Mleko in mlečni izdelki so del uravnotežene prehrane

Te bega vprašanje o tem ali so mleko in mlečni izdelki koristni za zdravje, ali pa je bolje, da se jim na široko izognemo? Verjamemo. Zdaj pa le beri dalje ...

28. 2. 2011 | Promocijsko sporočilo

V zadnjih letih se pojavlja vedno več vprašanj o tem ali bi se morali jogurtu, mleku, siru in skuti v vsakodnevni prehrani izogibati ali ne.

Obstajajo različne razlage, mi pa smo se odločili, da pogledamo katere so pozitivne lastnosti mleka in mlečnih izdelkov.

Mleko in mlečni izdelki spadajo med tista osnovna živila, ki bi se v skladu s prehranskimi priporočili morala vsak dan znajti na našem jedilniku, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi, ki telesu omogočajo zdravo delovanje. V nadaljevanju ti bomo zaupali, katere so te najpomembnejše hranilne snovi.

Mleko za energijo

Mleko daje organizmu pomembne hranilne snovi, kot so visoko vredne mlečne beljakovine, vitamini in minerali. Med minerali je najpomembnejši kalcij, ki je nujen za zdrave kosti in zobe, med vitamini pa so najpomembnejši A, D, B12 in riboflavin. Mleko vsebuje tudi mlečni sladkor in mlečno maščobo ter kalij, magnezij, cink in fosfor. Hranilne snovi v mleku nam dajejo potrebno energijo, njihovo idealno razmerje pa zagotavlja dober izkoristek hranil.

Jogurt ugodno vpliva na prebavno pot

Jogurt, kislo mleko in kefir spadajo med najbolj znane predstavnike fermentiranih mlečnih izdelkov. Morda se sliši zapleteno, a razlaga je enostavna. Fermentacija je postopek mlečnokislinskega vrenja, pri katerem izbrane mlečnokislinske bakterije mlečni sladkor pretvorijo v mlečno kislino. Jogurt, kislo mleko in kefir so lahko prebavljivi in pomagajo ohranjati zdravo črevesno mikrofloro. Jogurti z živimi kulturami mikroorganizmov so primerni tudi za ljudi z oslabljeno sposobnostjo prebavljanja laktoze, saj vsebujejo manj laktoze kot mleko, mlečnokislinske bakterije pa jo dodatno pomagajo razgrajevati.

Za močne kosti in zobe je dober tudi sir

Sir je, poleg mleka v prahu, najbolj obstojen mlečni izdelek. Bogat je z beljakovinami in kalcijem ter zato koristen pri izgradnji in vzdrževanju naših kosti in zob. Aminiokisline iz mlečnih beljakovin pa kot osnovni gradbeni material mišic pomagajo pri rasti in obnovi mišičnih vlaken. Na policah trgovin lahko najdeš pestro izbiro sirov, ki se delijo v različne skupine glede na vrsto mleka, čas zorenja, vsebnost maščobe in vsebnost vode.

Skuta je dobra izbira za tiste, ki jeste malo ali nič mesa

Skuta je super živilo, saj vsebuje malo maščob in holesterola. Je sveži sir iz posnetega ali delno posnetega mleka. Bogata je s polnovrednimi beljakovinami, ki enakovredno nadomeščajo meso in jajca, zato je odlična izbira za tiste, ki jeste malo mesa ali pa ste vegetarijanke. In kar je najboljše… skuto lahko z okusnimi dodatki jeste kot sladico, odlična pa je tudi kot nadev pri različnih vrstah peciva.

Sirotka vsebuje dragocene mlečne beljakovine

Sirotke najbrž ne najdeš prav pogosto v domačem hladilniku, je pa kljub temu vredna omembe. Pridobivamo jo kot stranski proizvod pri predelavi mleka v sir, največkrat pa se znajde na jedilniku pri športnikih, saj vsebuje veliko beljakovin ter skoraj nič ali malo maščob in ogljikovih hidratov. Sirotkine beljakovine vsebujejo vse življenjsko pomembne aminokisline v idealnem razmerju, zato jih prištevamo med najdragocenejše mlečne beljakovine.

Priporočilo iz prve roke

Ivanka Valjavec, predsednica Gospodarskega interesnega združenja mlekarstva Slovenije ugotavlja:

"Kljub temu, da je dokazano, da so mleko in mlečni izdelki pomemben del vsakodnevne uravnotežene prehrane, se še vedno občasno pojavljajo napačne informacije in interpretacije v različnih medijih. V Gospodarsko interesnem združenju mlekarstva Slovenije smo zato oblikovali program, s katerim bomo izobraževali in spodbujali domače potrošnike k uporabi mlečnih izdelkov v uravnoteženi prehrani."

Mlečne izdelke je priporočljivo uživati vsak dan, vendar zmerno, tako kot druga živila. Za uravnoteženo prehrano naj bi vsak dan zaužili 4 dl mleka, jogurta ali kislega mleka ali 6 žlic skute ali 5 dkg sira.

Skozi akcijo osveščanja o uporabi mlečnih izdelkov v uravnoteženi prehrani nas spremljata dve maskoti: jogurt in sir.

Več o tem tudi na www.mlekokrepi.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri