Migrena in potencialni sprožilci v prehrani

Si ena tistih, ki jih mučijo migrene? Pomisli, po katerih tebi ljubih razvadah so tvoji glavoboli običajno najhujši? 

Migrena in potencialni sprožilci v prehrani (foto: shutterstock) shutterstock
12. 6. 2013

Sta to alkohol in čokolada?

Mario Sambolec, osebni svetovalec za prehrano in trener fitnesa, v svojem novem blogu na dano temo zapiše naslednje:

"No, morda ni ne eno, ne drugo. Morda je sol, morda sladkor, mogoče mleko ali vino? Pravzaprav je lahko karkoli, kar v možganih sproži val ekscitotoksinov. Mimogrede, na čokolado in alkohol se nisem spravil kar tako, da bi malo težil. Dejansko sta to dva izmed glavnih in najpogostejših krivcev, saj izstopata po količini prej omenjenega tiramina. Tiramini so kemikalije, ki izvirajo iz aminokisline tirozin in so za mnoge močan sprožilec migren."

Poleg alkohola in čokolade pa so na seznamu živil, ki so potencialno dobro založena s tiraminom, še:

  • predelani mesni izdelki,
  • dimljena riba in prekajeno meso,
  • avokado, banane, ananas, jajčevci, fige,
  • arašidi, kokos in brazilski oreščki, orehi, bučna semena, sezam,
  • bob, soja in izdelki iz nje (tofu, sojina omaka, tempeh, miso),
  • mlečni izdelki / starani siri,
  • kisle kumarice, kislo zelje, olive,
  • kruh, peciva in ostali kvašeni žitni izdelki,
  • umetna sladila, predvsem aspartam.

Več o migreni, njenih razlogih in potencialnih rešitvah te neprijetne nadloge si preberi v blogu Feelgood z enostavnim naslovom Migrene.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri