Povejmo kaj o ... tvojem rezervnem načrtu

Potrebuješ zaščitno mrežo. In to je v redu.

10. 3. 2014

izjave

"Jutranje tabletke, ki se dobijo brez recepta, so tablete, ki ne pomenijo medicinskega tveganja celo pri ponovljeni upo­rabi, čeprav ti je po njih lahko zelo slabo. V vsakem primeru pa obstaja razlog, zakaj jutranje tabletke ne sodijo med kontracepcijo. Če bi imela eno leto redne spolne odnose in bi tabletko za naslednje jutro uporabljala kot edino obliko kontracepcije, bi bilo tvoje tveganje za nosečnost okoli 20 odstotkov – precej visoko v primerjavi z drugimi metodami. Če jih pogosto uporabljaš, je morda čas, da poiščeš metodo kontracepcije, ki je primernejša zate."

Ali si tvoje telo želi, da bi zanosila?

Vsi smo ustvarjeni za razmnoževanje, vendar lahko premagaš svojo notranjo pražensko.

  • Cosmo: Ena od štirih žensk, ki smo jih anketirali, se je strinjala: "Ko bo moj čas za zanositev, se bo že zgodilo." Ali si možgani vsake ženske podzavestno želijo zanositi?

Ginekolog: Zelo možno je. Da pride do ovulacije, ne potrebujemo želje po otrocih. Potrebujemo le spolne odnose, da se naši geni pre­nesejo na naslednjo generacijo.

  • Cosmo: Ali se naše telo lahko 'izklopi', če ni dober čas za to, da bi zanosili?

Ginekolog: Le v ekstremnih okoliščinah – recimo prestradanost ali vojna. Ne pa v primeru seksa za eno noč ali nezgod s kontracepcijo. Sploh pa ne v primeru posilstva.

  • Cosmo: Seksamo tudi takrat, ko si ne želimo dojenčka ...

Ginekolog: Ljudje lahko seksamo, kadarkoli želimo, torej seks ni namenjen le razmnoževanju. Nič ni narobe, če ob njem le uživaš – med dobrim seksom se v tvojem telesu sprosti cel koktajl hormonov, ki te sprostijo in osrečijo.

  • Cosmo: Ali evolucij­ski nagon vpliva na našo spolno željo?

Ginekolog: Vpliva na našo izbiro moških. Ženske med ovulacijo ne rečejo: "Želim si zanositi s tistim moš­kim, ker ima dobre gene." Prepro­sto so jim močni moški privlačni in jih vzburjajo.

  • Cosmo: Ali obstaja več možnosti, da bomo med svojim plodnim obdobjem rekle: "Eh, pa dajva brez kondoma?"

Ginekolog: Glede tega vprašanja še niso naredili raziskav, vendar takrat ženske počnejo več stvari, ki bi jih lahko pripeljale do spolnih odnosov – večkrat se odločijo za zabave ali pitje alkohola.

  • Cosmo: Ali se lahko držimo zavestnega cilja, da ne bomo zanosile, če naše telo podzavestno želi drugače?

Ginekolog: Ja. Lahko uporabljate kontracepcijo, dokler ne boste želele otroka. Vaše telo ni v vozniškem sedežu. Vi ste.