Vprašanja, ki jih morate zastaviti mami

Materina zdravstvena slika lahko s precejšnjo natančnostjo napove vašo prihodnost. Pripravili smo pet preprostih vprašanj, ki vam jo bodo pomagala razkriti, in nasvete, kako jo spreobrniti.

30. 12. 2004

Ali ne bi bilo čudovito, da bi lahko vsaj za hip pokukali v prihodnost in odkrili, zaradi katerih z zdravjem povezanih težav vas lahko upravičeno skrbi? Morda se niti ne zavedate – da bi dobile informacije, ki napovedujejo pojav bolezni, ne potrebujete niti kristalne krogle niti genetskega testiranja, ki bo nedvomno kmalu postalo del medicinske rutine.

Ali si že kdaj imela zlomljeno kost?

Če na odgovor pritrdi, ugotovite vzroke za zlom. Ni normalno, da se kost zlomi že pri majhnem padcu, svarijo zdravniki. Če si je vaša mama zlomila koleno zaradi zdrsa na poledenelem pločniku, je to lahko znak osteoporoze ali bolezni krhkih kosti. Mlajša kot je bila mama ob poškodbi, večja je verjetnost, da se bo kostna masa začela zgodaj zmanjševati tudi pri vas.

Drugi znak za osteoporozo je izguba telesne višine za več kot dva centimetra in pol in jo spremlja sključena drža, zato povprašajte mamo, za koliko se je v preteklih letih zmanjšala. Ne smete spregledati dejstva, da je trdnost kostne mase v 80 odstotkih dedno pogojena.

Kako se obvarujete pred boleznijo?

Poskrbite, da boste dnevno s hrano ali prehranskimi dodatki zaužile vsaj 1200 miligramov kalcija in 400 enot (10 mikrogramov) vitamina D. Hrana, ki vsebuje veliko kalcija: nemastno mleko in mlečni izdelki, sardine, soja, mandlji, sezamovo seme, brokoli in cvetača (za pomoč pri oceni, koliko kalcija vnesete v dnevno prehrano: v kozarcu kravjega ali sojinega mleka je 300 miligramov kalcija, v 100 gramih trdega sira ga je 750 miligramov, 325 miligramov kalcija dobite z 90 grami sardin).

Vitamin D, ki ga imenujejo tudi sončni vitamin (ker ga telo lahko tvori s pomočjo sončnih žarkov), boste našle v sardinah, ribjem olju, jajcih in mlečnih izdelkih. Če si ne želite biti ‘puklaste’ pri tridesetih, bi bilo dobro, da posta ne telovadba tako nepogrešljiv del življenja, kot sta spanje in hranjenje; posvetite se ji vsaj trikrat na teden po 30 do 45 minut.

Izogibajte se večjim količinam mastne hrane, alkoholu (kozarček vina ali pol velikega piva na dan sta še sprejemljiva) in kavi, ker ovirajo vsrkavanje kalcija. In poskusite enkrat za vselej opraviti s tistimi smrdljivimi kadečimi paličicami: raziskave so pokazale, da so pri kadilkah možnosti za razvoj osteoporoze večje za kar 50 odstotkov!

Vsem, ki jim ni vseeno za zdravje in počutje, hkrati pa se držijo načela ‘ni ga čez ugodje’, svetujemo nošenje Mobitrona – napravica, ki si jo obesite okoli vratu, kot bi nosile obesek za ključe, oddaja šibko magnetno polje, ki pripomore k zaustavitvi propadanja kostne mase, po devetmesečni uporabi pa lahko kostno maso za nekaj odstotkov celo poveča.

Se ti je kje pojavila nenormalna bulica ali zatrdlina?

Če se je, se pozanimajte, ali je bila ta novotvorba rakava in za katero vrsto raka je šlo. Če je imela mama kožnega raka, je verjetnost, da boste zbolele tudi ve, zagotovo višja, še posebej, če se je pri mami pojavil maligni melanom, ki je najnevarnejša oblika kožnega raka in je lahko usodna, če se ne diagnosticira v zgodnji fazi, opozarjajo pri Razširjenem strokovnem kolegiju za dermatovenerologijo (RSK DV). Tako kot nagnjenost k melanomu določa specifični gen, je tudi nemelanomski rak kože deden.

Kako se obvarujete pred boleznijo?

“Nezaščiteno izpostavljanje ultravijoličnim žarkom je dejavnik tveganja za nastanek kožnega raka, na katerega imamo s preventivnimi ukrepi največjo možnost vplivanja,” pravijo v RSK DV. Zato se sončite premišjeno, zlasti če imate kožnega raka v družini, solarij pa dermatologi odsvetujejo. Kadar ste na prostem, vedno namažite izpostavljene dele telesa s primernimi zaščitnimi sredstvi, tudi pozimi in čeprav boste na soncu le kratek čas. Izberite kakovostno sončno kremo, ki vsebuje zaščito pred žarki UVB, ki je na embalaži označena z oznako SPF (Sun protection factor) najmanj 20 in ima obenem zaščito pred žarki UVA, običajno označeno s PFA (Protection Factor UVA), opozarjajo pri RSK DV.

Če želite uživati na smučarskih strminah in, kar je še pomembneje, imeti zdrave oči, ne smete pozabiti na sončna očala, ki nudijo 99- ali 100-odstotno zaščito pred ultravijoličnimi žarki. Pri odkrivanju zgodnjih oblik kožnega raka je izredno pomembno redno samoopazovanje. Pri tem bodite pozorne na znamenja z nepravilnimi robovi in barvo, na asimetričnost in na tvorbe, ki so večje od šestih milimetrov v premeru, saj so to lahko znaki, da je znamenje maligno.

Kako visok je tvoj krvni tlak?

Dednost je eden od dejavnikov, ki vpliva na visok krvni tlak ali arterijsko hipertenzijo (o njem govorimo, kadar je višji kot 130/85 mm Hg) in na katerega nimamo vpliva. Če ima vaša mama visok krvni tlak, je verjetnost, da bo visok krvni tlak ogrožal tudi vas in škodljivo vplival na vaše zdravje, višja – čeprav, poudarjajo zdravniki – na večino dejavnikov tveganja lahko vplivamo z zdravim načinom življenja.

Nato povprašajte mamo, kdaj so ji postavili diagnozo arterijske hipertenzije, saj je precej verjetno, da se bo začel v njenih letih tudi vam dvigovati krvni tlak (če seveda ne boste ničesar storile proti temu). Pri večini žensk se pojavi visok krvni tlak po 40. ali 50. letu, kar si je koristno zapomniti, saj nezdravljen krvni tlak lahko povzroči možgansko kap, srčni infarkt ali odpoved ledvic.

Kako se obvarujete pred boleznijo?

Ohranjajte zdravo telesno težo (indeks telesne mase, ki ga dobite z delitvijo telesne mase, izražene v kg, z višino telesa, izraženo v m2 naj se giblje med 19 in 25 kg/ m2), ukvarjajte se vsaj pol ure trikrat na teden z aerobno telesno dejavnostjo, kot je intenzivnejša hoja, tek, tek na smučeh, smučanje ali kolesarjenje. Omejite porabo soli do ene kavne žličke na dan in vedno preverite sestavo živil (natrij je ‘skrit’ v juhah iz vrečk, konzerviranih živilih, zamrznjenih jedeh in celo v nekaterih mislijih!).

Krvni tlak je možno znižati (srce vam bo za to neznansko hvaležno), če uživate več sadja, zelenjave in mlečnih izdelkov z malo maščob. Naučite se obvladovati stresne situacije – priporočamo jogo, meditacijo ali druge sprostitvene tehnike. Bolj kot se boste držale omenjenih priporočil, večje so možnosti, da se visokemu krvnemu tlaku popolnoma izognete ali pa vsaj prestavite njegovo pojavnost za nekaj let.

Si se zdravila zaradi depresivnosti ali tesnobnosti?

Psihiatri poudarjajo, da ljudje podedujejo nagnjenje za nekatere vrste duševnih bolezni. Če je vaša mama trpela za klinično depresijo (ne zamenjajte je z normalnimi kratkimi občutki potrtosti), ste dva- do trikrat bolj izpostavljene obolenju, kot če v družini ne bi zbolel nihče. Enako velja za pojav tesnobnosti. Dednost kot neposredni povzročitelj duševne motnje je le delno odgovorna za bolezen: sposobnost odzivanja na stres in obremenitve iz okolja, ki se je naučimo s socializacijo, je odločilnejšega pomena, trdijo psihologi.

Kako se obvarujete pred bolezensko motnjo?

Če se vas poloti vztrajna žalost, pesimizem, občutek manjvrednosti, nemoči, obupanosti in krivde, motnja spanja, izguba zanimanja ali veselja do običajnih aktivnosti, razdražljivost, nagnjenje k perfekcionizmu itd. (seznam simptomov je precej obsežen), ne oklevajte in čim hitreje poiščite profesionalno pomoč. Presenetljive rezultate pogosto da telovadba, dodajajo strokovnjaki. Pol ure teka trikrat na teden je enako učinkovito pri zdravljenju depresije kot psihoterapija.

Ali si imela / imaš urejen menstrualni cikel?

Starost, pri kateri nastopi prva menstruacija in starost vstopa v menopavzo, sta med ženskami v družini zelo podobni. Če se je pri materi začela menopavza zgodaj (pred 45. letom) ali pozno (po 54. letu), bo s precejšnjo verjetnostjo temu sledilo tudi vaše telo. Če so jo med mesečnim perilom pogosto mučili simptomi, kot so močne krvavitve, krči in bolečine v križu ter spodnjem delu trebuha, je lahko imela endometriozo (kronično in včasih bolečo težavo, pri kateri maternična sluznica preraste površino drugih organov v medenici in lahko vodi v neplodnost).

Endometrioza je dva- do trikrat pogostejša pri ženskah, katerih tovrstne težave imajo bližnje sorodnice.

Kako se obvarujete?

Premislite in se pogovorite z ginekologom o jemanju kontracepcijskih tablet, če jih še ne uporabljate. Oralni kontraceptivi stanjšajo maternično sluznico in s tem preprečijo nastanek endometrioze, ali pa vsaj omilijo resnost te bolezni. Naslednjič ko boste šle na pregled h ginekologu, mu ne pozabite omeniti dejstva, da je menopavza pri vaši mami nastopila zelo zgodaj, ker to pomeni, da bo za vas pri 40 letih za razmišljanje o otrocih najverjetneje že prepozno.

Genetske posvetovalnice

Genetsko svetovanje vam lahko koristi pri načrtovanju družine, če so bile med člani vaše ali partnerjeve družine ugotovljene telesne ali druge razvojne nepravilnosti ali dokazane družinske bolezni. Za genetski posvet se lahko obrnete na Službo za medicinsko genetiko Ginekološke klinike v Ljubljani, Klinični oddelek za ginekologijo in perinatologijo Splošne bolnišnice Maribor in Zavod za prenatalno in postnatalno diagnostiko Postojna. Zanj potrebujete napotnico izbranega splošnega zdravnika in potrjeno zdravstveno izkaznico.

Amrak Zalokar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri