Razlogi za izostanek menstruacije

Po tem, ko s testom za nosečnost izključiš nosečnost, so za daljšo odsotnost mesečnega perila lahko krivi naslednji dejavniki.

31. 8. 2006

Prevelika izguba telesne teže.

Kadar se odstotek telesne maščobe spusti pod zdravo raven, to je pod 20 odstotkov, hipofiza preneha spodbujati jajčnike k dozorevanju jajčec.

Kontracepcijske tabletke.

Tabletke omogočajo nizek, vendar enakomeren dotok hormonov v krvni obtok, kar je vzrok, da tvoje telo preneha izločati lastne hormone in ne pride do ovulacije. Kadar ovulacije ni, se maternična sluznica ne debeli, zato postanejo menstruacijske krvavitve šibkejše in krajše.

Stres.

Velika psihična napetost in čustveni pretresi prek osrednjega živčevja povzročijo neuravnovešeno delovanje jajčnikov in moteno izdelovanje hormonov. Rezultat: maternična sluznica se ne odebeli, zato ni več ničesar, kar bi razpadlo in sprožilo krvavitev.

Nepravilno delovanje organov.

Težave s ščitnico ali policistični jajčniki (precej pogosta motnja) sta prav tako lahko vzrok za neredne cikluse ali izostanek menstruacije. Če menstruacije ne dobiš več kot tri mesece, moraš do ginekologa. Z zdravili se menstruacije normalizirajo.

Amrak Zalokar

Preveri še, kateri znaki lahko kažejo na zelo resne težave s srcem.