Peticija za ohranitev pravice do vseh vrst hormonske kontracepcije brez doplačila!

V zadnjih desetletjih smo uspeli ohraniti raven spolnega in reproduktivnega zdravja naših žensk na zavidljivi ravni z dobro dostopnostjo do reproduktivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni in s spodbujanjem sodobnega koncepta načrtovanja družine vključno z univerzalnim dostopom do HKC brez doplačila iz lastnega žepa.

15. 7. 2013

Po strokovnem kontracepcijskem svetovanju lahko izbere vsaka ženska najprimernejšo vrsto in obliko kontracepcije. To je posebej pomembno za ženske, ki začenjajo z njeno rabo in mladostnice ter socialno ekonomsko ogrožene ženske. Na tak način smo tudi dokazano zmanjšali število neželenih nosečnosti in številne države v EU se po nas lahko zgledujejo.

A kontracepcija ni zgolj preprečevanje neželene nosečnosti in splava, pač pa jo moramo obravnavati veliko širše.

Z rabo HKC preprečujemo tudi vse z menstruacijo povezane težave (močne, boleče krvavitve, predmestrualni sindrom, posledično slabokrvnost), zunaj-maternične nosečnosti, vnetja rodil, endometriozo, ohranjamo plodnost, dolgoročno preprečujemo raka jajčnika in materničnega telesa. Preprečevanje teh bolezni pomeni celostno ohranjanje reproduktivnega zdravja slovenskih žensk, kar predstavlja izjemen prihranek zdravstveni blagajni.

In zdaj neljube 'novosti'?

Zdravstvena zavarovalnica pa zdaj namerava uvesti doplačila za hormonsko kontracepcijo (HKC).

Po njihovem predlogu bi obvezno zdravstveno zavarovanje v celoti krilo le klasično KC tableto z režimom 21 tablet in 7 dni premora (21/7). Vse sodobne vrste in oblike HKC pa bi ženske morale doplačevati iz lastnega žepa, od najmanj dveh evrov navzgor do predvidoma 5 do 7 evrov na mesec, na primer za vaginalni obroček.

Predvideni ukrep doplačevanja HKC tako ustvarja diskriminatorne pogoje dostopa do boljših, sodobnejših KC metod, ki jih vse ženske zaradi finančnih omejitev ne bodo mogle uporabljati pod enakimi pogoji.

Zato zdravniki - ginekologi in z njimi zainteresirana javnost zahtevamo, da se predlog o doplačevanju sodobne HKC nemudoma umakne. Svoje težko priborjene spolne in reproduktivne pravice bomo ženske branile z vsemi demokratičnimi sredstvi.

Zahtevamo, da zdravstvena zavarovalnica:

  • 1) ne sprejema ukrepov, ki so že v temelju proti javno dostopnim nacionalnim usmeritvam varovanja spolnega in reproduktivnega zdravja vseh članic EU ter ogrožajo uresničevanje spolnih in reproduktivnih pravic žensk;
  • 2) ne ustvarja neenakih možnosti med ženskami z uvedbo doplačil za boljše in varnejše oblike HKC;
  • 3) ne varčuje pri HKC, ki se v nekaterih lastnostih bistveno razlikujejo od drugih zdravil, so relativno poceni, uporablja jih relativno majhna skupina okoli 80.000 žensk, in ženske jih praviloma ne kopičijo;
  • 4) da pravilno ovrednoti sedanje prihranke ob ohranjanju spolnega in reproduktivnega zdravja žensk, ki ga omogoča raba hormonske kontracepcije in jih vključi v svoje izračune.

Podpiši peticijo za ohranitev pravice do vseh vrst hormonske kontracepcije brez doplačila TUKAJ!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri