Življenje po tabletki

Se želiš izogniti mozoljem, slabemu razpoloženju, krčem in težavam s plodnostjo, ko boš nehala jemati tabletke? Cosmo ti razkriva, kako boš to dosegla.

29. 3. 2011

“Ko sem dopolnila veliki 3-0, sem tabletke jemala že več kot eno desetletje. Medtem ko mi je v ušesih glasno tiktakala biološka ura, me je skrbelo, da bo umetno 'mašenje' mojega reproduktivnega sistema tako dolga leta morda vplivalo na mojo plodnost, zato sem nehala jemati tabletke in pretrpela šestmesečno obdobje čisto prave panike. Prepričana sem bila, da se bo tisto, kar se je v enem trenutku zdelo kot najboljša kontracepcija, v drugem pokazalo popolnoma drugače. Sčasoma sem se obupana naročila na akupunkturo za uravnoteženje hormonov in sčasoma je moj ciklus postal normalen, vendar so moji dvomi glede tabletke še vedno ostajali,” nam je svojo zgodbo napisala Mojca.

Mojca ni osamljeni primer ženske, ki jo je zajela panika zaradi dolgotrajne uporabe tabletk. Vsi smo slišali zgodbe o ženskah, ki težko zanosijo, ki se bojujejo z grozljivimi menstruacijami ali trpijo zaradi najstniških aken, ko nehajo jemati tabletke. Videti je, kot da takrat, ko gre kaj narobe – čustveno, telesno ali v povezavi s plodnostjo – najprej s prstom pokažemo na svojo kontracepcijsko tabletko.

Z najnovejšimi raziskavami so dokazali, da tabletke niso grešni kozel. Lansko leto je največja študija, ki so jo v povezavi s tabletkami naredili kadarkoli, razkrila, da tabletke nimajo ne dolgoročnih ne kratkoročnih učinkov na naše zdravje ali plodnost. Podaljšana uporaba tabletk lahko celo pomaga plodnosti, ker zmanjšuje škodljive učinke endometrioze in izboljšuje zaloge železa.

Strokovnjaki opozarjajo, da te tabletka ne naredi neplodno. Veliko žensk odkrije zdravstvene težave, ko nehajo jemati tabletke, ker preprečevanje ovulacije prikriva hormonske težave ali težave s plodnostjo. Ko tabletke nehaš jemati, pa lahko postanejo očitne.

Te težave so lahko kratkoročne, medtem ko se tvoje telo prilagaja in se uravnava raven hormonov, zato je premor za tabletke vsakih nekaj let slaba zamisel. Premor si vzemi le, če nameravaš zasnovati družino ali na dolgi rok zamenjati kontracepcijsko metodo. Če nehaš jemati tabletke, lahko povzročiš neredne, boleče menstruacije, medtem ko se telo prilagaja, posledica pa je seveda lahko tudi nenačrtovana nosečnost.

Če se od tabletke poslavljaš za vselej, je Cosmo pripravil nekaj nasvetov, kako lahko omejiš težave od nihanja razpoloženja do zgrešenih menstruacij.

Preden boš začela zganjati paniko, daj telesu priložnost, da se prilagodi. Morda se le še ni navadilo na odsotnost tabletke iz svojega sistema …

Težava po tabletki:

Nihanja razpoloženja

Zakaj si tečna?

Ko nehaš jemati kombinirane tabletke, so nihanja razpoloženja lahko znak, da se tvoje telo skuša navaditi na normalno stanje. Tvoji naravni hormoni so začeli delovati, vendar lahko deluje kar nekaj časa, preden se boš navadila na tisto, kar je normalno zate.

Uravnovesi se:

Pomagale ti bodo vaje v sproščanju, meditacija, joga in aerobna telovadba. Tudi kalcijeve tabletke in navadna konopljika nekaterim ženskam močno olajšajo težave.

Težava po tabletki:

Izostanek menstruacije

Zakaj preskakuješ cikluse?

Preden začneš paničariti, daj telesu priložnost, da se prilagodi – morda se le ni navadilo na odsotnost tabletke iz sistema. Če jemlješ tabletko že celo večnost, si s tem lahko prikrila tudi marsikatero bolezen – od endometrioze do policističnih jajčnikov.

Uravnovesi se:

Če po enem letu še vedno nimaš menstruacije, tvoj zdravnik lahko opravi hormonske teste ali ti ponudi zdravila proti neplodnosti, ki spodbujajo jajčnike, da spodbudijo tvorbo jajčec. Medtem preizkusi nekaj sprememb življenjskega sloga: nehaj kaditi, vzdržuj normalno telesno težo in zmanjšaj vnos alkohola. Z raziskavami so ugotovili, da akupunktura lahko zviša tvoje možnosti za zanositev do 65 odstotkov, ko je kombinirana s tretmaji za plodnost. Hormone uravnava sistem za energijo, ki lahko pelje do nerednih menstruacij, če ga zmotimo. Akupunkturisti verjamejo, da vstavljanje iglic v določene akupunkturne točke lahko pomaga uravnovesiti tvoj sistem.

Težava po tabletki:

Mozolji

Zakaj imaš več mozoljev kot takrat, ko si bila še najstnica?

Mozolji so pogosto posledica navala hormonov. Nekatere različice tabletk lahko pomagajo proti aknam – če si imela težave pred začetkom jemanja tabletk, je lahko razlog za mozolje pomanjkanje teh hormonov. Če so se ti mozolji pojavili prvič, je to verjetno zato, ker se ti telo uravnoveša po jemanju tabletk.

Uravnovesi se:

V nekaj ciklusih bi se morala tvoja koža sčistiti, a če mozolji še vedno prekrivajo tvoj obraz, obišči zdravnika. Redna prehrana in telovadba ter veliko vode lahko naredijo čudeže za tvojo kožo.

Težava po tabletki:

Težke, boleče ali neredne menstruacije

Zakaj so tvoje menstruacije tako nepredvidljive?

Ko nehaš jemati tabletke, lahko začneš imeti neredne boleče menstruacije, ker si imela takšne morda tudi takrat, ko še nisi jemala tabletk. Pogosto ženske jemljejo tabletke tako dolgo, da so pozabile, kakšen je bil njihov ciklus, preden so jih jemale. Poleg tega ženske po jemanju tabletk natančneje opazujejo svoje menstruacije.

Uravnovesi se:

Čim več telovadi in poskrbi za zdravo prehrano. Telovadba namreč poskrbi, da so menstruacije šibkejše in manj boleče (ne, ni ti treba preteči maratona med menstruacijo, takrat privošči telesu počitek, ko nimaš menstruacije, pa kar veselo športne copate na noge …), če tudi to ne pomaga, obišči ginekologa.

Prava tabletka za pravo nalogo

Vse tabletke, ki jih zdaj dobiš  lekarnah, so varne. Izbira je ogromna – odloči se za tisto, ki je najbolj skladna s tvojim zdravstvenim stanjem, življenjskim slogom in željami.

Vrste tabletk

Kombinirane tabletke vsebujejo estrogen in progesteron in jih jemljemo ob isti uri vsak dan. Minitabletke pa vsebujejo le progesteron, večinoma jih jemljemo dnevno ob isti uri vsak dan (za tiste, ki ne prenašajo dobro estrogena).

Neredne menstruacije

Če krvaviš neredno ali se pojavi krvavitev sredi ciklusa, boš morda morala zamenjati tabletko – obišči ginekologa, da bosta izključila okužbe, v tem primeru bosta verjetno zamenjala tabletko z drugačno vrsto progesterona, ali poskusi maternični vložek.

Akne in mastni lasje

Ponavadi jih povzroča neravnovesje estrogena in progesterona, lahko pa zamenjaš s tabletko, ki ima manj progesterona, ali se odločiš za tabletko, ki je namenjena (poleg kontracepcije) prav tvoji težavi.

Migrene

Ženske s težkimi migrenami ali tiste, ki imajo motnje z vidom zaradi migren, ne bi smele uporabljati kombiniranih tabletk, temveč obroček ali minitabletke. Ženske, ki trpijo za glavoboli, ki niso povezani s tabletkami, se med premorom od tabletk lahko pogovorijo z zdravnikom, da bi preskočile sladkorne tabletke (tiste, ki jih jemlješ le zato, da ne prekineš jemanja tabletk in zagotavljajo manjšo pozabljivost).

Pretežka ali kadilka

Če kadiš ali imaš previsok indeks telesne teže, imaš zvišano tveganje za trombozo, kar lahko pomeni, da so zate bolj primerni minitabletka, kontracepcijski vsadek ali maternični vložek.

Težave z jetri (žolčni kamni ali obdobje po hepatitisu)

“Obstaja tudi hormonska kontracepcija, ki ob vstopu v telo ne gre najprej skozi jetra, temveč mimo njih. Takšni hormonski obliki kontracepcije sta npr. kontraceptivni hormonski kožni obliž in kontraceptivni hormonski nožnični obroček,” je spodbuden Pušenjak.

Za strokovni pregled članka se zahvaljujemo mag. Stanku Pušenjaku, dr. med., ginekologu in porodničarju.

Petra Arula, foto: Jose Picayo