Na sveže ozdravljena ODVISNOSTI? TAKO lahko poskrbiš, da se NIKOLI več ne vrneš na stara pota

Če si uspešno prestala zdravljenje od odvisnosti, je najhujši del že za teboj. Spodnji nasveti ti bodo pomagali, da se nikoli več ne boš vrnila v kremlje tvoje slabe navade. 

Na sveže ozdravljena ODVISNOSTI? TAKO lahko poskrbiš, da se NIKOLI več ne vrneš na stara pota (foto: Profimedia) Profimedia
12. 11. 2019

Kako dosežeš, da traja? 

NE

Ne hodi žurirat z ljudmi, ki so zasvojeni.

In ne hodi na iste stare kraje, kjer si preživljala čas, ko si se zadevala. Reci: "Ali se lahko dobiva v kavarni namesto v baru?" Ko vsi začnejo objavljati pijane fotke na Instagramu ob koncu tedna, pokliči trezno prijateljico in jo povabi, da skupaj gledata svoje najljubše nanizanke.

DA

Premisli o svojih prijateljstvih.

Ni treba obrniti hrbta najboljši prijateljici le zato, ker kdaj pa kdaj popije kakšno margerito, morala pa boš omejiti stik z osebami, ki imajo tudi same težave z zasvojenostjo ali ne morejo aktivno podpreti tvoje poti do treznosti.

NE

Ne preskakuj svojih zdravil.

Zdravljenje zasvojenosti od opiatov z zdravili ti lahko pomaga, da bo okrevanje uspešno. Z zdravnikom se pogovori o tem, koliko časa jih je pametno jemati. Če bi vseeno rada poskusila brez 'nadomestkov', poskusi in imej v mislih, da si, če bo pretežko, lahko pomagaš s predpisanimi zdravili.

DA

Zagotovi si tudi nefarmacevtsko pomoč.

Veliko programov ti lahko pomaga najti pomoč zunaj institucije, individualno terapijo, trezno hišo ali zavetišče, svetovalca, dosegljivega na klic, in srečanja okrevajočih zasvojencev.

NE

Ne skači v novo zvezo.

Veliko programov svetuje, da leto dni po doseganju treznosti ne začenjaš novih zvez, ker (a) je čas, da se osredotočaš na treznost in (b) zveze so lahko vir anksioznosti. Če ti nova zveza ne uspe, obstaja več možnosti, da se boš spet začela omamljati, kot da boš zdravila svoje srce.

DA

Na zmenkih povej, da si trezna.

Ko se vrneš nazaj na sceno, v svoj profil dodaj: "Ne pijem in ne jemljem mamil." Če se z nekom začneš videvati, mora razumeti, da okrevaš. Če tega ne sprejme, ni vreden tvoje pozornosti.