Moški vendarle niso izvzeti? Testosteronski sindrom!

Predmenstrualni sindrom, ki se pri ženskah izrazi pred vsako menstruacijo in za katero trpi okoli polovica žensk (poudarjamo: ne vse!), je povezan s hormoni, ki urejajo menstrualni cikel.

Vendarle oba v isti (hormonski) zagati? (foto: shutterstock) shutterstock
31. 3. 2013

Simptomi so različni in segajo od napetosti, razdražljivosti, depresije in glavobola pa do motenj zbranosti. Možne so spremembe v spolnem poželenju, ženske lahko muči nespečnost, omedlevice, vrtoglavice, driske ali zaprtje. Vidne so lahko tudi posledice v nečistosti kože in podobno.

No, novejše raziskave pa kažejo ... da so na svojem lastnem hormonskem vrtiljaku vendarle tudi moški!

Paul Joannides, psihoanalitik, v knjigi Dajmo se dol tako med drugim piše:

"Raziskave kažejo, da razpoloženje moških niha prav tako silovito kot pri ženskah, če ne še bolj. To postavlja povsem na laž mit, da so moški čustveno bolj stabilni kot ženske. Dognanja tudi kažejo, da spolni hormoni vplivajo na razpoloženja različnih moških na različne načine. Nekateri moški postanejo pri povišani ravni testosterona razdražljivi in potrti. Reakcija na povečano izločanje hormona se razlikuje od enega do drugega posameznika in je verjetno bolj povezana z družbenim pogojevanjem kot z biologijo."

No, zdaj veš?

Ko ti bo naslednjič kakšen moški siknil, če imaš morda PMS, ker si bojda tako sitna, ni rečeno, da morda ni prav on tisti, ki je (hormonsko pogojeno) razdražljiv.