Na Danskem kot prvi uvedli davek na maščobe

Danska je s 1. oktobrom postala prva država na svetu, ki je uvedla davek na maščobe, s čimer želijo vplilvati na zmanjšanje porabe maščob med prebivalstvom.

8. 10. 2011

Maščobe so odslej obdavčene v vrednosti 16 kron (2,15 evra) na kilogram nasičenih maščob. Davek se bo obračunaval na vse izdelke, ki vsebujejo nasičene maščobe, vključno s predpripravljenimi jedmi.

Učinkovitost je vprašljiva!

Danci so v tednu, preden je davek začel veljati, dobesedno izropali trgovine.

"V zalogi smo imeli na tone masla in margarine, da smo lahko ugodili željam kupcev," je za AFP dejal predstavnik družbe za distribucijo mlečnih izdelkov. Medtem ko so oblasti prepričane, da bodo porabnike spodbudile k uživanju hrane z manj maščob, so v konfederaciji danske industrije zadržani in menijo, da se prehrana ljudi ne bo pomembno spremenila, nastalo je le precej težav.

Davek je namreč s seboj prinesel kup administracije, saj mora vsak proizvajalec, danski ali tuji, predložiti deklaracijo o vsebnosti nasičenih maščob v izdelku ter tudi o tem, koliko maščobe je bilo uporabljene ob pripravi izdelka.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri