že zunaj. Včasih pozabimo povedati vse, kar nam leži na duši.

Ali kadite? Hm, naj povem? (foto: profimedia) profimedia
11. 1. 2014

Saj poznaš tisto, ko si pri zdravniku, pa ga potem pozabiš vprašati nekaj, kar te skrbi, pa povedati vse morda pomembne detajle ali pa v zadregi raje celo zamolčiš kakšno slabo navado?

Še posebno slednje, pa naj bo to še tako nelaskavo, zna biti tudi nevarno.

Naj ti v nadaljevanju s še nekaj drugih zornih kotov osvetlimo nujo iskrenosti vsaj pri zdravniku.

  • Če te vpraša: Jemljete kakšna zdravila?

... ti pa odgovoriš: "Ne, samo kakšno tabletko tu in tam."

Si morda pozabila povedati, da uživaš prehranska dopolnila, ker nisi ljubitelj zelenjave, zelo veliko pa ti pomeni zdrava prehrana? Težava je v tem, da temu ne pripisuješ dovolj velikega pomena. Toda zdravnik mora vedeti za domnevno 'neškodljive' preparate z mineralnimi snovmi, vitamini in rastlinskimi izvlečki. Preveč magnezija denimo povzroča driske, preveč vitamina A utrujenost in glavobole, vitamin B pa srbenje kože. Magnezij denimo tudi zavira delovanje določenih vrst zdravil. Rastlinski preparati z ginkom ali česnom recimo redčijo kri in jih zato ni najpametneje uživati pred operacijami. Enako velja za baldrijan, ki okrepi učinek narkoze.

  • Če te vpraša: Koliko tehtate?

... ti pa odgovoriš: "Približno 60 kilogramov ..."

Če si čisto iskrena, pa se puščica na tehtnici giblje + ali - 10 kilogramov? Toda ali mora zdravnik res vedeti, da si pozimi ješča in zaspana medvedka, ki je še posebno v zadnjem času pojedla nekoliko preveč pregrešnih sladkosti? Bolje, da ve! Tako bo upošteval vsa tveganja za tvoje zdravje in bo lahko ustrezno doziral učinkovine. Iskrenost glede kilogramov je zelo pomembna tudi pred operacijami, saj se količina narkotika določi glede na tvojo telesno težo.

  • Če te vpraša: Ali v vaši družini obstajajo podobne bolezni?

... ti pa odgovoriš: "Bi morala doma povprašati."

Če je tvoja babica imela bolezen ščitnice, si verjetno tudi ti nagnjeni k temu. Če bo zdravnik to vedel, ti bo lahko predpisal dovolj joda (morske ribe, sol), bil pozoren na simptome in pravočasno odredil krvne teste. Pravočasno bo ukrepal tudi, če se je v tvoji družini že kdaj pojavil rak na dojkah. Pri družinah s sladkorno boleznijo bo zdravnik pozoren na zdravo težo in vrednosti krvnega sladkorja.

  • Če te vpraša: Ste zajtrkovali?

... ti pa odgovoriš: "Ne, sem tešča."

Vedeti moraš, da lahko že samo skodelica sladke kave potvori vrednosti krvnega sladkorja, maščob in železa. Pri določenih preiskavah v predelu trebuha (na primer MRT s kontrastnim sredstvom) je dovoljena le navadna voda.

  • Če te vpraša: Kadite?

... ti pa odgovoriš: "Včasih, a ne veliko."

V prevodu to pomeni, da vsak dan posežeš po cigareti, in to prikrivaš zaradi slabe vesti. Za tvoje kajenje mora vedeti predvsem tvoj ginekolog, da ti lahko ponudi alternative za kontracepcijsko tabletko. O kajenju mora biti seznanjen tudi zobozdravnik, ki tako bolje predvidi čas celjenje ranic.

  • Če te vpraša: Redno uživate alkohol?

... ti pa odgovoriš: "Le ob posebnih priložnostih."

Je to vsak konec tedna, ko si privoščiš kozarec vina ali piva? Vsekakor se moraš vsaj dva dni tedensko popolnoma odreči alkoholu. Zdravnik mora dobro poznati tvoje navade, preden predpiše preparate proti alergiji, antidepresive, tablete za spanje ali pomirjanje, ker ta razvijejo svoj učinek na istih delih tkiva. Jetra najprej razgradijo alkohol in šele nato zdravila. To obremeni organ, privede do visokih koncentracij zdravila v krvi in okrepi stranske učinke.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri