Očetje zadržujejo hčere

Očetje ne vplivajo na svoje hčere le pri vzgoji, temveč tudi pri začetku spolne zrelosti.

1. 2. 2010

Pri dekletih nastopi menstruacija praviloma med 10. in 16. letom, večinoma že okrog 12. leta.

Že dalj časa pa je znano, da se prva menstruacija pri dekletih, ki živijo z biološkim očetom, začne kasneje kot pri tistih, ki živijo brez njega. Doslej so za to vedno navajali predvsem sociološke dejavnike.

Nevidne zaviralne vezi

Robert Matchock in Elizabeth Susman s pensilvanske državne univerze pa na osnovi svoje nedavne raziskave domnevata, da pri tem fenomenu najverjetneje ne gre toliko za sociološki kot biokemični izvor.

Za poznejše mesečno perilo naj bi bili namreč 'krivi' očetovi feromoni z zaviralnim delovanjem (tako imenovani inhibitorni feromoni). Podobno delujejo tudi feromoni, ki zmanjšujejo spolno privlačnost med sorodniki in tako pomagajo preprečevati incest.

Prva menstruacija

Matchock in Susmanova sta v raziskavi izprašala 1938 študentk, kdaj so dobile prvo mesečno perilo, koliko članov šteje njihova družina in katere ter kakšno je njihovo socialno okolje.

Raziskava je pokazala, da pri dekletih, ki živijo z biološkim očetom, menstruacija nastopi v povprečju pri 12,86 leta. Če živijo brez očeta, pa tri mesece prej. Prej ko so dekleta ostala brez očeta, prej so tudi dobila prvo mesečno perilo. Zgodnejša spolna zrelost je prav tako nastopila, če so dekleta živela s polbrati. Dekleta, ki so odraščala brez očeta, so imela tudi bolj zgodaj prve spolne stike z nasprotnim spolom, in sicer s 16,87 leta (v primerjavi s 17,47 leta).

V mestu 'pobezljajo' hitreje

Znanstveniki so opazili zanimivost, da je bil učinek pri dekletih, ki so odraščala v mestih, občutno manjši kot pri dekletih, živečih na vasi.

Matchocka in Susmanovo to ne preseneča.

Znanstveniki domnevajo, da imajo dekleta v mestih precej več možnosti gibanja tudi zunaj doma, s čimer se izmuznejo očetovim feromonom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri