Prepreči pojav simptomov PMS

PMS lahko v veliki meri ublažiš sama. Sledi našemu vodniku, pa boš vedela, kako.

27. 10. 2005

Krči.

Takoj ko se pojavijo bolečine v trebuhu, si lahko pomagaš z zdravilom, ki vsebuje učinkovino ibuprofen in se dobi brez recepta. Tablete jemlji po navodilih, dokler se ne pojavi krvavitev (oziroma še dva do tri dni po začetku menstruacije, če trpiš za neznosnimi bolečinami tudi med perilom).

Nihanje razpoloženja.

Razdražljivost in živčnost lahko preprečiš tako, da se teden dni pred menstruacijo vsak večer odpraviš kakšno uro prej v posteljo. Tudi telovadbe ne zanemari, saj ti bo pomagala ublažiti stres.

Napihnjenost.

Za zastajanje vode v telesu je kriv hormon progesteron, ki naraste v drugi polovici menstrualnega ciklusa. Omeji uživanje slanih prigrizkov in že pripravljenih obrokov, ker pogosto vsebujejo veliko natrija in zato občutek napihnjenosti še poslabšajo. Da se ne boš počutila ‘težko’, pij veliko vode ter se izogibaj alkoholu in kavi.

Otekanje prsi.

Povečana količina progesterona lahko povzroči tudi občutljive in boleče prsi. Poskusi svetlinovo olje ali vitamin B6; obstajajo namreč dokazi, da se težava lahko izboljša že po 2 do 3 mesecih jemanja.

Amrak Zalokar