Povejmo kaj o ... tabletki

To je metoda, ki jo cosmo bralke najpogosteje uporabljate, vendar vas njena uporaba vseeno skrbi. Zapisali smo resnico.

8. 3. 2014

izjave

"Odkar so leta 1960 odobrili uporabo kontracepcijske tabletke, je tabletka postala eno najbolj testiranih zdravil. Obstaja veliko možnosti, da jo je jemala že tvoja babica. To je morda tudi razlog, zakaj družinski člani še vedno zagovarjajo iste mite: zaradi starih podatkov. Verjetno je babica jemala eno od tabletk z visokim odmerkom hormonov, ki so jih v osemdesetih letih prejšnjega stoletja umaknili iz prodaje – res so imele grozne stranske učinke in zaskrbljujoče posledice, kot so krvni strdki. Današnje tabletke imajo veliko manj stranskih učinkov in očistijo ti lahko obraz, da bo zasijal brez aken, znižajo tveganje za medenična vnetja in olajšajo anemijo zaradi primanjkljaja železa."

Tvoje velike skrbi

Tabletka ...

  • Tveganje za raka

Tveganje za raka dojke in materničnega vratu je le malenkost višje, če jemlješ tabletko. Vendar ti prav tako lahko zmanjša tveganje za raka maternice in jajcevodov.

  • Plodnost

Raziskave kažejo, da tabletke ne vplivajo na plodnost. Uporabljajo jih celo za zdravljenje stanj, ki otežujejo zanositev, kot so sindrom policističnih jajčnikov in endometrioza.

  • Preveč hormonov

Ni ti treba vzeti premora od jemanja tabletke. Če jo res nehaš jemati, pa bo tvoje telo proizvajalo lastne hormone: tiste, ki 'delajo dojenčke'.

"S tabletko se počutim odlično!"

(Tako se pohvali redko katera)

Naša raziskava je pokazala, da se vas je več kot polovica izognila tabletki zaradi stranskih učinkov. Popolnoma vas razumemo. Kdo si želi uporabljati nekaj, zaradi česar se počuti bedno? A čeprav ji rečemo 'tabletka', obstaja 38 različnih vrst – plus druge hormonske metode, kot so obroček, maternični vložek, obliž – in prav vsak drugače vpliva na tvoje telo. Zato premisli o tem, da bi preizkusila drugo znamko.

Klikni tukaj za vse mogoče negativne stranske učinke, ki so lahko posledica jemanja tabletke.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri