Na slovenskih policah imamo dobre navadne jogurte

Navadni jogurt je eno od 'še naravnih' živil, ki bi ga bilo zaradi njegove razmeroma nizke energijske vrednosti in številnih hranilnih snovi smiselno vključiti v našo vsakodnevno prehrano.

14. 11. 2013

In glede na rezultate ZPS testa Slovenci izbiramo med kakovostnimi navadnimi tekočimi jogurti.

Na testu ZPS so preverili kakovost 13 tekočih navadnih jogurtov. Kar 12 izmed 13 vzorcev je dobilo skupno oceno dobro oz. zelo dobro, le eden oceno povprečno. Ponovno se je izkazalo, da cena ni merilo kakovosti – trije izmed najcenejših vzorcev na testu so bile tudi na vrhu tabele.

Mnogi si brez navadnega tekočega jogurta ne predstavljajo zajtrka ali malice. Tekoči jogurt lahko spijemo kar tako mimogrede ali pa ga zmešamo s kosmiči, žiti za zajtrk in sadjem, polijemo po solati ali vmešamo v omake.

Navadni jogurt je glede na lastnosti živilo, ki ne bi smelo manjkati v naših hladilnikih.

"Na splošno za navadni jogurt velja, da ima visoko hranilno vrednost, saj je bogat z beljakovinami, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline, z vitamini in minerali. Hranilne snovi so v jogurtu v obliki, ki jih naše telo lahko dobro izkoristi, velja pa tudi poudariti, da so hranilne snovi v jogurtu v dobri kombinaciji. Primer: visoko razmerje med kalcijem in beljakovinami zagotavlja vzdrževanje zdravih kosti in zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze," je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar, prehranska strokovnjakinja iz ZPS.

Rezultati testa so v celoti objavljeni v reviji VIP, november/december 2013 in na spletni strani www.zps.si.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri