Možganska telovadba

Tvoje možgane vsak dan spodbuja delovanje različnih čutil, s katerimi zaznavaš dogajanje v svojem okolju. Ker pa na čutila pogosto delujejo enaki dražljaji iz zunanjega okolja, naj bodo ti vsak dan malo drugačni po tvoji zaslugi.

5. 1. 2007

Da bi možgane spodbudila k delovanju, jim privošči možgansko telovadbo, tako da zavestno vključiš delovanje naših glavnih čutil: tipa, okusa, voha, vida in sluha.

Nevrobika

Možganska telovadba temelji na ideji, da je velika večina možganskih celic usmerjena k analizi dražljajev iz zunanjega sveta, na katerih se možganske celice učijo novih povezav.

Če vsakodnevno od možganov zahtevamo dodatno pozornost in v vsakdanje življenje vključimo delovanje večjega števila čutil tako, da v rutino vnesemo nepričakovane elemente, bomo zanje naredili veliko dobrega. Zato poskusi stimulirati možgane z nekaj enostavnimi vajami.

Možganska telovadba 1:

Izurjen vonj

Poleg jutranjega vonja sveže skuhane kave, ki si ga že navajena, pod nos pomoli nekaj drugače dišečega – vanilijo, cimet … nova aroma bo v možganih spodbudila nove živčne povezave.

Možganska telovadba 2:

Zamenjava rok

Jutranja opravila kot so umivanje zob, česanje, ličenje, oblačenje in zajtrkovanje, ki jih navadno opravi desna roka pod vodstvom leve možganske polovice, opravi z levo roko – dobesedno! S tem boš spodbudila delovanje desne možganske polovice, ki ni navajena takšnih naporov.

Možganska telovadba 3:

Občutljiv tip

Pod tuš se odpravi z zaprtimi očmi. Pa brez kukanja! Pomagaj si samo s čutili za tip in si pred očmi vizualiziraj prostor – zatipaj tekoče milo, nastavi primerno vodno temperaturo in se očedi samo s pomočjo dotikanja predmetov v tvoji bližini.

Možganska telovadba 4:

Vizualni pogovor

Med družinskim kosilom naj bo enkrat za spremembo popolna tišina. Tisto, kar bi si navadno povedali z besedami kot na primer 'podaj mi sol', si nakažite s telesno govorico.

Možganska telovadba 5:

Nova doživetja

Namesto, da se vsakič znova odpraviš v isto trgovino, zavij v sosednjo – tako boš lahko izkusila nove vonje in vidu privoščila zanimive barvne kombinacije, ki jih ni vajen. Tudi pot v službo je lahko vsak dan drugačna.

Lahko pa si vsak teden preurediš delovno mizo – s spremembo samo enega detajla boš takoj spodbudila delovanje možganov.