Načrtovanje družine naj ne bo slučajno

Spolnost, kjer vladata nezaupanje in strah (pred spolnimi boleznimi, neželeno nosečnostjo …) ne more biti sproščena, pravi psihiater prof. dr. Slavko Ziherl.

11. 6. 2010 | Promocijsko sporočilo

"Potreben je tudi občutek varnosti, ki je povezan z občutkom zaupanja v partnerja. Kontracepcijska tableta je omogočila sproščeno spolnost brez strahu in občutek varnosti, hkrati pa je ženskam dala občutek enakopravnosti v užitku,« je ob 50. rojstnem dnevu kontracepcijske tabletke dejal psihiater.

"Z zadovoljno spolnostjo smo bolj zadovoljni sami s seboj in partnerjem, kar povečuje tudi ljubezen med partnerjema, zato je zanesljiva kontracepcija pomemben del spolnega življenja."

Koristi odtehtajo tveganja

Kontracepcijske tablete so zelo zanesljiva oblika zaščite pred nenačrtovano nosečnostjo. Vsem uporabnicam zagotavljajo možnost, da se za otroka odločijo takrat, ko si same želijo. V primerjavi z večino ostalih metod je bila ravno tabletka tista, ki je parom prva ponudila spontanost pri spolnem odnosu. Tabletka je skoraj idealno kontracepcijsko sredstvo, saj je učinkovita, enostavna za uporabo, sprejemljiva in varna.

Njena uporaba ne moti spolnega odnosa, plodnost se po prenehanju hitro povrne, poleg tega pa ima tudi ostale ugodne nekontraceptivne učinke, pravi ginekologinja Lucija Vrabič Dežman. Koristi, ki jih ženskam prinaša kontracepcijska tableta, odtehtajo tveganja.

"Tabletka zmanjšuje število abortusov, vpliva na kreativnost žensk in celotne družbe ter predstavlja pravico do izbire," pojasnjuje Dežmanova.

V iskanju novih alternativ

Mnogim ženskam se zastavljajo vprašanja o splošnem vplivu hormonov na telo, zato želijo ta vpliv čimbolj zmanjšati. Razvoj kontracepcijskih tablet je sledil željam uporabnic z zmanjševanjem odmerkov, novimi vrstami hormonov v tabletkah in izboljšanimi režimi jemanja. Tako imamo danes tudi v Sloveniji najnovejšo kontracepcijsko tableto s telesu identičnim estrogenom.

Tabletka tudi za slabokrvne

Qlaira poleg naravnemu identičnega estrogena ponuja še dodatne koristi za ženske. Novi klinični podatki kažejo, da je uporaba kontracepcijske tablete Qlaira povezana z bistveno nižjimi izgubami krvi med menstruacijo in izboljšanim presnavljanjem železa. Zaenkrat je to edina kontracepcijska tableta, ki dokazano učinkovito zmanjšuje daljše in obilnejše krvavitve.

Posebnost Qlaire je tudi priročno vsakodnevno jemanje tablet brez običajnega 7-dnevnega premora. V 28 zaporednih tabletah sta oba hormona v shemi dinamičnega odmerjanja, ki posnema naraven hormonski ciklus. Z njo je zagotovljena stabilna raven estradiola skozi celoten ciklus brez motečih nihanj hormonov, ki so se do sedaj kazala pri 7-dnevnem premoru. Poleg tega pa omogoča tudi dobro kontrolo menstrualnega ciklusa, brez vmesnih krvavitev ali krvavitev ob nepravem času.

Odmerki hormonov, ki se v ciklusu spreminjajo, so v tabletah Qlaira v harmoniji s telesom, saj posnemajo razmerje hormonov v naravnem menstrualnem ciklusu in pridejo v telo ob pravem času. Kontracepcijska tableta Qlaira bo zlasti zadovoljila uporabnice, ki s prejšnjimi kontracepcijskimi tabletami morda niso bile zadovoljne in tiste, ki želijo zmanjšati vpliv hormonov na telo.