Te boli glava že ob misli na menstruacijo?

Marsikatero žensko lahko menstruacija spravlja ob živce.

8. 4. 2011

Kar četrtina vseh žensk se pritožuje nad močnimi ali dolgotrajnimi krvavitvami, vsaka deseta pa obišče ginekologa prav zaradi obilnih menstruacij. Vsaj 52 % žensk ima vsaj enkrat v življenju močne menstruacijske krvavitve, med katerimi izgubimo več kot 80 ml krvi na ciklus (dvakrat več kot običajno).

Bolečine, slabše čustveno razpoloženje, nezanimanje za seks, šport in druženje so na splošno spremljevalci močnejših menstruacij. Nenehno preverjanje hlačk, pogosti obiski stranišča, krči in morebitna slabokrvnost ob močni menstruaciji slabijo naše običajne aktivnosti. Močne menstruacije poslabšajo tudi na našo študijsko ali delovno storilnost, zato se splača ukrepati. Zdravljenje je nujno zlasti v primerih, ko obilne ali dolgotrajne menstruacije povzročajo slabokrvnost in posledično utrujenost.

Včasih so jih lahko zdravili le operativno ali s hormonsko terapijo, v zadnjem času pa so na voljo tudi kontracepcijske tablete Qlaira z naravnim estradiolom. Te so edine, ki dokazano izboljšajo koncentracijo hemoglobina in feritina pri ženskah z močnimi menstruacijami. Ginekologi jih predpišejo ženskam, ki želijo kontracepcijo ali za zdravljenje močnih mesečnih krvavitev brez organskih vzrokov pri ženskah, ki želijo kontracepcijo v obliki tablet. Tablete Qlaira so dostopne z receptom brez doplačila.

Ines Kozinc