Na pomoč, moj fant smrči! Tole bo pomagalo ...

Če si deliš posteljo s fantom, ki ponoči veliko žaga, se boš v povprečju lahko zbudila tudi 21-krat na noč! K sreči obstaja veliko metod za tihi spanec pa tudi sredstev za pomoč, ki jih lahko kupiš tudi pri nas.

Na pomoč, moj fant smrči! Tole bo pomagalo ... (foto: Profimedia) Profimedia
14. 7. 2015

Raziskovalci so vzeli pod drobnogled težavo v postelji, ki se ji reče smrčanje drugih. Ja, zadevica še zdaleč ni le nadležna in strokovno so jo poimenovali razkosan spanec – ponoči se tolikokrat zbudiš, da nikoli ne izkoristiš polnega spanca, ki je pomemben tudi za ohranjanje tvojega zdravja.

Vseeno se morata skupaj s svojim smrčačem zavedati, da njegovo smrčanje ni le nekaj, kar mori tebe, temveč je simptom, ki opozarja na ovirano dihanje, in prav to je osnovni problem smrčanja, opozarja dr. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog s klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo v Ljubljani.

"Dihanje je ovirano v žrelu, za premagovanje te ovire je potreben velik napor, in to v spanju, ki je namenjeno počitku. S smrčanjem so zato povezani tudi nemirno spanje, jutranji glavobol, slabo razpoloženje, razdražljivost, izguba koncentracije, kronična utrujenost in čezmerna dnevna zaspanost. V približno 10 odstotkih je smrčanje tako hudo, da povzroči zastoje dihanja in s tem dušenje. To je resen problem, ki sproži povišanje krvnega tlaka in bolezen srca, poslabšuje pa tudi druga obolenja," opozarja dr. Fajdiga.

Ker smrči povprečno 40 odstotkov ljudi in ker je pogostejše pri moških kot pri ženskah, so možnosti, da bo prej ali slej v kakšni zvezi nekdo zraven tebe žagal, precejšnje.

A tudi če tvoj dragi ni smrčač, te smrčanje lahko doleti v kampu, na festivalih in drugih zabavnih dogodkih, kjer si boš najlažje pomagala s čepki za ušesa – preverjeno s cosmo uredništva so najučinkovitejši napihljivi, ki se lepo prilegajo v tvoje uho.

Da pa ne boš obsojena le na ušesne čepke in da zaradi njegovega smrčanja ne bosta trpela vajino zdravje in odnos, smo pripravili še kopico nasvetov, kako se lahko tvoj dragi znebi zoprnega smrčanja.

Nežne metode

Morda mu ne bo treba pod nož: "Smrčanje lahko utišajo ukrepi in pripomočki, ki preprečujejo nastanek ožine v žrelu: preprečujejo zmanjšanje napetosti mehkega neba, povečajo prostor v višini mehkega neba in izboljšajo prehodnost nosu," pravi dr. Fajdiga in našteje načine, ki so uspešni predvsem pri blagem in občasnem smrčanju ter kot preventiva pred nastankom hudega smrčanja in zastojev dihanja:

 • Telovadba in vzdrževanje primerne telesne teže, saj že kilogram preveč lahko povzroči težave s smrčanjem.
 • Omeji naj pitje alkoholnih pijač, predvsem pred spanjem, saj otežujejo spanec in spodbujajo smrčanje.
 • Končno naj že ugasne zadnjo cigareto.
 • Izogiba naj se pomirjevalom in uspavalom pred spanjem.
 • Večerja naj bo lahka, predvsem naj ne je težko prebavljive hrane (dokler bo v postelji žagal, pica zvečer odpade).
 • Spi naj na boku (če se kar naprej prevrača na hrbet, mu na hrbtno stran pižame prišij teniško žogico).
 • Če ne more spati drugače kot na hrbtu, naj vzglavje ne bo ne previsoko ne prenizko.
 • Poskusita tudi z vzglavnikom, ki je narejen prav proti težavam s smrčanjem.
 • Temeljito počistita stanovanje, predvsem spalnico, posteljo pa posesajta s sesalnikom z globinskim čiščenjem – morda je vzrok smrčanja alergija na prah in pršice.
 • Pred spanjem naj temeljito očisti nos, pomaga si lahko tudi s slano mlačno vodo, ki jo zlije v nos, ali s spreji za nos proti smrčanju.
 • Poskusi naj tudi nosne obliže, ki izboljšajo nosno dihanje.
 • Obstajajo celo posebni 'aparati', ki pomaknejo spodnjo čeljust in s tem tudi koren jezika ter mehko nebo nekoliko naprej.

Pripomočki proti smrčanju, ki jih dobiš pri nas: ustna pršila proti smrčanju, nosna pršila proti smrčanju, ustni nastavek proti smrčanju, nosni obliži proti smrčanju, vzglavniki proti smrčanju.

Kirurško zdravljenje smrčanja

Če zgornji nasveti ne bodo pomagali, bo najučinkovitejše kirurško zdravljenje, saj je za smrčanje 'kriva' zožitev v žrelu, ki jo povzroča mehko nebo, pravi dr. Fajdiga in dodaja: “Ne bojta se ga preveč, ne gre za velike operacije!”

Obenem pa opozarja, da naj bo tvoj ljubi pozoren, za kakšen poseg se bo odločil, saj so si zelo različni, in naj se o najustreznejšem zase posvetuje z dobrim strokovnjakom.

Glasna dejstva

S kliničnimi študijami so dokazali:

 • Ljudje, ki imajo težave s kroničnim smrčanjem, trikrat bolj trpijo zaradi glavobolov in migrene kot ljudje, ki ne smrčijo.
 • Prizadeta je spolna funkcija.

 • Ljudje, ki smrčijo, imajo znatno nižjo kakovost življenja.

 • Ženske, ki imajo težave s kroničnim smrčanjem, so do dvakrat bolj nagnjene k nastanku bolezni srčno-žilnega sistema.

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: Kaj pomeni začasno prekiniti razmerje? ali pa odličen članek o tem, kako zdrava je pravzaprav 'zdrava' prehrana!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri