Mleko! Je res tako škodljivo, kot pravijo nekateri?

Pijača, ki je zaznamovala tvoje otroštvo, kar naenkrat dviga veliko prahu. Kdaj je treba zapreti pipo?

Mleko! Je res tako škodljivo, kot pravijo nekateri? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 10. 2015

Starši so nam kot otrokom mleko skoraj vsiljevali, in to z dobrim namenom. Mleko je namreč fantastičen vir vitamina D, ki učvrščuje zobe in kosti. Poleg tega vsebuje holin, protein, ki je izjemno pomemben za možgane, in kalij, ki ščiti srce.

Kaj je potem sploh slabega? Nekaj stvari pa res.

V preteklih letih nutricionisti pod vprašaj postavljajo njegov bleščeči sloves, saj ljudje, ki pijejo mleko, niso nujno bolj zdravi od tistih, ki ga ne.

"Dokazov in podatkov za vsestranske koristi mleka pač ni," pravi doktor Walter Willett, vodja oddelka za prehrano na Harvardu.

Še huje je!

Nove raziskave v razvoju nakazujejo na to, da čezmerno uživanje mleka utegne biti celo škodljivo. Kravje mleko je polno hormonov, ki pomagajo pri razvoju in rasti mladih teličkov.

To vključuje tudi hormon IGF-1, ki skrbi za množenje celic. Glede na to, da je množitev celic zaščitni znak raka, se to sliši precej slabo.

Ženske, ki spijejo več kot dva kozarca mleka na dan, imajo dvakrat več možnosti za raka na jajčnikih kot ženske, ki redko pijejo mleko, pravi švedska raziskava.

Druga raziskava, ki jo je objavil časnik British Medical Journal, pa je pokazala, da imajo ženske, ki na dan spijejo tri ali več kozarcev mleka, v naslednjih 20 letih dvakrat več možnosti za smrt zaradi kateregakoli razloga kot tiste, ki mleka ne pijejo.

Vendar ni še čas za paniko, drage mlekarice.

Dr. Polak, direktor oddelka za preprečevanje raka na univerzi McGill, dodaja, da je množenje celic le medel učinek, ki nujno ne poveča tveganja obolenja za rakom.

Nasprotno, obstajajo namreč raziskave, ki mleko povezujejo z manjšimi možnostmi za rakasta obolenja. Starejše ženske s pitjem mleka na primer zmanjšajo možnosti za raka na dojkah.

Poleg tega pa pivke mleka počnejo tudi druge stvari, ki povečujejo tveganja. Težava je v tem, da nihče ne ve, koliko hormonov z mlekom dejansko vstopi v naše telo, saj se nekateri razgradijo že med prebavo.

Prav tako ni jasno, ali se skrb v zvezi s kravjim mlekom nanaša tudi na druge mlečne izdelke.

Dokler ne izvemo več o potencialnih zdravstvenih tveganjih, doktor Willet predlaga, da na dan ne spijemo več kot dva kozarca mleka (ne pozabi všteti tudi svojih kavic) in da raje izbiramo posneto kot polnomastno mleko, saj vsebuje manj hormonov.

Ne čuti se obvezane z nakupom organskega mleka, saj ne vsebuje nič manj spolnih hormonov kot običajno.

Namesto tega poišči mleko, ki je proizvedeno brez rastnih hormonov. Ali pa kravje mleko tu in tam zamenjaj še za katero drugo alternativo.

"Mleko je zelo hranljivo," pravi dr. Polak, "vendar to še ne pomeni, da ga moramo uživati v velikih količinah. Tudi z dobrimi stvarmi se lahko predoziramo."

Mlečne alternative

  • Mandljevo mleko (30 kalorij, 2,5 g maščobe /na skodelico)

Ima nizko vrednost maščob in kalorij, vsebuje tudi veliko kalcija, vitamina E ter sladkorja. Poskusi: Bogat in kremast okus bo obogatil smutije in kave.

  • Kokosovo mleko (nesladkano) (54 kalorij, 4,5 g maščobe /na skodelico)

Najbolj priljubljeno mleko v zadnjem času vsebuje več niacina in vitamina B3 ter železa. Poskusi: To mleko lahko uporabiš za sladice in smutije.

  • Sojino mleko (100 kalorij, 3,5 g maščobe /na skodelico)

Soja je znana po tem, da pomaga pri srčnih boleznih, vendar pa naj bi v prevelikih količinah negativno vplivala na plodnost. Poskusi: Juho lahko zgostiš s tem, da vanjo vliješ sojino mleko.

  • Riževo mleko (120 kalorij, 2,5 g maščobe /na skodelico)

Imaš alergije? To mleko nima laktoze, oreščkov ali soje. Poskusi: Lahko je lahek nadomestek kravjemu mleku zraven kosmičev ali kaše.

Po predlogi Melinda Wener Moyer in Olivia Simone priredila Anamarija Lukovac