Na Islandiji bodo kajenje uvrstili med bolezni

Islandski predlog, ki ga proučuje islandski parlament, predlaga, da se kajenje razglasi za odvisnost, kar pomeni, da bi kadilce obravnavali kot bolnike.

14. 7. 2011

To bi seveda pomenilo, da bi morali kadilci redno obiskovati zdravnike, cigarete pa bi dobili le v lekarnah. Tako je pred dnevi o islandskih novicah poročal avstrijski Der Standard.

Po zakonu bi morali zdravniki paciente kadilce spodbujati k opustitvi kajenja in jih pošiljati na odvajanja, če pa to ne bi pomagalo, bi jim predpisali cigarete.

Tudi če bi kadilce obravnavali kot paciente, pa cigaret ne bi dobivali brezplačno, ampak bi jih morali plačati po tržni ceni. Da bi po cigarete odšli v tujino, se ne bi izplačalo, saj je ta otoška država precej izolirana in oddaljena od svojih sosed. Če bi zakon sprejeli, bi cigarete umaknili iz vseh trgovin, z bencinskih postaj, iz kioskov in brezcarinskih trgovin.

Še to: Na Islandiji kadi le 15 odstotkov prebivalcev.

Si kadilka in te je tole zaskrbelo?

Si pomislila na to, da bi raje kar nehala? Preizkusi naslednjih 7. korakov do svobode brez cigaret!

Ali veš, da kriza oziroma neznosna želja po cigareti traja od 3–4 minute? Če zdržiš 10 minut, bo želja popustila. Ti simptomi se pojavljajo predvsem pri odvisnikih, kjer po cigareti hlepi že ves metabolizem. Tisti, ki so samo fizično odvisni od cigarete, imajo nekoliko lažje delo, saj morajo zaposliti le roke.