Zmedena glede jutranje tabletke?

Obstaja ogromno napačnih informacij v zvezi s tabletko PO – in ko se bojiš, da si zanosila, ali pa to že veš in želiš prekiniti nosečnost, si najmanj želiš še več strahu. Skupaj z ginekologinjo Gabrijelo Simetinger ti odgovarjamo na vsa vprašanja.

4. 7. 2013

Kakšna je razlika med jutranjo tabletko (JT) in tabletko za splav (TS)?

Jutranja tabletka (rečejo ji tudi tabletka dan po tem, nujna kontracepcija, pkk, postkoitalna kontracepcija) je hormonska tabletka, ki v treh dneh po nezaščitenem spolnem odnosu prepreči neželeno nosečnost. Najnovejša novost v lekarnah je tabletka, ki učinkuje še po petih dneh po nezaščitenem spolnem odnosu, vendar je dvakrat dražja od prve.

Tabletka za splav je tabletka, ki se uporablja za prekinitev nosečnosti, ker ustavi rast oplojene ugnezdene jajčne celice oziroma zarodka, in tako se zarodek uniči.

Kdaj moram vzeti jutranjo tabletko (JT) in kdaj tisto za splav (TS)?

JT - v roku 72 ur po nezaščitenem spolnem odnosu oziroma pet dni po nezaščitenem spolnem odnosu (odvisno, katero boš izbrala); a prej ko jo boš vzela, večja je možnost, da bo preprečila zanositev.

TS - se vzame po opravljenem ginekološkem pregledu. Ginekolog mora preveriti, ali je tvoje zdravstveno stanje ustrezno za takšno prekinitev nosečnosti.

Ali moram za JT in TS k zdravniku po recept?

JT - če si starejša od 18 let, jo v Sloveniji dobiš v lekarni brez recepta, mlajšim od 18 let pa jo predpiše ginekolog ali osebni zdravnik.

TS - za pridobitev te tabletke je treba obvezno obiskati osebnega zdravnika ginekologa, ki te napoti v bolnišnico. Tabletko lahko prejmeš samo pri ginekologu v bolnišnici.

Ali krvavim po JT? Kaj pa po TS?

JT - po navadi takoj po zaužitju tabletke ne zakrvaviš. Zakrvavi se po enem tednu ali pozneje, to je lahko v času pričakovane menstruacije malo prej ali pozneje. Redko se pojavi vmesna krvavitev že prej.

TS - lahko se zakrvavi že v prvih dveh dnevih po zaužitju tablete, vendar se v redkih primerih že v prvih dveh dneh tudi splavi. Za popolni splav je pomembno, da ti vstavijo še štiri tablete v nožnico dva dni po tem, ko si popila prvo.

Učinkovitost JT in TS?

JT - 70–90-odstotna učinkovitost, če si jo zaužila najpozneje v 72 urah, oziroma novejšo 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu. Učinkovitost metode je večja, če jo vzameš čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu.

TS - učinkovitost je največja, če začneš postopek umetne prekinitve nosečnosti čim prej – to je približno po tednu dni izostanka menstruacije ob pozitivnem testu nosečnosti. Manj tednov ko traja nosečnost, učinkovitejša je ta metoda prekinitve.

Kako vem, da je delovala?

JT - ne veš, dokler ne pride do krvavitve. Če se krvavitev ne pojavi po dveh do treh tednih po zaužitju tabletke, je možno, da si noseča – v tem primeru naredi test nosečnosti.

TS - vedno uniči oplojeno jajčece, če tabletka ni izbruhana ali kako drugače izločena iz telesa, preden se je vsrkala v telo.

Kaj pa naj naredim, če ni delovala?

JT - če krvavitve ni in je test nosečnosti pozitiven, obišči ginekologa. Če krvavitve ni in je test po štirih do petih tednih od dogodka še vedno negativen, vseeno obišči ginekologa, da skupaj preverita, kaj se dogaja v tvojem telesu.

TS - ne skrbi, učinek uspešnosti umetne prekinitve nosečnosti bo mogoče preveril že ginekolog v bolnišnici in po potrebi že takrat ukrepal z dodatno tabletko, zagotovo pa bo to storil ginekolog na kontrolnem pregledu 14 dni po zaužitju tablete. Tvoja naloga je samo, da se natančno držiš navodil zdravnikov.

Kdaj po tem, ko sem vzela JT oz. TS, bom imela menstruacijo?

JT - menstruacijo naj bi dobila ob pričakovanem času, lahko pa tudi nekaj dni prej ali pozneje. Če bo menstruacija zaostajala več kot pet dni, s testom nosečnosti preveri, ali si kljub JT zanosila.

TS - menstruacijo boš po postopku dobila najhitreje v štirih tednih, lahko pa tudi pozneje.

Ali je JT ali TS učinkovita kontracepcija do naslednje menstruacije?

JT - ne. Že ob prvem spolnem odnosu, ko si vzela JT (tudi če je to isto jutro, kot si vzela JT), se moraš zaščititi – uporabita kondom ali diafragmo s spermicidi.

TS - ne. Zaradi prisotnosti zdravil v telesu, ki se popolnoma izločijo v približno mesecu dni, uporabi zanesljive kontracepcijske metode: kondom ali diafragmo, s kontracepcijskimi tabletkami ali vaginalnim obročkom lahko začneš takoj ali ob prvi menstruaciji. Maternični vložek pa se ti lahko vstavi šele ob prvi menstruaciji.

Kdaj po uporabi JT ali TS imam lahko spet spolni odnos?

JT - spolni odnos imaš lahko takoj po zaužitju tabletke, vendar te tabletka ni zaščitila, zato nujno uporabita kondom!

TS - spolni odnos imaš lahko takoj po zaužitju tabletke brez kontracepcijs­ke zaščite, spolni odnos po splavu brez zaščite pa je lahko nevaren. Takrat se je treba zaščititi, kajti takoj lahko pride do ponovne zanositve. Uporabita kondom, diafragmo ali kontracepcijske tablete!

Ali sta JT in TS učinkovita zaščita proti spolno prenos­ljivim okužbam?

JT - ne!

TS - ne!

Ali mi bo res po JT in TS zelo slabo? Ali me bo tudi kaj bolelo?

JT - po zaužitju ti je lahko slabo, lahko tudi bruhaš, si omotična, utrujena in te bolijo glava, trebuh, celo dojke.

TS - po zaužitju tabletke se redko pojavi slabost, lahko pa se pojavijo krči v trebuhu in krvavitev.

Ali lahko JT ali TS uporabim večkrat v enem menstrualnem ciklu?

JT - ja, če je potrebno, vendar to ni zaželeno. To ni kontracepcijska zaščita, zato uporabljaj kondom.

TS - ne, ker je po končanem postopku treba ponovno počakati na pozitiven test nosečnosti. Če je test seveda ponovno pozitiven, je možno ponovno uporabiti tabletko. Vendar tega ne priporočamo. Po postopku je treba uporabiti učinkovito kontracepcijo!

Je JT enaka splavu? Kaj pa TS?

JT - ne. To je tabletka, ki prepreči ugnezditev jajčeca – torej prepreči nosečnost, in če si že noseča, tabletka ne bo povzročila splava.

TS - ja, to je tabletka, s katero splavimo.

"V čem se razlikuje splav s TS in operativni splav?"

Pri operativnem ali kirurškem splavu je treba maternični vrat mehansko na silo odpreti in izprazniti maternico, pri čemer lahko pride do poškodb materničnega vratu. Pri splavu s tabletko se maternični vrat zmehča in odpre z zdravili, nato pa maternica sama iztisne vsebino. Takšen splav je podoben spontanemu splavu.

"Kdaj naj uporabim jutranjo tabletko?"

➻ Če si imela spolni odnos brez kontracepcijske zaščite.

➻ Če se vama je strgal kondom ali je zdrsnil in se je semenska tekočina izlila vate.

➻ Če si pozabila uporabiti običajno kontracepcijsko tableto.

➻ Če si bruhala v času ene ure po zaužitju kontracepcijske tablete.

➻ Diafragma je bila nepravilno nameščena ali je zdrsnila med spolnim odnosom.

➻ Partner se je prepozno umak­nil, če uporabljata metodo prekinjenega spolnega odnosa.

"Nimam rednih spolnih odnosov"

... ali lahko uporabljam JT samo takrat?" NE, ker je jutranja tabletka le 'izhod v sili', in ne kontracepcija, je manj učinkovita kot zanesljive kontracepcijs­ke metode in ne more nadomestiti stalne kontracepcije. Vsekakor se moraš zavedati, da jutranja tabletka vselej ne prepreči neželene nosečnosti.

Da ne bo več skrbi:

Če sta si s fantom zvesta (torej si ne prenašata spolno prenosljivih bolezni), a sta rada pozabljiva, ko gre za kontracepcijo, se raje odločita za takšno, na katero vama ne bo treba skoraj nič misliti. Ena najpreprostejših je vaginalni obroček (nekateri mu rečejo tudi prstan, ker je takšne oblike), lahko pa se odločiš tudi za maternični vložek s hormonom, ki ti ga z manjšim posegom vstavi ginekolog. Če nimaš stalnega partnerja, pa obrzdaj svojo strast samo za minutko, da mu (vedno!!!) natakneš kondom in potem ob njegovi pravilni uporabi pozabiš na vse skrbi.

Besedilo: Petra Arula