o.b.®: udobje in svoboda tudi v 'tistih' dneh

V življenju pride trenutek, ko spoznaš, da je čas za spremembe.

23. 8. 2010 | Promocijsko sporočilo

o.b.®: udobje in svoboda tudi v ”tistih” dnehSvet okrog tebe je nov in poln priložnosti, telo se ti spreminja, fantje te začnejo pomenljivo pogledovati. Vse to pomeni, da boš kmalu postala mlada dama in “tisti” dnevi bodo sestavni del tvojega življenja.

Bodo zmotili tvoje šolsko življenje, športne dejavnosti, ti preprečili druženje s prijatelji ali plesanje na zabavah?

Sodobni higienski tamponi enostavno rešijo težavo “tistih” dni in ti zagotavljajo občutek popolne svobode, tako da ti ni treba odreči niti najbolj ambicioznim načrtom.

Vendar jih še veliko deklet ne uporablja, ker niso seznanjene s tovrstno zaščito in ne morejo najti odgovorov na vprašanja, ki jih tarejo. Pa jih poiščimo, prav?

1. vprašanje: Ali device lahko uporabljajo tampone?

Prav nič ti ni treba skrbeti: v času prve menstruacije je deviška kožica mehka in prožna, zato je odveč strah, da bi jo lahko poškodovala.

Tanka kožica na vstopu v nožnico se imenuje himen. Deviška kožica, ki se ob prvem spolnem odnosu pretrga, ima majhno odprtino, tako da ni nobenih ovir za menstrualno kri ali uporabo tampona.

V času prve menstruacije je deviška kožica prožna in dovolj mehka; s tamponom je ne moreš poškodovati, zato je vsaka skrb odveč. V tem obdobju ti svetujemo uporabo tamponov o.b.® ProComfort Mini ali tamponov za šibkejšo menstruacijo.*

2. vprašanje: Mi bo nelagodno, ko bom vstavljala tampon?

Najboljša izbira za dekleta, ki šele začenjajo uporabljati tampone, so majhni tamponi, kot so o.b.® ProComfortTM Mini, ker jih je izjemno lahko vstaviti.

Zaradi posebnega svilnatega ovoja SilkTouchTM je tampon izjemno gladek, kar omogoča hitro vstavitev in odstranitev brez vsakršnega občutka nelagodja. Pravilno vstavljenega tampona sploh ne boš čutila.

Če tampon čutiš, pomeni, da ga ni nisi vstavila dovolj globoko in ga moraš potisniti globlje.

3. vprašanje: Je tampon varen z medicinskega stališča?

Različne vrste tamponov se varno uporabljajo že več kot pet desetletij in v vsem tem času zagotavljajo popolno varnost milijonom deklet in žensk tako v higienskem kot medicinskem pogledu. Če tamponi ne bi bili varni, ginekologi ne bi priporočali njihove uporabe.

Seveda je treba upoštevati osnovna pravila higiene: pred vnosom tampona si vedno umij roke in tampona ne pusti v nožnici več kot osem ur.

Da bodo tvoje skrbi še manjše, naslednji podatek: tamponi so izdelani iz enake vrste vpojnih vlaken kot kirurški tamponi, ki so odobreni v Evropski uniji. Nekateri zaradi pomanjkljivega znanja menijo, da tamponi delujejo zgolj kot  ‘zamaški’ in preprečujejo prosti pretok menstrualne krvi.

V resnici so tamponi bolj nekakšne gobe; tekočino vpijejo na izvoru, tako da ne zastaja v nožnici, kar hkrati preprečuje širjenje mikroorganizmov. Tampon vpija tekočino, dokler ni z njo zasičen, čezmerno tekočino pa pusti steči skozi. To je eden od razlogov za redno menjavo tamponov.

Narejeni so bili tudi testi o vplivu tampona na vaginalne bakterije. Izkazalo se je, da tampon ne povzroča nobenih negativnih sprememb; še več – potrebne mlečnokislinske bakterije so pogosteje prisotne prav pri ženskah, ki tampone uporabljajo.

4. vprašanje: Kaj, če se znotraj izgubi?

Ta skrb je povsem odveč – celo najmanjši o.b.® tampon ne more zdrsniti globoko v telo. To je anatomsko nemogoče zaradi konstrukcije ženskega telesa in materničnega vratu.

Prav tako ti ni treba skrbeti, da bo tampon zašel pregloboko. Če slediš navodilom, vrvica vedno ostane zunaj, ko je tampon v telesu.

5. vprašanje: Se vrvica lahko pretrga?

Skrbi so odveč. V proizvodnem procesu je vrvica čvrsto pritrjena na vpojni del tampona.

Imaš še več vprašanj? Klikni na www.obtamponi.si, kjer boš našla dodatne informacije!

* Devicam ne svetujemo uporabe velikih tamponov, kot so o.b.® ProComfortтм Super in Super+.

(oglasno sporočilo)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri