PMS – kako ga odgnati?

Predmenstrualni sindrom (PMS) je nadloga, ki lahko doleti vsako žensko. Bolečine zaradi krčev v prvih dneh menstruacije pa se tudi lahko omilijo brez uživanja protibolečinskih tablet.

5. 2. 2007

So ti naslednje telesne težave kaj znane?

  • napete dojke
  • napet predel trebuha
  • bolečine v spodnjem delu hrbta

Kaj pa izrazite (in tvojemu fantu nepojasnjene) vedenjske 'motnje' v dneh pred menstruacijo, pa čeprav na nebu ni polne lune?

  • nervoza
  • depresivno razpoloženje
  • čustvena obremenjenost

Da boš vedela: Takšne težave, preden dobiš mesečno perilo, povzroča prekomerno izločanje hormona estrogena, saj se zaradi njegovega izločanja v tkivu kopiči voda in ti se počutiš kot velik napihnjen balon, ki mu nič ne ustreza!

Sol in sladkor, ne hvala!

Da bi se izognila težavam, se v dneh pred menstruacijo izogibaj slanim jedem, saj sol v telesu dodatno veže vodo. Izogibaj se tudi sladki hrani – pa čeprav imaš nepotešljivo željo po sladkem. Namesto velike čokolade na primer zaužij banano. Predlagamo ti, da si dan pred menstruacijo privoščiš samo sadje, ki te bo očistilo …

Boli, boli

Te prvi dan menstruacije bolečine spravijo v posteljo? Boleča menstruacija je nadloga mnogih žensk. Močne trebušne krče, ki se lahko preselijo tudi na predel hrbta, lahko omiliš s sprehodom, ki bo sprostil tvoje telo ali si na trebuh polagaš tople obkladke oz. termofor.

Še bolje bo, če prosiš fanta, da svojo toplo roko položi na predel trebuha in te v teh občutljivih in bolečih dneh malo razvaja, ti skuha kamilični čaj za pomiritev ali čaj iz sivke, ki bo sprostil krče.

Lahko pa poskusiš premagati bolečine tudi z masažo refleksnih točk na nogah: točko za štiri prste oddaljeno od notranjega gležnja v smeri navzgor masiraj tri minute najprej na levi in nato še na desni nogi. In bolečine bodo preteklost!