Moč iz narave

Negotovost, notranji nemir in nenadni napadi strahu so naši vsakodnevni spremljevalci. Naj ti pri premagovanju teh neprijetnih stanj pomaga kar narava sama.

15. 9. 2010

Baldrijan

Po pomirjevalnih sposobnostih je poznan predvsem baldrijan, katerega valerianska kislina pomirja živčni sistem. Po njem posezi predvsem takrat, ko si zaradi napetosti prikrajšana za nočni spanec. Čaj ali kapljice iz baldrijana ti bodo celo pomagale izboljšati kakovst spanca. A pozor, ne smeš ga uživati prekomerno in dlje časa, da se ne bi pojavili glavoboli - uživaj ga največ dva do tri tedne!

Šentjanževka

Če se spopadaš z občutki strahu in ne veš, kako bi pomirila svoj notranji nemir, posezi po šentjanževki, ki vsebuje hipericin - slednji omili psihično napetost. Tudi pri šentjanževki velja opozoriti, da prekomerno in doglotrajno pitje čaja ni priporočljivo. Čaj iz šentjanževke lahko uživaš najdlje šest tednov.

Kamilica

Če nimaš pri roki ne baldrijana, ne šentjanževke, pa se boš hitro pomirila s pomočjo kamiličnega čaja. In spet te moramo opozoriti, da tudi kamilice ne smeš uživati dolgotrajno - vsakodnevno in dolgotrajno pitje kamiličnega čaja namreč lahko povzroča nevroze.

Brez omejitev

Negativnih stranskih učinkov pa ne boš čutila, če boš nemirne misli, strahove in stres premagovala z gibanjem. Najbolje je, da vsako jutro vstaneš uro prej kot navadno in se odpraviš na svež zrak, razmigaš svoje telo in ga napolniš z novo energijo. To lahko počneš vsak dan, celo življenje!

Prva pomoč

V kolikor se sredi dneva znajdeš v vrtincu stresnih občutkov in nimaš pri roki nobenega čaja, prav tako se ne moreš odpraviti na rekreacijo v naravo, se lahko v hipu pomiriš s pomočjo dihanja. Zapri oči in med štetjem do štiri počasi vdihnuj zrak skozi nos, enako velja za izdih. Po nekaj minutah nadzorovanega umirjenega dihanja boš veliko bolj sproščena.