Teh sedem trikov ti bo pomagalo, da se boš nezdravi hrani izognila v velikem loku!
Si tudi ti velika ljubiteljica sladkarij? Tako se jim boš odrekla.
Kot je pojasnjeno v prispevku revije New York Times "izredne znanosti zasvojenosti z nezdravo hrano", ni mogoče zanikati, da je hrepenenje po nezdravi hrani močna, fiziološka reakcija – in očitno so jo proizvajalci hrane skrbno in strateško razvili.
Veliko naših najljubših prigrizkov v supermarketih je narejenih s 'popolnimi' količinami dodanega sladkorja, soli, maščobe in drugih kemikalij, ki so namenjene temu, da si želimo več.
Izogibaj se predelani hrani in jej čim več zdrave, polnovredne hrane. Zakaj? Manj nezdrave hrane kot ješ, manj si je želiš.
1. Odkrij zahrbtne sladkorje
Poglej oznake za dodane sladkorje in sladkorje pod drugimi imeni. "Sladkor se skriva pod toliko imeni. Poišči stvari, kot so fruktoza, sirup iz rjavega riža, izhlapeni trsni sok, med in agavin nektar," pravi nutricionistka Margaret Eich, RDN, dietetičarka v Madisonu, WI.
2. Preskoči barvne krožnike
Študija iz leta 2018 je pokazala, da so ljudje pojedli več testenin in gaziranih pijač, če so jih zaužili z rdečega ali črnega krožnika, kot z belega. Če želiš na splošno pojesti manj, izberi bel krožnik in poišči svojo barvo iz mavrice svežega sadja in zelenjave.
Ne spreglej:
- Afte: Kako se jih boš najhitreje znebila (+ razlog, zakaj jih imaš)
- 6 razlogov, zakaj te lahko nonstop tišči lulat
3. Prekini svojo rutino
Če imaš rada izlet do prodajnega avtomata s sladkarijami, začni raje s tradicijo hoje po bloku. To lahko popolnoma prežene tvojo željo. Študija iz leta 2015, v kateri je sodelovalo 48 ljudi v PLoSOne, je pokazala, da 15-minutni sprehod začasno zmanjša željo po visokokaloričnih, sladkih prigrizkih. Bonus: dobila boš tudi druge ugodnosti kratkega sprehoda.
4. Sladkarije hrani izven dosega
Premakni hrano dlje stran, tako da boš morala, če želiš pojesti več, namerno – namesto brezglavo – poseči po njej. Raziskava, objavljena v PLoS ONE leta 2017, je pokazala, da je večja verjetnost, da bodo ljudje prigriznili grozdje, krekerje in čokolado, ki so bili postavljeni na dosegu roke, v primerjavi s tistimi, ki so bili postavljeni 20 metrov stran.
5. Zgrozi se
Eden od zanesljivih načinov za uživanje manj predelane hrane je, da se naučiš več o tem, kaj v resnici ješ. Tukaj je nekaj, zaradi katerih se zgrozimo: tiste zamrznjene "piščančje prsi na žaru" dobijo sledi stroja, prepojenega z rastlinskim oljem. Konzervans BHA je dodan predelani hrani, kot je čips in konzervirano meso, čeprav Health and Human Services meni, da je "razumno pričakovano" rakotvoren.
6. Žveči več, kot potrebuješ
Adam Melonas, znani kuhar in ustanovitelj sladkarij UnReal, je delil ta pameten nasvet: "Če lahko prepričate ljudi, da žvečijo več, bodo pojedli manj."
Za udeležence študije v Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics je več žvečenja pred požiranjem dejansko pomenilo manjši obrok. Naslednjič, ko poješ priboljšek, žveči počasi in zavestno. Počakaj, da dokončaš en grižljaj, da zaužiješ naslednjega.
7. Nezdravo hrano zmanjšaj postopoma
Ne pojdi takoj "na hladno", ampak raje zmanjšaj svoje slabe prehranjevalne navade z majhnimi koraki. Na primer, če zaužiješ tri sladkorje v svojem dnevu, ga za nekaj tednov zmanjšaj na dva sladkorja, nato pa ga zmanjšaj na enega. Kmalu boš opazila, da potrebuješ le majhne količine, da potešiš svojo željo po sladkem.
In srečno!
Preberi še: To so 3 odlični načini, kako lahko porabiš jajčne BELJAKE
Priporočamo tudi: Kaaaj?! TO je v resnici razlog, zakaj sta ZELENA in RDEČA barvi božiča
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem