Od krokodiljega blata do kontracepcijske tablete

Zamisli si, da bi zanosila vsakič, ko bi imela nezaščiten spolni odnos. V življenju bi ob rednih spolnih odnosih lahko imele vsaj 15 nosečnosti, vzgoja otrok pa bi bila prepuščena samo tebi.

27. 5. 2010 | Promocijsko sporočilo

Vprašanje o tem, kdaj imeti otroka in koliko bi jih želela, niso nova, saj se z njimi ukvarjajo ženske in zdravniki že nekaj tisočletij.

Čeprav je zanesljiva kontracepcija v obliki kontracepcijske tablete na voljo šele zadnjih 50 let, so se v zgodovini posluževali tudi drugih, bolj ali manj (ne)uspešnih metod preprečevanja neželenih nosečnosti.

Olivno olje je pa res vsestransko …

Za najzgodnejši zapis o uporabi kontracepcije štejemo 4000 let star ginekološki papirus iz severnega Egipta.

Priporoča delno nožnično pregrado iz zmesi naravne gume, medu, sode in kamene soli ali iz paste, narejene iz krokodiljega blata in kislega mleka.

Ostali viri omenjajo vložke iz voska in zdrobljenih semen granatnega jabolka. Na nekem drugem papirusu so našli zapis, da naj bi bili učinkoviti vatirani čepki, prepojeni s sokom akacijevih listov in medu. Grki in Rimljani so priporočali nožnične tampone, prepojene z olivnim oljem in dodatki.

V srednjem veku pridejo kondomi …

Kondome so v srednjem veku izdelovali iz živalskih materialov – ovčjih črev, kozjega mehurja in v obliki majhnih vrečk iz ribje kože ali platna. Zaradi stroškov izdelave so jih uporabili večkrat, njihova zanesljivost pa je bila temu primerno nizka. Gumijast kondom, podoben današnjim, je postal množično uporabljen šele leta 1870.

Kontracepcija le z moževim privoljenjem

Iskanje zanesljive oblike kontracepcije se ni končalo pri kondomu.

Pari so si želeli ne samo večjega užitka v spolnosti, temveč tudi več spontanosti in zanesljivosti.

Eden od mejnikov, ki so omogočili razvoj kontracepcijske tablete, je bilo tudi odkritje etinilestradiola - hormona, ki je še danes v večini kontracepcijskih tablet.

Letos mineva 50. leto, odkar je bila v ZDA uvedena prva kontracepcijska tableta, že leto kasneje pa jo je spoznala tudi Evropa.

Prva evropska kontracepcijska tableta (Anovlar®) je bila že izboljšana – s trikrat nižjimi odmerki hormonov kot ameriška. Predpisovali so jo ob bolečih menstruacijah, kontracepcija pa je bila zgolj stranski učinek. Do teh tablet so bile na začetku upravičene samo poročene ženske, njihovi možje pa so pri zdravniku pred tem morali podpisati soglasje!

50 let sprememb in razvoja

V zadnjih 50 letih se je kontracepcijska tableta zaradi različnih potreb žensk intenzivno spreminjala. Že po prvem desetletju uporabe kontracepcijske tablete so naše babice spoznale kontracepcijske tablete s posodobljenimi odmerki hormonov ter 'mini pilulo' – tableto brez estrogena.

Razvoj je šel naprej s trofaznimi kontracepcijskimi tabletami.

Kontracepcija z dodatnimi koristmi

V naslednjih letih so pri novoodkritih hormonih ugotovili tudi dodatne koristi.

Marsikatero dekle se je takrat pri dermatologu oglasilo zaradi aken, da bi jim predpisal Diane-35, zdravilo za akne s kontraceptivnim učinkom. Kasnejše generacije progestagenov so omogočile nastanek kontracepcijskih tablet, ki poleg zaščite preprečujejo tudi zadrževanje vode v telesu in zdravijo predmenstrualno disforično motnjo.

Za te dodatne koristi je odgovoren hormon drospirenon, ki so ga v tablete uvedli leta 2000. Posnema učinek naravnega progesterona in tako preprečuje povišanje teže, kar je bil do sedaj velikokrat vzrok, ki je marsikatero žensko odvrnil od jemanja kontracepcijskih tablet.

Danes so tablete s tem hormonom (YAZ, Yarina in Yasminelle) najbolj priljubljene kontracepcijske tablete v svetu.

In danes? Z naravnim estrogenom!

Zadnja pridobitev med kontracepcijskimi tabletami je kontracepcijska tableta z estradiolom – hormonom, kot ga naravno proizvajajo naši jajčniki.

Kontracepcijske tablete Qlaira so tako prve z estrogenom, enakem naravnemu.

Dodan hormon dienogest omogoča šibkejše in manj boleče menstruacije ter dober nadzor nad ciklusom. Nove tabletke posnemajo naravno razmerje med hormonoma v ciklusu s spremenjenim režimom jemanja (26 tablet s hormonom in dve brez). Ta režim je bil oblikovan z namenom sproščanja hormonov v pravih količinah in pravem času med ciklusom. Najverjetneje je tudi to eden od razlogov, zakaj jih uporabnice ocenjujejo kot zelo zadovoljive.

Qlaira so edine kontracepcijske tablete, ki omogočajo zanesljivo kontracepcijo z naravnim hormonom.